Peste 58% din români vor să își schimbe jobul în 2023, în timp ce 55,4% vor să facă o reconversie profesională în următorii 5 ani!

Date:

Criză, scumpiri, război, sărăcie – cuvintele-cheie care ne guvernează viețile și pe care le auzim tot mai des în jurul nostru în ultima perioadă. Într-un context care ne demonstrează cât de repede se pot schimba lucrurile pentru fiecare dintre noi, cât de important este să învățăm să ne facem strategia de viață și de carieră pentru următorii 5-10 ani?

Semne bune anul are! Peste 58% din români vor să își schimbe jobul în 2023, în timp ce 55.4% vor să facă o reconversie profesionala în următorii 5 ani.

Sunt datele unui sondaj realizat de Centrul de Carieră și care ne ajută pe fiecare dintre noi să (ne) descoperim noi valențe, oportunități și strategii, în tot ceea ce cântărește și reprezintă traseul nostru profesional.

 2049 respondenți au fost chestionați în cadrul sondajului

 

Peste 26% dintre cei intervievați lucrează în domeniul IT, 13,8% în alte domenii, în timp ce pe al treilea loc îi regăsim pe cei din domeniul Finanțe/Bănci, în proporție de 10,6%.

Cum simți că va fi 2023 pentru tine? Ce îți dorești cel mai mult, din punct de vedere profesional, la acest început de an? În acest moment al vieții tale, munca îți afectează viața personală? În 2023 ai în plan să investești în tine și să faci cursuri de dezvoltare personală sau profesională? – Sunt doar câteva dintre întrebările din cadrul acestui sondaj care te pot lămuri ce trebuie să adaugi/ să schimbi/ să îmbunătățești în relația ta cu zona profesională, una care pe termen lung îți poate afecta și calitatea vieții personale.

Observam și dinamici diferite în planurile de cariera pe judete!

În următorii 5 ani, în Bucuresti par a fi cele mai multe planuri de reconversie profesională: 60% din respondentii din Bucuresti declara ca schimba direcția carierei în 5 ani, preferand în ordine:  Antreprenoriatul – IT – MKT – HR.

În Iasi 58% din respondenti declara ca vor face o reconversie în următorii 5 ani, în timp ce Clujenii sunt mai rezervati: doar 48% din respondentii din Cluj au planuri de reinventari profesionale.

Românii, dispuși să investească în cursuri
de dezvoltare personală sau profesională

 

Peste 38% dintre respondenți consideră că anul 2023 va fi unul al provocărilor, în timp ce peste 23% susțin că va fi deopotrivă și unul al schimbărilor.

Când vine vorba de investiții în cursurile de dezvoltare personală aproape 90% dintre respondenți au declarat că au în plan să investească în cursuri de formare și dezvoltare personală sau profesională. 

În ceea ce privește banii pe care sunt dispuși să-i aloce acestor cursuri de pregătire, bugetul se ridică undeva la 300+ pentru 37,9% dintre cei intervievați.

 

 ANDRA PINTICAN, Fondatoare Centrul
de Carieră și Școala de HR:
„O situație inedită pentru mine rămâne
reconversia de la fotbalist la …IT-ist.”

 

„De aproximativ doi ani observăm un apetit ridicat al angajaților și al candidaților din piața muncii în a-și crește valoarea profesională. Anul trecut, la Centrul de Carieră, am avut mii de cursanți din toată țara, cu profile diferite, care și-au propus să învețe să își facă design de carieră. De când lucrez în HR și Consiliere de Carieră nu am simțit atât de mult interes din partea candidaților în a-și crește valoarea profesională.

Planurile de carieră dezvoltate în interiorul companiilor nu mai sunt suficiente pentru angajați care își doresc planuri de carieră în concordanță cu viziunea lor de viață, nu planuri aliniate la viziunea organizației și atât.

Prin metodologia Career Reframing, am consiliat și asistat reinventări profesionale foarte ambițioase de la secretară la Project Manager, de la preot la profesionist HR. Dar, mărturisesc că o situație inedită pentru mine rămâne reconversia de la fotbalist la …IT-ist.

Modul în care muncim se află  într-o schimbare fără precedent, iar oamenii au nevoie de ajutor profesionist pentru a naviga cu succes printre aceste schimbări”, mărturisește Andra Pintican, Fondatoare Centrul de Carieră și Școala de HR.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...