Cuplarea de succes a Bursei Române de Mărfuri (BRM) în Piața Intrazilnică de Energie Electrică Cuplată (SIDC)

Date:

Consecventă programului său de dezvoltare în sprijinul modernizării și integrării europene a sectorului energetic românesc, Bursa Română de Mărfuri (BRM) anunță operationalizarea deplină și deschiderea pieței sale de energie electrică cuplată în data de 22 mai 2024, ca parte a Pieței Europene Intra-zilnice de Energie Electrică Cuplată – SIDC (Single Intraday Coupling). În această zi, au avut loc primele tranzacții realizate cu succes.

În opinia experților, această construcție tehnică și instituțională complexă, realizată și pusă în funcțiune în colaborare cu prestigioasa bursă de energie Nord Pool, una dintre piețele de referință la nivel mondial, la cele mai înalte standarde actuale, marchează un pas de importanță majoră în dezvoltarea pieței energetice din România.

Integrarea platformei de tranzacționare a BRM în SIDC reprezintă acum un element esențial în dinamica creșterii eficienței Pieței Intrazilnice de Energie Electrică Cuplată din Europa. Participanții din țările Uniunii Europene vor beneficia de o piață de energie electrică mai lichidă și, prin urmare, mai competitivă, adăugând flexibilitate și reducând volatilitatea prețurilor, cu efecte benefice asupra costurilor suportate de utilizatorii finali.

De menționat că SIDC cuplează în prezent piețele continue intrazilnice din 25 de țări europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.

Bursa Română de Mărfuri dorește să își exprime respectul și să mulțumească tuturor participanților implicați în demersul operationalizării noii sale piețe, felicitându-i pentru reușita obținută.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Locuri de muncă vacante

Agenții economici din județul Ilfov anunță 2720 de locuri...

Finanțare de 19 milioane euro pentru Mitiska REIM cu asistență asigurată de PeliPartners

PeliPartners anunță că, printr-o echipă coordonată de Carmen Peli,...