Noi oportunități de export pentru companii prin intrarea în vigoare a Acordul de liber schimb UE – Noua Zeelandă

Date:

Începând cu data de 1 mai 2024 va intra în vigoare Acordul de liber schimb UE – Noua Zeelandă care va oferi oportunități economice semnificative pentru companii și consumatori.

Datorită intrării în vigoare a acestui acord se estimează o mărire cu până la 30% a comerțului bilateral, exporturile anuale ale UE putând crește cu până la 4,5 miliarde Euro, iar investițiile UE în Noua Zeelandă au potențial de creștere cu până la 80%. Acordul poate reduce taxele cu aproximativ 140 de milioane de Euro pe an pentru companiile din UE încă din primul an de aplicare.

Companiile din UE vor beneficia de eliminarea tuturor taxelor vamale la exporturile UE către Noua Zeelandă, de accesarea pieței de servicii în sectoare-cheie precum serviciile financiare, telecomunicațiile, transportul maritim, de reguli previzibile și transparente pentru comerțul digital, precum și de simplificarea regulilor de conformitate pentru a permite eficientizarea schimburilor de mărfuri.

Acordul prevede și facilitarea accesului întreprinderilor din UE la contractele de achiziții publice pentru bunuri, servicii, lucrări și concesiuni de lucrări din Noua Zeelandă.

Piața achizițiilor publice din Noua Zeelandă valorează aproximativ 60 de miliarde de Euro/an.

Totodată vor fi respectate de ambele părți angajamentele în vederea protejării drepturilor de proprietate intelectuală, în conformitate cu standardele UE și va fi oferit acces nediscriminatoriu al investitorilor UE în Noua Zeelandă, cât și a celor neozeelandezi în UE, etc.

Pentru mai multe informații referitoare la avantajele oferite de intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb UE – Noua Zeelandă accesați acest link (Ghid IMM europene – EU – NZ FTA).

Sursa: https://commission.europa.eu/index_ro

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Conferință privind mediul antreprenorial și perspectivele dialogului social

 Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din...

MedLife anunță o creștere de 22% a cifrei de afaceri consolidată pro forma în primul trimestru al acestui an

MedLife prezintă rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului...

Asigurare pentru recuperarea taxelor la maratoane, semimaratoane, curse de biciclete 

Compania Eurolife FFH Asigurări Generale anunță încheierea unui parteneriat...

Business pentru noi perspective domeniului medical 

Doi antreprenori din Cluj-Napoca, Emil Sâncrăian și Bogdan Haș,...