A treia unitate de învățământ public modernizată prin programul România Eficientă, susținut de OMV Petrom

Date:

  • Grădinița Zig-Zag din Ovidiu, județul Constanța, a fost consolidată structural, extinsă și renovată energetic la standard nZEB 
  • Investiția totală se ridică la 1,5 milioane euro 

22 aprilie 2024. OMV Petrom și Energy Policy Group (EPG) anunță finalizarea lucrărilor de consolidare structurală, extindere și reabilitare energetică a Grădiniței Zig-Zag din localitatea Ovidiu. Aceasta este cea de-a treia unitate de învățământ din țară modernizată la standardul nZEB, consum de energie aproape zero, din cadrul programului România Eficientă. Bugetul modernizării clădirii s-a ridicat la 1,5 milioane de euro.

„Clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie din Uniunea Europeană. Renovarea clădirilor existente poate duce la economii semnificative de energie și la emisii mai scăzute de CO2. Prin România Eficientă ne dorim să creștem calitatea vieții, să educăm generațiile viitoare și să demonstrăm că energia poate fi consumată responsabil. Noua față a grădiniței Zig-Zag este dovada că România Eficientă poate face diferența și vom continua să o susținem, colaborând strâns cu partenerii noștri și autoritățile locale”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Această lucrare este specială, în primul rând, din perspectiva răspunsului emoțional foarte puternic pe care ni l-a trezit această nevoie a comunității, a populației tinere și dinamice din Ovidiu. Complexitatea reabilitării acestei grădinițe aflate în centrul localității a fost fără egal, implicând și construcția unui corp nou, de legătură, cu un fost punct termic dezafectat, care a fost integrat astfel în ansamblul unității de învățământ, aducând spațiu suplimentar prețios pentru activitățile educaționale.

Susținerea ireproșabilă oferită de domnul Primar George Scupra și de echipa sa de profesioniști, cărora le mulțumim pentru implicare și dedicare, precum și generozitatea sponsorului OMV Petrom și funcționarea impecabilă a parteneriatului dintre EPG și OMV Petrom, în programul România Eficientă, au fost elemente cheie în finalizarea cu succes a acestui proiect. Mulțumiri speciale și pentru ajutorul primit din partea companiei PPC, care a urgentat realizarea branșamentului la rețeaua de energie electrică în parametrii de putere necesari pentru funcționarea pompelor de căldură ale clădirii.

Avem toată încrederea că o nouă generație de copii va înțelege, încă de la grădiniță, avantajele unei clădiri moderne, confortabile, cu performanță energetică ridicată”, a declarat Radu Dudău, Președinte EPG și coordonator al programului România Eficientă.

Odată cu finalizarea lucrărilor de renovare, clădirea din anii ‘50 a Grădiniței Zig-Zag a trecut din clasa energetică E în cea mai înaltă clasă de eficiență energetică, A. Consumul total anual de energie va fi diminuat cu peste 60%, iar nivelul emisiilor de carbon va fi de circa șase ori mai mic. La acest rezultat contribuie atât termoizolarea exterioară, cât și montarea tâmplăriei eficiente energetic și instalarea unui sistem centralizat de climatizare hibrid, cu pompe de căldură. De asemenea, o parte din necesarul de energie al grădiniței va proveni din surse proprii, datorită noului sistem de panouri fotovoltaice prevăzut cu invertor și smart-meter. 

Lucrările realizate prin programul România Eficientă au constat în:

1. Consolidarea structurii de rezistență a clădirii

2. Realizarea unui corp de legătură între clădirea grădiniței și fostul punct termic

3. Extinderea spațiului utilizabil cu 2 noi săli de clasă

4. Izolarea termică a acoperișului, pereților exteriori și pardoselii

5. Montarea tâmplăriei exterioare și interioare performante energetic

6. Instalarea unui sistem centralizat de climatizare hibrid, cu pompe de căldură, centrală pe gaz și încălzire în pardoseală

7. Refacerea instalației de producere a apei calde menajere 

8. Înlocuirea instalației electrice și montarea unui sistem de iluminat cu corpuri de tip LED

9. Instalarea unui sistem de ventilație modern, cu recuperare de căldură 

10. Dotarea cu un sistem de panouri fotovoltaice prevăzut cu invertor și smart-meter

11. Instalarea parasolarelor din aluminiu, reglabile electric, la ferestrele puternic însorite.

Datorită amplului proiect realizat prin România Eficientă, Grădinița Zig-Zag va putea oferi copiilor și personalului didactic un mediu sigur, sănătos și confortabil, iar costurile de funcționare și întreținere vor fi mult diminuate.  

Programul România Eficientă, derulat de Energy Policy Group și finanțat de OMV Petrom va continua cu noi proiecte de renovare energetică a unităților de învățământ din România, activități și evenimente educaționale, precum și campanii de informare subordonate obiectivului de creștere a eficienței energetice în clădiri.  Până în prezent, bugetul pentru cele trei proiecte de modernizare din cadrul programului se ridică la circa 4,1 milioane de euro.  Prima unitate renovată prin România Eficientă a fost Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești, în 2022, urmată de Școala Gimnazială Liliești din Băicoi (jud. Prahova), în anul 2023. 


România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, realizat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...

Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori 

În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele...