INSCOP: peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu

Date:

Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în aprilie 2024, peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, în creștere cu aproape 20 de procente față de 2014.

Votul obligatoriu – comparație 2014

62.2% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu deoarece dacă vin mai mulți oameni la vot se pot schimba lucrurile în bine (față de 44.6% în 2014). La polul opus, 35.6% sunt împotriva votului obligatoriu deoarece actuala clasă politică nu poate schimba lucrurile în bine (față de 41.7% în 2014). Ponderea non-răspunsurilor este 2.2% (față de 13.6% în 2014).

Sunt de acord cu votul obligatoriu mai ales: votanții PSD-PNL, tinerii sub 30 de ani, cei cu educație primară sau medie, cei inactivi potențial activi, locuitorii din rural și cei cu un venit mai redus. Votanții ADU, persoanele cu studii superioare, locuitorii din urbanul mare și angajații la stat sunt împotriva votului obligatoriu într-o proporție mai mare decât celelalte categorii de populație.

Remus Ștefureac – director INSCOP Research: „Deficitul democratic alimentat de ratele scăzute de prezență la vot a produs schimbări în atitudinea românilor față de ipoteza introducerii votului obligatoriu. Dacă în urmă cu 10 ani, mai puțin de jumătate dintre români (45%) erau de acord cu votul obligatoriu, astăzi aproape două treimi din populație (62%) susțin introducerea votului obligatoriu în ideea că dacă vin mai mulți oameni la vot se pot schimba lucrurile în bine. Este o creștere semnificativă care reflectă un interes mai ridicat față de procesele democratice, precum și o înțelegere a faptului că fără o prezență ridicată la vot, legitimitatea conducătorilor și progresul în societate sunt imposibile. Susținători mai entuziaști ai votului obligatoriu sunt alegătorii PSD-PNL (74%) și ai AUR (68%), iar într-o măsură ușor mai redusă alegătorii ADU (58%). De asemenea, oarecum surprinzător și disonant comparativ cu ratele de prezență la vot mai scăzute, tinerii cu vârsta de 18-29 susțin în proporții mai mari votul obligatoriu (68%), comparativ cu celelalte categorii de vârstă.”

Vă prezentăm pe larg, în cele ce urmează, rezultatele celei de a patra părți din cercetarea sociologică, cu mențiunea că prezentarea grafică a sondajului poate fi descărcată la: https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2024/04/25.04.24-Sondaj-Inscop-pentru-News.ro-Partea-a-IV-a-Vot-Obligatoriu.pdf


Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de știri News.ro. Datele au fost culese în perioada 12 – 20 aprilie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Bursele JTI pentru Jurnalisti: lansarea editiei 2024-2025

Urmandu-si traditia, Bursele JTI pentru Jurnalisti lanseaza de Ziua...

FoodIntelForum AQUA Carpatica progresează, profitul avansează, veselia debordează

Cea de-a treia zi a FoodIntelForum AQUA Carpatica 2024 începe și...

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...