FGA, plăți de 665,6 milioane lei, în cursul anului 2022 

Date:

În cursul anului 2022, Fondul de garantare a asiguraților(FGA) a avizat în  cadrul Comisiei Speciale un număr de 68.791 cereri de plată, pentru toate societățile de asigurare  aflate în faliment. Valoarea totală a plăților efectuate în 2022 este de 665,6 milioane lei. Din totalul  cererilor analizate în 2022, 60.686 de cereri sunt aferente creditorilor de asigurări ai Societății de  Asigurare-Reasigurare City Insurance SA, cu o valoare achitată de 583,2 milioane lei.

De asemenea, din totalul plăților efectuate în cursul anului trecut, 47,8 milioane lei au fost  achitate creditorilor de Asigurare ai Societății de Asigurare-Reasigurare Astra SA, în timp ce 30,6  milioane lei au fost achitate creditorilor de asigurare ai Societății Carpatica Asig SA. Plățile în cazul  celor două societăți de asigurare aflate în faliment au ajuns astfel la valoarea de 554,8 milioane lei în  cazul Societății de Asigurare-Reasigurare Astra SA, respectiv 498 milioane lei pentru Societatea  Carpatica Asig SA.

Începând cu 29 noiembrie 2021 și până la finele anului 2022, FGA a achitat, pentru creditorii  de asigurare ai City Insurance SA, aprox. 603 milioane lei, pentru 64.568 cereri de plată avizate în  cadrul Comisiei Speciale a FGA, dintr-un total de 250.692 cereri de plată înregistrate.  În primă fază, FGA a înregistrat un număr de 260.764 cereri de plată, însă ca urmare a unui  proces intern de verificare, un număr de 10.072 cereri de plată au fost închise ca dubluri sau atașate  altor cereri de plată înregistrate anterior.

Anul 2022 a marcat creșterea cotei de contribuție pentru asigurările generale încasate de către  FGA, de la societățile de asigurare, de la 1% la 2,5%, aspect care a dus la încasarea unei contribuții  medii lunare de 24,8 milioane lei. Anul curent a adus o nouă creștere a cotei de contribuție pentru  asigurările generale de la 2,5% la 4%, fapt care duce la creșterea medie lunară a încasărilor, până la  un nivel prognozat de 46 milioane lei.

Pentru anul în curs, FGA și-a propus implementarea unor soluții de ordin tehnic menite să  contribuie la ușurarea procesului de soluționare a cererilor de plată depuse de către creditorii de  asigurare ai societăților în faliment. Analiza cererilor de plată se va concentra, cu precădere, asupra cererilor înregistrate de către creditorii de asigurare ai Societății de Asigurare-Reasigurare City  Insurance SA, fără a neglija însă obligațiile de plată aferente celorlalte societăți de asigurare aflate în  faliment.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...

EY România a asistat Hidroelectrica în achiziția unor linii de business ale UCM Reșita

EY România a asistat Hidroelectrica, cel mai mare producător...