CIRCULAR ECONOMY IN ROMANIA | ACTUALIZĂRI | EVOLUȚII | VIITOR VERDE |  Editia a 3-a, 30 Martie 2023

Date:

Conceptul economiei circulare este asociat dezvoltării durabile și în ultimii ani, este parte integrată din strategia de dezvoltare a companiilor, instituțiilor și organizațiilor din toate domeniile economiei. Are în vedere atât modul în care companiile se raportează la economia verde prin dezvoltarea propriilor modele de afaceri cât și la modul în care sunt create și încurajate noi tipare de consum. Conform analiștilor, viitorul în business nu mai poate exista fără aplicarea principiilor și țintelor de economie circulară. 

Pentru a sublinia evoluțiile economiei circulare din România, The Diplomat-Bucharest organizează cea de-a 3-a ediție a conferinței dedicate ECONOMIEI CIRCULARE, pe 30 martie 2023 la București.  

Discuțiile din cadrul conferinței vor pune în lumină stadiul măsurilor și acțiunilor locale referitoare la economia circulară în România, Strategia Naţională privind Economia Circulară (SNEC), identificarea evoluțiilor pentru a oferi o perspectiva actuală a implementărilor concrete și aplicabilitatea principiilor sistemului economic circular în economia românească. 

AGENDA CONFERINȚEI 

09:00 – 10:00  Inregistrare Participanti si Welcome coffee

10:00 – 11:30   |   SESIUNEA  I    EVOLUȚII ALE ECONOMIEI CIRCULARE ÎN ROMÂNIA 

PANEL I 

CSILLA HEGEDUS, Secretar de Stat, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene

MIRONA DAIA, Consilier programe comunitare, Ministerul Economiei 

DAN-VIRGIL PASCU, Vice -președinte Consiliul Concurenței

CONSTANTIN DAMOV, Presedinte, GreenGroup

ADELINA DABU, Head of Public Affairs, Confederația Patronală Concordia

ROXANA MIRCEA, Managing Partner, REI Grup

ALEX LAIBAR, Director Executiv Coaliția pentru Economie Circulară (C.E.R.C.) | PANEL MODERATOR 

ACTUALIZĂRI ALE MODELULUI DE ECONOMIE CIRCULARĂ și STRATEGIA NAŢIONALĂ PRIVIND ECONOMIA CIRCULARĂ 

Prin SNEC, aprobată de Guvern în Septembrie 2022 și care a primit „ no objection” de la UE,  se are în vedere abordarea a 14 sectoare economice, dintre care şapte, ca având cel mai mare potenţial în ce priveşte îmbunătăţirea economiei circulare. SNEC vizează o folosire „mai chibzuită” a resurselor naturale, reducerea dependenţei de acestea, precum şi o viziune în domeniul economic care să nu dăuneze mediului. 

PLANURILE EUROPENE DE ACȚIUNE ȘI IMPACT LOCAL 

În martie 2020, Comisia Europeană a prezentat planul de acțiune pentru economia circulară ce urmărește o proiectare mai durabilă a produselor, reducerea deșeurilor și înarmarea cetățenilor cu noi drepturi. În februarie 2021, Parlamentul a adoptat o rezoluție cu privire la acest plan prin care se cer măsuri suplimentare pentru a se ajunge până în 2050 la o economie complet circulară, neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, durabilă și fără substanțe toxice. În martie 2022 Comisia a prezentat un prim pachet de măsuri pentru a accelera tranziția spre o economie circulară în cadrul planului de acțiune pentru economia circulară. Propunerile includ promovarea produselor durabile, încurajarea consumatorilor pentru tranziția verde, revizuirea reglementărilor privind materialele de construcție și o strategie pentru materiale textile durabile.

11:30 – 11:45   Coffee Break

11:45 – 13:15 | SESIUNEA II     IMPLEMENTĂRI ALE ECONOMIEI CIRCULARE ÎN MODELELE DE  AFACERI 

PANEL II

GABRIEL IVAN, Country General Manager, CHEP Romania & Bulgaria

ALEXANDRU STÂNEAN , CEO TeraPlast

CRISTIAN MOLDOVAN, Packaging Recovery Manager, Coca-Cola HBC

NICOLAE TROFIN, Chief Sales Officer, Business Partnerships, Flip Romania

IOANA BOTEZATU, Head of CSR, Societe Generale Global Solution Centre Romania & India

RAUL POP, Waste Management Expert, ECOTECA |  | PANEL MODERATOR

APLICĂRI CHEIE ALE ECONOMIEI CIRCULARE ÎN MODELELE DE BUSINESS 

În cazul economiei circulare, vorbim de un model integrativ, bazat pe ecoinovare și ecoproiectare. Conform analiștilor de la EY Romania, componentă de bază a dezvoltării durabile, economia circulară implică o serie de concepte precum partajarea, închirierea, reutilizarea, repararea, recondiționarea și reciclarea materialelor și a produselor. Această abordare are ca efect extinderea ciclului de viață al produselor și optimizarea consumului de materii prime și energie, precum reducerea la minimum a cantității de deșeuri generate, reducerea amprentei de carbon și un demers mai prietenos cu mediul.

13:15 – 14:15  Networking Lunch

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Îngrijorările legate de inflație temperează entuziasmul investitorilor

Sezonul de raportări financiare din primul trimestru al acestui...

Toată atenția se concentrează acum pe halving-ul recompenselor de bitcoin

Săptămâna trecută a fost destul de liniștită pe piețele...