Inteligența Artificială este aici și va rămâne! (partea a II-a)

Date:

Darius Georgiu, vice-președinte al Camerei de Comerț și Industrie Timiș

Darius Georgiu, co-moderator al panelului și vice-președinte al Camerei de Comerț și Industrie Timiș, susține că este nevoie de adaptare la noile tehnologii. Vor dispărea acele job-uri care nu vor mai fi cerute de piață dar, în același timp, se vor cere mai multe. Cum s-a întâmplat și în trecut.

Marius Poșa, Subsecretar de Stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Marius Poșa, Subsecretar de Stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării transmite și poziția ministerului care consideră că este nevoie urgent de reglementarea IA. Sunt necesare politici coerente și reglementări inteligent concepute. Știm cu toții de crypto monede și cum oamenii au investit cu frenezie și au pierdut bani mulți.

Își pune întrebarea: ce se întâmplă dacă într-o mașina de IA se introduc, voit sau din greșeală, date corupte. Ce consecințe pot fi? Și cum pot fi corectate?

Discuțiile s-au concentrat apoi asupra tehnologiilor blockchain care ar putea asigura un grad mare de securitate a datelor dar până la un punct, după cum susține și Ștefan Vanea de la VBR Labs.

Faptul că Chat GTP este accesibil tuturor reprezintă o problemă pe care Marius Poșa o recunoaște și de aceea susține nevoia unor politici și reglementări coerente. Totul trebuie făcut și evaluat pas cu pas.

Florin Drăgan – Rectorul Universității Politehnice Timișoara

Florin Drăgan – Rectorul Universității Politehnice Timișoara remarcă că este nevoie de oameni capabili să lucreze cu IA. Consecințe au fost întotdeauna la introducerea de noi tehnologii. Tot așa și acum. Poate că, cu IA e un pic mai dificil.

Politehnica are deja de 4 ani un Masterat în IA, pregătind cam 60 de masteranzi pe an. Acest lucru arată că deja există cerere de locuri de munca pentru specialiști în IA.

Cei prezenți consideră IA ca ceva foarte bun. Bazele de date sunt astăzi cele mai valoroase valute. IA va revoluționa multe sectoare. Viitorul pare bun. Trebuie însă spus că orice tehnologie poate fi utilizată în scopuri bune sau rele. Vezi industria nucleară. La fel si IA.

Exista un consens al celor prezenți că IA trebuie reglementată și ținută sub control. Cel mai la îndemână exemplu sunt softurile de conducere auto autonomă. Lucrurile pot fi făcute mai bine prin inteligența cognitivă. Practic IA este la început. Suntem aproape și totuși departe.

Ca latură negativă pot fi enunțate tehnologiile de social engineering. Cineva spunea: când datele devin invizibile se uită de siguranță/securitate. Ștefan Vanea evidențiază acest aspect negativ.

Arthur Habicht – CTO, Sedimentum, Elveția

Pentru ca discuțiile să atingă și latura practică, de aplicabilitate în viața curentă, Arthur Habicht, Chief Tehnology Officer la firma Sedimentum din Elveția prezintă o aplicație practică a IA: un dispozitiv care poate monitoriza persoanele în vârstă, când sunt în locuință, dar singure. Practic fără imagini foto sau video, păstrând intimitatea celor supravegheați, folosindu-se IA. Aceasta analizează undele din încăpere, identifică dacă persoana este căzută, sau are probleme de sănătate și apelează imediat numărul de urgența. Dispozitivul este rezultatul a ani de cercetări cu IA și este deja vândut în Elveția.

Se poate concluziona că da, Inteligența Artificială este aici și va rămâne. Depinde de noi să o reglementăm și să o controlăm. Și să o valorificăm la maximum.

Timișoara Food Summit, 2023. Panel Inteligența artificială

Inteligența Artificială este aici și va rămâne! Partea I

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Dubla impunere: soluții și provocări pentru companiile multinaționale din România

 de Adrian Rus, Partener, liderul departamentului Prețuri de transfer, EY România și Georgiana Bizdrigheanu, Senior Manager, Prețuri de transfer, EY România

MetaWealth și One United Properties semnează un acord-cadru de 20 de milioane de euro

Start-up-ul fintech MetaWealth şi One United Properties anunță un...

CEC Bank susține antreprenorii români și în 2024 prin Programul guvernamental IMM Plus

CEC Bank sprijină antreprenorii români și își reconfirmă angajamentul...