Eliminarea decalajului de gen – o problemă de interes global

Date:

Discursul ambasadorului Hans Klemm
la Conferința „Women of Romania Press for Progress”

 

„Mulțumesc pentru ocazia de a fi aici în această dimineață. Este al doilea an când «Women of Romania» și Impact Hub au generozitatea să ne invite pe mine și pe soția mea Mari să fim alături de dumneavoastră.

Permiteți-mi vă să explic de ce este acest eveniment important pentru Ambasada Statelor Unite ale Americii. De ce mă aflu eu aici? De ce suntem noi prezenți? De mulți, mulți ani, Guvernul Statelor Unite ale Americii este profund interesat de egalitatea de gen, valoare importantă pentru America. Este o valoare pe care nu am aplicat-o încă în întregime nici în Statele Unite; există multe cazuri de inegalitate de gen în Statele Unite, inclusiv din punct de vedere al situației economice, există încă o semnificativă discrepanță între salariile bărbaților și femeilor care lucrează în economia americană. Cu toate acestea, îmbrățișăm ferm această valoare și ne dedicăm ca societate, inclusiv în ce privește statul de drept, să asigurăm aceleași rezultate socio-economice și juridice pentru toți cetățenii, indiferent că sunt bărbați sau femei. Facem eforturi și în plan internațional. Repet, înțelegem importanța acestei valori, dar și a rolului pe care femeile pot și trebuie să îl aibă în economie și societate în țările din întreaga lume. Aceasta este de mulți ani una dintre liniile directoare ale politicii Guvernului Statelor Unite. A fost extrem de susținută și promovată, așa cum vă puteți imagina, în perioada în care Hillary Clinton a fost Secretar de Stat al SUA. În perioada mandatului său, am avut onoarea să fiu coordonatorul american pentru forumul APEC (Cooperarea Economică Asia-Pacific), și în acel cadru am făcut eforturi susținute, doamna secretar de stat Clinton, echipa sa și eu, să aducem subiectul rolului femeilor în economie în atenția APEC. Continuăm și în prezent, de aceea mă aflu astăzi aici, de aceea suntem norocosul co-sponsor al conferinței de astăzi.

Am un discurs pregătit și vă rog să îmi acordați atenția dumneavoastră. Însă doresc să contribui la discuția de astăzi menționând că acest subiect este important nu doar pentru Statele Unite sau pentru România; rolul femeilor în economie, rolul femeilor în societate este cu adevărat o problemă globală. Atât în Statele Unite, cât și în România, femeile încă se confruntă cu provocări și, în încercarea de a explica de ce emanciparea economică a femeilor trebuie să fie o prioritate atât pentru guvernele, cât și pentru societățile noastre, evenimente precum cel de astăzi sunt foarte importante pentru a ne asigura că aceste eforturi continuă.

Ceea ce doresc este să ofer câteva sugestii cu privire la modul în care ne putem organiza și concentra activitatea în special în două direcții.
Emanciparea economică a femeilor și eliminarea decalajului de gen sunt importante nu doar pentru Statele Unite, ele sunt chestiuni de interes global. Creșterea participării femeilor în economie mărește perspectivele de creștere economică și aduce beneficii pentru familii, comunități și țări. Rezultatele cercetărilor sunt clare: femeile antreprenor propulsează creșterea și dezvoltarea economică, în special în economii în dezvoltare și emergente precum cea a României.

De exemplu, în 2016, conform estimărilor, 163 de milioane de femei au pus bazele unei noi companii sau conduceau una în 74 de țări din întreaga lume. În plus, circa 111 milioane de femei conduceau companii cu experiență. Femeile antreprenor asigură venituri pentru familiile lor, locuri de muncă pentru comunitățile lor și produse și servicii cu valoare adăugată pentru lumea din jurul lor.

Există însă și obstacole în calea progresului. La nivel global, există patru factori cheie care afectează capacitatea femeilor de a pune bazele propriilor afaceri, de a începe o activitate antreprenorială și de a-și dezvolta afacerea. Probabil acestea nu vă vor surprinde: accesul pe piețe, capacitatea de a intra pe piață; accesul la capital, la finanțe; dezvoltarea abilităților și capacităților necesare pentru a-și dezvolta companiile; lipsa independenței și lipsa unei voci puternice în politică și în societate. Din cauza acestor bariere care le limitează capacitatea de a obține succesul, la nivel global, numărul femeilor care se dedică activităților antreprenoriale este cu 31% mai mic decât numărul bărbaților.

Conform OCDE, în medie, companiile deținute de femei înregistrează profituri mai mici și o productivitate a muncii mai scăzută decât companiile deținute de bărbați, ca urmare a condițiilor adverse cu care se confruntă – repet, în principal capacitatea de a intra pe piețe sau capacitatea de a-și dezvolta și extinde afacerile. Dintre cei patru factori, accesul limitat la finanțare este probabil cel mai semnificativ obstacol. Banca Mondială a calculat că 70% dintre femeile antreprenor din economiile emergente au întâmpinat dificultăți în obținerea de finanțare corespunzătoare, ceea ce a dus la un deficit de 300 de miliarde de dolari pentru întreprinderile mici și mijlocii deținute de femei; cu alte cuvinte, în aceleași condiții, femeile nu au acces la finanțare în valoare de 300 de miliarde de dolari comparativ cu antreprenorii bărbați.

Datele arată și că firmele conduse de femei au rezultate mai bune. Conform unui studiu, companiile în care cel puțin 30% dintre membrii echipei de conducere sunt femei înregistrează o creștere estimată a profitabilității de 15%. Cu toate acestea, numărul de femei în posturi de conducere este în continuare foarte mic; în Statele Unite, țara mea, deși femeile reprezintă 47% din forța de muncă, doar 6% dintre ele ocupă funcția de președinte sau alte funcții executive în cadrul corporațiilor.

OCDE estimează că eliminarea decalajului de gen în cazul prezenței pe piața muncii ar putea conduce la o creștere de 10% a PIB-ului SUA în următorii 10-12 ani. Rămân atât de multe lucruri de făcut în Statele Unite, însă, așa cum știți din experiență directă, și în România, pentru o mai mare paritate de gen și emancipare economică a femeilor. Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE) al Uniunii Europene acordă punctaje tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene și a elaborat un indice al egalității de gen, în funcție de activitatea profesională, banii, cunoștințele, timpul, puterea și sănătatea. Conform indicelui egalității de gen în 2017, România se clasa pe locul 25 din 28. Este un punctaj scăzut, însă el indică faptul că există și un foarte mare potențial de îmbunătățire.

Cum am putea îmbunătăți așadar egalitatea de gen în România? Permiteți-mi să discut două posibile modalități, conform unui studiu publicat în 2015 în Journal of Small Business Management, care a analizat efectul emancipării politice a femeilor și efectul statului de drept asupra antreprenoriatului feminin în 53 de țări.

Emanciparea politică a fost menționată drept procentul de locuri ocupate de femei în Parlament. Statul de drept s-a măsurat prin forța aplicării legilor și reglementărilor cu impact asupra sectorului privat, inclusiv a activității de înființare a afacerilor. Acest lucru include și gradul de încredere în instanțe și poliție și în aplicarea prevederilor contractelor și a drepturilor de proprietate. Rezultatele acestui studiu din 2015 au arătat că există o legătură pozitivă între activitatea de începere a unei afaceri de către femei și emanciparea politică și statul de drept. Așadar, atunci când femeile au un cuvânt de spus în politică și când cadrul juridic a fost egal pentru bărbați și femei, a existat mai mult antreprenoriat feminin.

Studiul a explicat că femeile care ocupă funcții politice, de la nivel local până la nivel național, pot elimina barierele culturale și instituționale aflate în calea antreprenoriatului și pot avansa politici care promovează participarea și realizările femeilor în economie. În același timp, statul de drept oferă o structură juridică și de reglementări pentru a proteja activitățile de afaceri ale femeilor, lucru cu atât mai important atunci când cultura informală – nu cadrul legal, ci cultura informală – poate afecta negativ aceste activități, dorința femeilor de a se implica în activități antreprenoriale. Statul de drept le oferă totodată femeilor curajul de a deveni antreprenoare și de a avea încredere că activitățile lor de afaceri vor fi promovate.

Ne-ați auzit pe mine și pe predecesorii mei vorbind adesea despre susținerea luptei anticorupție a României și despre consolidarea statului de drept în România. Acest studiu indică faptul că efectele pozitive ale unui stat de drept puternic nu se limitează la asigurarea că aceia care fură din banii publici ajung la închisoare, ci sprijină și protejarea drepturilor și oportunităților egale de a începe o afacere, asigurarea că prevederile contractelor se aplică și că în momentul încheierii unei afaceri sunt protejați. Statul de drept și aplicarea prevederilor contractelor sunt foarte importante inclusiv pentru femei care doresc să devină antreprenoare sau să își dezvolte afacerea.

Recent, am avut prima întâlnire cu doamna Viorica Dăncilă, noul prim-ministru al României. Au existat relatări de presă despre acea întâlnire, despre ce am discutat și ce nu am discutat eu și doamna premier. Un subiect pe care vi-l pot împărtăși, care s-a discutat și pe care l-a adus în discuție doamna premier, deloc surprinzător, este rolul femeilor în politica din România, în societatea și economia românească. Dumneaei m-a întrebat: domnule ambasador, ce putem face împreună pentru a promova aceste obiective, pentru a asigura un mai mare acces al femeilor în economie, un mai mare rol al femeilor în societate, un mai mare rol al femeilor în politică. Am fost foarte încântat că a menționat acest subiect. La Ambasadă avem un grup de lucru special dedicat acestui subiect. De aceea mă aflu astăzi aici, de aceea sponsorizează Ambasada SUA conferința de astăzi. M-aș bucura foarte mult ca data viitoare când mă voi întâlni cu doamna premier să îi pot propune câteva idei și o posibilă agendă a modalităților în care, în cadrul Parteneriatului Strategic, România și Statele Unite pot găsi soluții la chestiuni care vă interesează profund: asigurarea accesului deplin și egal la toate oportunitățile economice existente în România.

Permiteți-mi să închei încurajându-vă ca pe măsură ce vă dezvoltați companiile, pe măsură ce ajungeți în posturi de conducere, să fiți cele mai bune modele cu putință pentru tinerele care v-ar putea urma; alegeți-le pentru posturi de conducere, fiți-le mentori și încurajați-le. Vă doresc o zi și o conferință plină de succes, și dacă la sfârșitul ei aveți idei referitoare la modul în care pot contura discuția mea cu doamna premier, la modul în care putem aborda aceste chestiuni, m-aș bucura să ni le transmiteți. Permiteți-mi de asemenea ca în final să vă încurajez să fiți ambițioase. Fiți ambițioase, alegeți-vă cel mai înalt obiectiv posibil și mult succes!
Vă mulțumesc pentru atenție”.

Discurs din data de 3 martie 2018

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate