Fabrica Eaton din Arad utilizează patru roboți mobili autonomi MiR pentru optimizarea procesele de intralogistică.

Date:

  Eaton a implementat la fabrica din Arad patru roboți mobili autonomi (AMR) de la producătorul danez Mobile Industrial Robot pentru optimizarea proceselor intralogistice prin economisirea de timp și orientarea angajaților către sarcini mai puțin solicitante fizic, dar mai valoroase și mai bine remunerate. Fabrica este prima unitate din România care a implementat roboții mobili autonomi MiR 

Cei patru roboți sunt din seriile MiR500 și MiR200, iar Eaton planifică să implementeze un robot din gama MiR250 pentru gestionarea transportului într-o nouă unitate de asamblare.

Principalele provocări ale fabricii Eaton din Arad au fost deficitul de personal și manipularea unor sarcini grele cu risc de afectare fizică a angajaților. Înainte de implementarea roboților AMR, transportul componentelor la liniile de asamblare și preluarea produselor finite erau gestionate de angajații fabricii care utilizau stivuitoare manuale sau electrice.

Confruntându-se cu astfel de probleme, compania și-a îndreptat atenția către automatizare. În prima etapă au fost implementați doi roboți mobili autonomi MiR200. Aceste echipamente autonome pot transporta încărcături cu o greutate de 200 kg și se pot deplasa cu o viteză maximă de 4 km/h. În 2022, inginerii fabricii au adăugat în flotă alți doi roboți MiR500 care pot transporta încărcături de până la 500 kg și se pot deplasa cu o viteză de 7,2 km/h.

Următoarea implementare este în curs de realizare. Fabrica Eaton va avea și un robot MiR250, care va gestiona livrarea și colectarea produselor într-o noua unitate de asamblare.

Paul Olariu
Paul Olariu

„Proiectul Eaton are un nivel ridicat de complexitate, atât pentru că roboții operează în cadrul unei flote, cât și pentru că lucrează în același mediu cu oamenii. Mai mult, au fost instalați senzori de prezență la nivelul rack-urilor pentru a reduce timpul aferent fiecărei sarcini executate de roboți. Proiectul este reprezentativ pentru MiR și a fost finalizat cu succes, mulțumită implicării partenerilor noștri Alfa Test, în calitate de distribuitor, și AI Automation, în calitate de integrator. Sperăm că astfel de proiecte, prin beneficiile reale și măsurabile aduse, să devină un standard pentru optimizarea proceselor intra-logistice”, a declarat Paul Olariu, Area Sales Manager pentru Europa Centrală și de Est în cadrul Mobile Industrial Robots (MIR).

Cum funcționează roboții 

În prezent, roboții AMR operează 52 linii de asamblare și numeroase locații Kanban.

Roboții încep sarcinile după ce primesc un semnal de la un angajat. Mașinile MiR500 mută paleții cu produse/componente între liniile de asamblare și stațiile de încărcare/andocare. Totodată, roboții MiR200 încep să lucreze atunci când un muncitor de la linia de asamblare îi informează că lipsește un anumit material. Operatorul de depozit apoi ia componenta necesară de pe raft, o plasează pe robot și selectează una dintre rutele salvate. Când MiR200 ajunge la destinație, semnalează prezența sa cu un sunet, muncitorul ridică încărcătura, iar AMR se întoarce la stația de încărcare.

Fabrica Eaton din Arad este prima unitate din România care a implementat roboții mobili autonomi MiR. Roboții MiR de la fabrica Eaton din Arad lucrează șase zile pe săptămână, în două schimburi.

Roboții MiR500 transportă mai mult de 100 de paleți în fiecare zi, parcurgând 120-150 de metri la fiecare misiune și un total zilnic de 12-15 kilometri. Modelele MiR200 efectuează aproximativ 150 de rute diferite în fiecare zi, acoperind aproape 30 de kilometri.

În trecut, angajații Eaton trebuiau să parcurgă o distanță de 35-40 de kilometri pe zi efectuând activitățile descrise mai sus, riscând accidentări și pierzând timp pe care acum îl pot dedica unor sarcinile mai valoroase și mai bine remunerate.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

O nouă provocare pentru Green Deal  

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Studiu: 38% din românii care își împart cheltuielile cu partenerul sau familia nu își monitorizează plățile

38% dintre românii care își împart cheltuielile cu partenerul...

Consolidarea rețelei electrice: O prioritate pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României pentru 2030

Energy Policy Group a publicat un raport numit „Consolidarea...