Codul Român al Sustenabilității, instrument de management strategic

Date:

Codul Român al Sustenabilității, instrumentul de management strategic oferit de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă pentru realizarea rapoartelor de sustenabilitate

Raportarea informațiilor nefinanciare reprezintă o provocare din ce în ce mai mare pentru mediul de business. După o perioadă mai lungă în care raportarea nefinanciară a fost făcută în baza directivei europene cunoscută ca NFRD, din 2024 a intrat în vigoare o nouă reglementare. Noul cadru propus, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), reprezintă un pas important pentru uniformizarea și consolidarea standardelor de raportare în întreaga Uniune Europeană. Acesta extinde sfera de aplicare a raportării, obligând companiile să ofere informații mai detaliate și relevante despre impactul lor asupra mediului și societății. Mediul de business se află, prin urmare, în fața unei provocări ample, dar necesară atât pentru sustenabilitatea mediului de afaceri, cât și pentru tranziția către dezvoltare durabilă la nivelul întregii societăți.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României, și-a asumat încă din urmă cu 5 ani să vină cu soluții reale, în sprijinul companiilor, astfel încât acestea să fie pregătite pentru aceste noi cerințe din ce în ce mai stricte. Prin urmare, pe model german, în urma unui amplu proces de consultare publică, a fost dezvoltat Codului Român al Sustenabilității (CRS) și o platformă online de raportare (codsustenabilitate.gov.ro), instrumente pentru o raportare nefinanciară unitară, transparentă care oferă îndrumări clare cu privire la cerințele de conținut și procesul de întocmire a rapoartelor de sustenabilitate pentru entități interesate.

Obiectivul constituirii CRS este creșterea gradului de transparență și comparabilitate a datelor raportate de entitățile care intră sub incidența prevederilor referitoare la raportarea nefinanciară, precum și încurajarea entităților care, în mod voluntar, doresc să-și facă publice informațiile nefinanciare. Mai mult, Codul vine în sprijinul utilizatorilor care se află în căutarea de bune practici în domeniul sustenabilității și a celor care iau decizii comerciale în funcție de importanța pe care o entitate o acordă acestui subiect. Prin crearea acestui cadru de raportare este vizată totodată extinderea contribuției companiilor private și a altor entități la procesul de implementare a celor 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030 a ONU, asumate de România prin SNDDR 2030.

„În calitatea noastră de coordonator național al implementării Obiectivelor ONU pentru Dezvoltare Durabilă, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și-a asumat responsabilitatea de a fi un facilitator al tranziției către dezvoltare durabilă. Mediul de business din toată lumea este din ce în ce mai dinamic și mai sensibil la ceea ce înseamnă impactul asupra sustenabilității, motiv pentru care avem nevoie să depunem eforturi pe toate nivelurile pentru a veni în sprijinul acestor schimbări. Pe lângă cadrul legal european pe care trebuie să îl respectăm, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, prin punerea la dispoziție a Codului Român al Sustenabilității, își propune să aducă o contribuție reală la capacitatea companiilor mai mici sau mai mari de a rămâne competitive și prospere în schimbarea de paradigmă pe care o traversăm. Raportarea de sustenabilitate nu trebuie privită doar ca o obligație externă ci ca o activitate care aduce împreună întreaga companie într-un efort ca aceasta să fie cât mai sustenabilă atât pentru comunitatea în care activează, cât și pentru proprii angajați”, a declarat consilierul de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă

Codul Român al Sustenabilității este recunoscut în acest moment ca metodologie oficială de raportare nefinanciară prin acte administrative precum Hotărârea de Guvern nr. 1117 din 2023 și Ordinul ministrului finanțatelor nr. 52 din 9 ianuarie 2024

Care sunt efectele adoptării noii directive europene

La finalul anului 2022 Uniunea Europeană a adoptat Directiva 2464 în ceea ce privește raportarea privind durabilitatea de către întreprinderi (CSRD). Conform CSRD, companiile vor avea obligativitatea să includă în raportul administratorilor informațiile necesare pentru înțelegerea impactului companiei asupra aspectelor de durabilitate și descrierea modului în care aspectele de durabilitate afectează dezvoltarea, performanța și poziția companiei. Dacă este cazul, trebuie prezentate informațiile cu privire la propriile operațiuni și la lanțul valoric, inclusiv la produsele și serviciile, la relațiile de afaceri și lanțul de aprovizionare.

Conform CSRD companiile vor începe raportarea gradual:

  • în anul 2025 pentru anul financiar 2024 – entități de interes public cu un numărul mediu de 500 de angajați în cursul exercițiului financiar (totalul activelor: 4 000 000 EUR; cifra de afaceri netă: 8 000 000 EUR)
  • în anul 2026 pentru anul financiar 2025 – entități care depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii:
  • totalul activelor: 4 000 000 EUR;
  • cifra de afaceri netă: 8 000 000 EUR;
  • numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar: 50.
  • în anul 2027 pentru anul financiar 2026 se adaugă societățile ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată.

În data de 22 decembrie 2023 a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2023/2772 AL COMISIEI din 31 iulie 2023 de completare a Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele de raportare privind durabilitatea (European Sustainability Reporting Standards).

Directiva CSRD a fost transpusă de către Ministerul Finanțelor în ianuarie 2024. Până în trim. 1 2025, DDD va actualiza platforma de raportare astfel încât aceasta să poată corespunde noilor cerințe de raportare, inclusiv standardelor ESRS, iar raportul descărcat de pe platformă să poată fi atașat într-o arhivă ZIP la Raportul administratorilor. DDD a făcut demersuri către Ministerul Finanțelor pentru semnarea unui Acord pentru furnizare date, astfel încât rapoartele transmise de entități către Ministerul Finanțelor să poată fi preluate automat și pe platforma www.codsustenabilitate.gov.ro.

Proiecte pentru administrația publică

Întrucât tranziția către dezvoltare durabilă presupune un proces complex cu activități necesare pe toate nivelurile de decizie, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă implementează 3 proiecte care au ca scop consolidarea capacității administrative astfel încât oportunitățile oferite de fondurile europene record și interesul crescut către investiții în sustenabilitate să fie fructificate cât mai eficient. Prima dintre direcții este formarea profesională. După înființarea profesiei de „expert în dezvoltare durabilă” și instruirea primilor 150 de astfel de specialiști la nivelul administrației publice centrale, până în 2026 vor fi organizate programe de formare profesională pentru 2000 de experți, marea majoritate din instituțiile administrației publice locale.

A două componentă majoră vizează două aspecte:

  • realizarea unei platforme online de tip „one-stop-shop” care va include toți indicatorii naționali și europeni de dezvoltare durabilă (deja disponibili pe http://www.agregator.romania-durabila.gov.ro/), dar și exemple de bună practică, noutăți din domeniu și alte platforme dedicate unor subiecte conexe precum economia circulară și raportarea de sustenabilitate.
  • crearea unui Centru de excelență la nivel național, cu hub-uri regionale, care să fie furnizor de expertiză și cunoaștere științifică în sprijinul unor politici publice coerente, bazate pe dovezi, atât la nivel central, cât și local.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...

Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori 

În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele...