Rezolv Energy & Low Carbon semnează acorduri de finanțare de până la 291 milioane de euro pentru construirea parcului eolian VIFOR în România

Date:

Rezolv Energy și Low Carbon, prin subsidiara lor de proiect First Looks Solutions S.R.L., au obținut facilități de împrumut de până la 291 milioane de euro pentru a sprijini construcția Fazei 1 a parcului eolian ‘VIFOR’, un proiect major situat în România, județul Buzău.

Finanțarea a primit un sprijin covârșitor din partea comunității financiare. Consorțiul de 8 bănci care finanțează proiectul este condus de Erste Group, UniCredit Group și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, alături de International Finance Corporation (IFC), Intesa Sanpaolo Group, OTP Bank, Raiffeisen Bank International AG și Garanti BBVA Romania.

Această tranzacție de referință este prima finanțare pentru Rezolv Energy, lansat acum 18 luni de Actis, un investitor global de top în infrastructură durabilă, pentru a construi un portofoliu multi-gigawatt de parcuri eoliene și solare onshore în Europa Centrală și de Sud-Est.

Faza 1 a proiectului VIFOR prevede instalarea unei capacități de 192MW, având susținerea financiară a 5 acorduri comerciale de achiziție a energiei (PPA) majore. Construcția este programată a fi finalizată în termen de 18 luni, parcul eolian urmând să devină operațional înainte de sfârșitul anului 2025. O extindere până la 461MW este planificată să aibă loc în Faza 2.

Odată ce va fi complet operațional, parcul VIFOR, care va fi localizat în județul Buzău, va fi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa. Aproape de Munții Carpați și beneficiind de randamente eoliene excepționale, proiectul va genera suficientă energie curată pentru a alimenta peste 270.000 de locuințe și va evita producerea a aproximativ 540.000 de tone de CO2e anual. Proiectul va sprijini România în atingerea obiectivelor sale climatice și va juca un rol important în tranziția energetică a regiunii.

Prin aprobarea împrumuturilor, băncile au recunoscut angajamentul Rezolv față de sustenabilitate, construit pe cele mai bune practici din industrie și aliniat la standardele internaționale, inclusiv Principiile Ecuatorului și Standardele de Performanță ale IFC privind Sustenabilitatea de Mediu și Socială. Unul dintre pilonii săi este efortul de a se asigura că fiecare dintre centralele sale de energie regenerabilă sprijină ecosisteme prospere și durabile.

Pe lângă beneficiile pentru mediu, proiectul VIFOR va crea locuri de muncă pe plan local atât în timpul construcției, cât și în timpul operării parcului, va aduce beneficii economice comunității locale și va sprijini inițiativele comunitare din județul Buzău, având ca scop producerea unui impact pozitiv și de durată pentru locuitorii din zonă.

Alastair Hammond, CEO al Rezolv Energy, a declarat: „Suntem încântați să obținem acest sprijin din partea unui grup atât de prestigios de parteneri financiari supra-naționali, creditori comerciali regionali și bănci locale. Sprijinul lor este o recunoaștere a rolului vital al proiectelor de mare amploare precum VIFOR în tranziția energetică din Europa de Sud-Est. De asemenea, este un răspuns la strategia noastră de sustenabilitate, care este concepută pentru a stabili un standard pentru dezvoltarea responsabilă a proiectelor de energie regenerabilă în această regiune, care să-i inspire și pe alții să ne urmeze. Acesta a fost un factor important pentru toate băncile.

Rezolv are deja peste 2GW de energie curată în curs de pregătire pentru construcție în Europa de Sud-Est. Pe lângă parcul eolian VIFOR, printre proiectele sale se numără Dama Solar, în vestul României, care, cu o capacitate de 1 044 MW, va fi cel mai mare parc solar din Europa după ce va fi construit, parcurile eoliene Dunărea Est și Vest de 600 MW din județul Constanța și St. George, un proiect solar de 229 MW în nord-estul Bulgariei.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Rata şomajului în județul Ilfov în iunie 2024

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Ilfov...

Fonduri prin platforma Seedblink, pentru elevi din școli și licee

Platforma educațională digitală Spark Generation, din Cluj-Napoca, anunță că...

Împrumut Garanti BBVA Leasing de la BERD, în sprijinul IMM-urilor

Garanti BBVA Leasing, parte a Grupului Garanti BBVA...