Rețele Electrice Banat a modernizat stația de transformare  Venus din Timișoara în urma unei investiții de 14 milioane de lei

Date:

    Compania Rețele Electrice Banat (parte a grupului PPC în România, denumită anterior E-Distribuție Banat) a finalizat lucrările pentru modernizarea stației de transformare Venus din municipiul Timișoara, un proiect de 14 milioane de lei, finanțat din fonduri proprii. 

    În urma lucrărilor, s-a dublat puterea instalată a stației de la 1×25 MVA la 2x 25 MVA prin adăugarea unui transformator nou, produs în România. Prin amplificarea stației de transformare se asigură puterea necesară pentru racordarea de noi utilizatori într-o zonă în continuă dezvoltare și un grad crescut în siguranța în alimentarea cu energie electrică. Noile transformatoare sunt construite cu tehnologie avansată pentru reducerea consumului propriu tehnologic din rețeaua de distribuție. 

    Din această stație de transformare sunt alimentați clienții din zona de S-E a municipiului Timișoara, localitatea Moșnița și localitățile apropiate. Printre aceștia se numără aproximativ 20 de clienți industriali și instituții printre care spitale, unități de transport public și activități de utilități publice, precum și peste 22.400 de clienți casnici și mici consumatori agenți economici. 

    Modernizarea stației de transformare Venus din Timișoara face parte din eforturile noastre continue de a consolida fiabilitatea, reziliența și eficiența infrastructurii de distribuție electrică din zonă, făcând pași importanți pe calea tranziției energetice. Prin investiția în tehnologii avansate și practici durabile, ne propunem să răspundem nevoilor în schimbare ale clienților noștri și să contribuim la un viitor energetic curat și sustenabil în fața provocărilor climatice tot mai frecvente și intense,” a declarat Mihai Pește,  director general al companiilor Rețele Electrice.

    Stația Venus, a fost pusă în funcțiune in anul 1992 iar în anul 2006, ca parte a strategiei de digitalizare a rețelelor,  a fost inclusă în sistemul de telecontrol. Acest sistem permite implementarea de automatizări avansate de distribuție și dă posibilitatea dispecerilor Rețele Electrice Banat să efectueze manevre rapid, de la distanță, în cazul în care în rețea au loc avarii, pentru a realimenta clienții afectați în cel mai scurt timp posibil.  

    În municipiul Timișoara și în zonele adiacente, Rețele Electrice Banat operează 97 stații de transformare de înaltă tensiune pe medie tensiune, cu o capacitate totală cumulată de 4.163 MVA. În 2023, Rețele Electrice Banat a finalizat construcția unei stații de transformare noi, în comuna Dumbrăvița, lângă municipiul Timișoara, în beneficiul a peste 5.300 de clienți, într-o zonă în plină dezvoltare. Stația este una dintre cele mai performante din sistemul românesc de distribuție a energiei electrice.

    Companiile Rețele Electrice operează rețele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de către cele trei companii Rețele Electrice numără 287 de stații de transformare și peste 24.000 de posturi de transformare.

    Coperta revistei

    spot_img

    Editorial

    spot_img
    spot_img

    Opinii și analiza

    spot_img

    Recomandate
    Recomandate

    Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

    Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

    CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

    Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

    ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

    Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...