FGA poate primi cereri de deschidere a dosarelor de daună, din partea potențialilor  creditori de asigurare ai Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A. 

Date:

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia  Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de  funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A. și constatarea stării de  insolvență a societății, urmând ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să promoveze, în  instanță, cererea de deschidere a procedurii de faliment împotriva asigurătorului.

Astfel, începând de la data publicării deciziei ASF în MO, FGA poate proceda, la cererea  oricărei persoane care invocă un drept de creanță împotriva Societăţii EUROINS Romania  Asigurare Reasigurare S.A., la deschiderea dosarelor de daună. Cererea de deschidere a dosarului  de daună (Anexa 7) se completeză în situația în care pentru un eveniment asigurat acoperit de o  poliță de asigurare în vigoare, nu a fost deschis un dosar de daună de către societatea EUROINS S.A.

FGA poate primi cereri de plată, din partea potențialilor creditori de asigurare ai  Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A.  

Potrivit legii, tot de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial al României,  creditorii de asigurări ai Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A. pot depune  cereri de plată la FGA (Anexa nr 10) sau cereri de restituire primă (Anexa nr 9). Cererile de plată  se pot depune până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere  a procedurii de faliment. Pentru creanţele de asigurări născute ulterior rămânerii definitive a  hotărârii judecătoreşti de deschidere a procedurii de faliment, cererile de plată pot fi depuse în  maximum 90 de zile de la data naşterii dreptului de creanţă al creditorului de asigurări.

Fondul de garantare a asiguraților va prelua evidențele complete ale dosarelor de daună,  precum și evidențele tehnico-operative și contabile aferente acestora, în termen de 30 de zile de  la data retragerii autorizației de funcționare a societății. După preluarea acestora, FGA va  proceda la publicarea listelor potențialilor creditori de asigurare.

Instrumentarea de către Fond a cererilor de plată se va face după preluarea evidențelor  complete ale dosarelor de daună precum și a evidențelor tehnico-operative și contabile.

Potrivit legii, art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015, FGA este în drept să efectueze plăţi  din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării  în MO al României a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare. Plata despăgubirilor  se va face în limita a 500.000 lei pentru o creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract  de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvență.

Ca schemă de protecție a asiguraților, Fondul de garantare a asiguraților este pe deplin  conștient de situația specială în care se regăsește piața asigurărilor la acest moment, prin  falimentele societăților City Insurance S.A. și a Euroins S.A. și mai ales de așteptările creditorilor  de asigurare ai celor doi asigurători. FGA și-a propus să reprezinte un element de stabilitate și să

vină în ajutorul cetățenilor prin desfășurarea activității-instrumentarea dosarelor de daună, plata  despăgubirilor cuvenite etc. într-un mod profesionist cu rezultate rapide, în limita resurselor  materiale și umane.

Pentru a înlesni activitatea, în beneficiul creditorilor de asigurare, FGA recomandă transmiterea  documentelor Online, pe portalurile dedicate:

Deschidere dosare daună: Formular Daune – www.fgaromania.ro

Cereri de plată privind acordarea despăgubirilor(Anexa 10): Cerere de plată privind acordarea  despăgubirilor/ indemnizațiilor – www.fgaromania.ro

Cereri de plată privind restituirea restituirii de primă: Cerere de plată privind acordarea restituirii  de primă – www.fgaromania.ro

Petiții/Sesizări: Petiții / Solicitări – www.fgaromania.ro

Pentru orice alte solicitări/întrebări etc: [email protected]

Comunicare cu mass-media: [email protected]

Adresă Poștală: Strada Vasile Lascăr nr.31, CP: 020492, sector 2, București.

Menționăm, de asemenea, că toate explicațiile necesare pentru demararea procesului de  depunere a cererilor de deschidere a dosarelor de daună sau a cererilor de plată sunt postate pe  site-ul FGA, respectiv: www.fgaromania.ro

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

ENGIE a finalizat procesul de achiziție a unui parc eolian cu o capacitate de 80 MW în județul Constanța

ENGIE Romania a finalizat procesul de achiziție a unui...

Un nou capitol al cooperării România-Kazahstan

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București...