Parlamentul European susține planurile de stimulare a utilizării surselor regenerabile de energie

Date:

Parlamentul European a adoptat amendamente legislative pentru accelerarea procedurii de acordare a autorizațiilor pentru noi instalații din surse regenerabile, precum panourile solare sau turbinele eoliene, sau adaptarea celor existente.

În amendamentele adoptate, eurodeputații au redus perioada maximă de aprobare a noilor instalații de la douăsprezece la nouă luni, dacă sunt situate în așa-numitele „zone de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile”. Aceste zone vor fi definite de fiecare stat membru, în funcție de capacitatea sa de a instala surse regenerabile de energie într-un ritm mai rapid. În cazul în care autoritatea competentă nu răspunde până la termenul limită, autorizația sau cererea se consideră a fi aprobată, prin acord tacit.

În afara acestor domenii, procesul de autorizare nu ar trebui să depășească 18 luni, spun eurodeputații, față de doi ani, așa cum s-a propus inițial. În ceea ce privește retehnologizarea centralelor de energie regenerabilă existente, eurodeputații doresc ca procesul de acordare a autorizațiilor să nu depășească șase luni.

Atunci când stabilesc normele pentru zonele de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile desemnate, țările UE trebuie să evite sau, dacă nu este posibil, să reducă în mod semnificativ impactul negativ asupra mediului care poate apărea în astfel de zone. Aceste zone nu vor putea include siturile Natura 2000, parcurile și rezervațiile naturale, precum și rutele de migrație identificate pentru păsări și mamifere marine, cu excepția suprafețelor artificiale și construite, cum ar fi acoperișurile, parcările sau infrastructura de transport. Eurodeputații au adăugat, de asemenea, dispoziții pentru a se asigura că publicul este implicat înainte de alegerea unei locații pentru o instalație și înainte ca o zonă de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile să fie desemnată.

Stimularea instalării panourilor solare pe clădiri
și a pompelor de căldură

Propunerea include, de asemenea, o obligație pentru țările UE de a se asigura că autorizațiile de instalare a panourilor solare pe clădiri sunt eliberate în termen de o lună. Pentru instalațiile cu o putere mai mică de 50 kW, ar fi suficientă o procedură simplă de notificare. Instalarea panourilor solare ar putea fi scutită de obligația de a efectua o evaluare a impactului asupra mediului, propun eurodeputații. Procesul de autorizare a instalării pompelor de căldură nu trebuie să depășească o lună.

Pentru a aduce mai multă energie din surse regenerabile în rețea, deputații au inclus, de asemenea, elemente ale unei propuneri recente a Comisiei prezentate în cadrul așa-numitei „proceduri de urgență”, astfel încât majoritatea dispozițiilor să intre deja în vigoare în 2023.

„Astăzi, am pus bazele unor procese permanente mai rapide de eliberare a autorizațiilor, pentru a putea utiliza mai rapid energiile regenerabile și, astfel, pentru a stimula tranziția energetică. Am introdus noi măsuri care oferă statelor membre mai multă marjă de manevră, precum principiul acordului tacit pentru zonele de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile, înțelegând că aceste proiecte sunt de interes public major și trebuie să beneficieze de evaluări siplificate”, a declarat raportorul Markus Pieper (PPE, Germania).

Următoarele etape

Proiectul de raport a fost adoptat cu 407 voturi pentru, 34 împotrivă și 181 abțineri. Eurodeputații au împuternicit, de asemenea, comisia de specialitate pentru a începe negocierile cu Consiliul.


Proiectul de lege a fost prezentat de Comisie în cadrul pachetului REPowerEU de reducere a dependenței europene de importurile de combustibili fosili din Rusia. Acesta va modifica directivele privind energia din surse regenerabile, eficiența energetică și performanța energetică a clădirilor, care sunt în curs revizuire separat, ca parte a pachetului „Pregătiți pentru 55”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...