Sondaj Arena Urșilor Junior 2024: perseverența și disciplina – principalele abilitați pe care trebuie să le dețină un antreprenor

Date:

În cadrul Finalei Naționale a Concursului de planuri de afaceri pentru liceeni „Arena Urșilor Junior”, proiect derulat de ProAfaceri România în parteneriat cu Colegiul National Economic „Andrei Bârseanu” Brașov, Facultatea de Alimentație și Turism din cadrul Universității Transilvania Brașov sub egida Ministerului Educației a fost derulat un sondaj pe teme de antreprenoriat ad-hoc. 

Proiectul face parte din lista activităților susținute de către Guvernul României la poziția 275 

https://www.edu.ro/sites/default/files/_fi%C8%99iere/Minister/2024/olimpiade_concursuri_24/liste_olimpiade/calendare_proiecte_educationale/Calendare_CPEERI_2024.pdf și își dorește să susțină liceenii din România să scrie planuri de afaceri, să formeze echipe și să își susțină afacerile în devenire în fața unor „urși” – un juriu profesionist provenit din mediul de afaceri. În faza următoare, aceștia vor avea acces la mentori, pre-accelerare afaceri în cadrul Arenei Urșilor, mentori, cluburi de afaceri și scale-up.

Au participat 15 echipe, cele care au trecut de etapele inițiale, din numeroase orașe ale țării (Oradea, Târgoviște, Panciu, Focșani, Făgăraș, Codlea și Brașov), a fost organizat un sondaj pe teme antreprenoriale la care au participat cei prezenți) elevi de liceu, profesori coordonatori, diverși invitați, reprezentanți media, etc), circa 35 persoane folosind o aplicație on-line. 

La prima întrebare: „Care este cel mai cunoscut antreprenor străin pe care îl cunoașteți?”, respondenții l-au indicat pe primul loc pe Bill Gates, iar pe următoarele locuri pe Elon Musk și Donald Trump.

La cea de-a doua întrebare: „Care este cel mai cunoscut antreprenor român pe care îl cunoașteți?”, participanții la sondaj l-au desemnat pe Ion Țiriac pe primul loc, urmat de Gigi Becali și Marius Ghenea.

A urmat o întrebare referitoare la momentul în care este potrivit să începi o afacere, iar elevii și ceilalți participanți la sondaj au considerat că nu este importantă vârsta la care începi o afacere, apoi experiența acumulata.


La intrebarea nr 4 – „Care sunt cele mai importante obstacole in deschiderea si dezvoltarea unei afaceri de succes?”, respondentii au ales teama de esec, apoi lipsa unui plan de afaceri, situatia economica incerta, lipsa capitalului de start si birocratia excesiva ca principale obstacole in demersul antreprenorial.

La urmatoarea intrebare: „Care sunt principalele resurse necesare pt o dezvoltare de succes a unei afaceri?”, raspunsurile au fost, in ordine: echipa, educatia antreprenoriala/financiara, mentori, capitalul si accesul la infrastructura de afaceri (incubatoare de afaceri, acceleratoare de afaceri, etc).

Apoi, la intrebarea „Ce abilitati sunt necesare unui antreprenor?”, respondentii au indicat, in ordine, perseverenta si disciplina ca principale abilitati necesare, apoi pasiunea, comunicarea si managementul echipei, urmate de risk management si analiza si sinteza.

Trofeul Arena Ursilor Junior editia 2024 a fost castigat de catre echipa Minthi SRL din Fagaras (Popa Teodora Sabina si Vlad Maria Diana) eleve la Colegiul „Radu Negru” Fagaras, profesor coordonator Corsatea Maria, cu o afacere de productie artizanala de sapunuri si uleiuri esentiale pe baza de menta cultivata si culeasa din zona Fagarasului, iar echipa castigatoare a primit premii consistente (cate un laptop fiecare, cate un voucher de cazare la un hotel in Poiana Brasov si servicii de business coaching pt fiecare).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Restart Energy a finalizat două proiecte fotovoltaice pentru compania Com Divers, în valoare totală de peste 300.000 de euro

Armand Domuța, CEO & Founder Restart Energy: „Proiectele fotovoltaice...

Proiecte de tehnologie digitală privind moneda digitală CBDC

| de Elena Dobre, membru al Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale – filiala Dobrogea

Ungaria über alles…

| de Laurențiu Mironescu președintele Ligii Navale Române

Țările în curs de dezvoltare… se dezvoltă

Transformările structurale care au loc în lume, pe multiple...