Cum va evolua sectorul centrelor de date în anul 2023

Date:

Unul dintre cele mai dinamice sectoare din piață este în acest moment cel al centrelor de date. După un an 2022 plin de incertitudini, în care provocările reale – perturbările geopolitice și amenințarea omniprezentă a unei crize energetice severe – nu au putut fi anticipate de nimeni, anul 2023 vine cu noi perspective pentru acest domeniu.

O analiză realizată de specialiștii din cadrul Eaton, ne arată principalele tendințe pe care le așteptăm în sectorul centrelor de date în anul 2023. Au fost luate în considerare provocările majore ridicate anul trecut și care continuă să aibă efecte importante, dar și faptul că digitalizarea cunoaște o evoluție remarcabilă, care propune noi oportunități.

 

Incertitudinea energetică

Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este prețul mare al energiei. „Costul a crescut vertiginos până la punctul în care devine o preocupare reală pentru marii utilizatori de energie, cum ar fi proprietarii centrelor de date. Pot ei transfera aceste costuri către clienții lor? Vor continua să crească prețurile? Au lichidități pentru a gestiona această situație în modelul lor de afaceri? 

În timp ce argumentul pentru o strategie de generare a surselor regenerabile a fost întotdeauna în jurul durabilității și mediului, astăzi avem nevoie de surse regenerabile din regiune pentru a proteja livrările din țările europene, în primul rând din motive de securitate și cost energetic”, spune Marius Burlacu, Sales Manager – Power Quality & IT Channel la Eaton România.

Microsoft, de exemplu, face un pas în această direcție, iar centrul său de date din Dublin are acum clustere de baterii litiu-ion aprobate pentru conectarea la rețea pentru a ajuta operatorii de rețea să furnizeze energie neîntreruptă în cazul în care sursele regenerabile, cum ar fi vântul, soarele și marea, nu sunt suficiente pentru a satisface cererea.

Această nevoie de a accelera producerea de energie regenerabilă reprezintă o extindere a perspectivei de anul trecut, însă acum este mult mai acută. Ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru guvernele din Europa faptul că nu se mai pot baza pe sursele tradiționale de energie.

 

Lanțuri de aprovizionare întrerupte

Pandemia de COVID-19 a avut un impact major asupra lanțurilor globale de aprovizionare din multe sectoare. Cu toate acestea, odată ce pandemia a trecut, companiile au avut parte de un fals sentiment de securitate, crezând că trecuseră prin ce e mai rău.

Nimeni nu se aștepta la o a doua lovitură după COVID-19, o criză geopolitică ce s-a dovedit a fi și mai perturbatoare pentru unele lanțuri de aprovizionare – în special pentru semiconductori și metale de bază importante în construcția centrelor de date. Fiind o piață cu o creștere mare, industria centrelor de date este foarte sensibilă la întreruperea lanțului de aprovizionare, mai ales în momentul în care se dorea extinderea ei.

Industria, în ansamblu, încearcă în continuare să gestioneze întreruperea lanțului de aprovizionare, iar din cauza peisajului geopolitic actual acest lucru, cel mai probabil, va continua.

 

Abordarea complexității tot mai mari

Nevoia de creștere a digitalizării a atins un nivel fără precedent. Toate căile posibile au fost explorate pentru a îndeplini această nevoie cât mai simplu, eficient și rapid posibil.

Dar acest lucru poate intra în contradicție cu natura multor medii extrem de complexe, unele dintre ele critice. Un centru de date găzduiește o multitudine de tehnologii diferite – de la sisteme HVAC la inginerie mecanică și structurală, IT și instrumente specializate. Provocarea constă în încercarea de a accelera tipurile de medii atât de complexe, interdependente, pentru a menține tendințele actuale de digitalizare.

 

În acest scop, designerii, operatorii și furnizorii centrelor de date creează sisteme care vor reduce această complexitate, respectând în același timp natura critică a unei aplicații. Industrializarea sau modularizarea centrelor de date, în care unitățile prefabricate, pre-proiectate și pre-integrate sunt livrate la locul de montaj, este o modalitate de a face proiectarea și construcția unui centru de date mai puțin complexă, asigurând totodată un interval de timp mai scurt pentru piaţă.

 

Trecerea dincolo de clusterele tradiționale

Până acum, Londra, Dublin, Frankfurt, Amsterdam și Paris au fost locurile tradiționale ale centrelor de date, fie datorită faptului că sediul central al acestor companii se află în aceste orașe, fie pentru că sunt clustere economice naturale, cu o multitudine de conectivități în telecomunicații și profiluri ideale de clienți.

Pentru a oferi servicii de calitate și pentru a fi mai aproape de centrele populate și de activitățile economice, devine din ce în ce mai favorabilă construirea de centre de date în orașele secundare ale principalelor națiuni economice și în capitalele statelor economice mai mici. Concurența între furnizorii de centre de date este puternică, astfel că multe dintre aceste orașe și țări de nivel II asigură dezvoltarea operatorilor existenți sau puncte accesibile de intrare pentru noii operatori. Din acest motiv, se observă o activitate crescută în orașe precum Varșovia, Viena, Istanbul, Nairobi, Lagos sau Dubai.

 

Dar această extindere nu este lipsită de provocări. Considerațiile referitoare la disponibilitatea locațiilor adecvate, a puterii și a forței de muncă în inginerie adaugă complexitate operațiunilor generale ale unei organizații. Multe dintre aceste state ar putea să nu aibă suficientă experiență sau personal care să ajute la proiectarea, construcția și operarea unui nou centru de date.

Depășirea unor astfel de provocări va determina proprietarii centrelor de date să reînvețe industria de fiecare dată când se mută într-o nouă zonă geografică. Totuși, noi piețe continuă să se deschidă, mulți operatori încercând să obțină avantajul unei prime schimbări în dezvoltarea piețelor secundare. De fapt, multe locații primesc operatorii centrelor de date cu brațele deschise, unele oferind chiar stimulente și subvenții pentru a-i atrage.

Un lucru dovedit anul acesta este că nu putem fi siguri de nimic. Efectele pandemiei și sistemul geopolitic actual au făcut ca sectorul să se confrunte cu o serie de provocări fără precedent. Dar există oportunități de creștere. Tendințele indică faptul că mai mulți operatori vor fi capabili să facă față provocărilor viitoare, indiferent care ar fi acestea.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

ENGIE a finalizat procesul de achiziție a unui parc eolian cu o capacitate de 80 MW în județul Constanța

ENGIE Romania a finalizat procesul de achiziție a unui...

Un nou capitol al cooperării România-Kazahstan

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București...