TeraPlast finalizează achiziția Grupului Wolfgang Freiler

Date:

  • Acționarii TeraPlast au aprobat achiziția Grupului austriac Wolfgang Freiler, în cadrul Adunării Generale Extraordinare din 11 martie.
  • Pentru tranzacție s-a plătit un preț de 16,53 milioane de euro, la care se adaugă un mecanism de „earn-out” în funcție de rezultatele anului 2024.
  • Consolidarea Grupului Wolfgang Freiler în rezultatele Grupului TeraPlast se va face începând cu trimestrul 2.
  • Cifra de afaceri a Grupului Wolfgang Freiler în 2022 a fost de 31 milioane de euro, iar marja EBITDA a fost de 12%.
  • Companiile achiziționate dețin poziții solide pe piețele din Ungaria, Cehia, Austria, Germania și Franța.

Grupul TeraPlast a încheiat achiziția Grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul social al companiilor WF Kunststoff Handels GmbH, Wolfgang Freiler GmbH & Co KG, Itraco GmbH, Polytech Industrie Kft, Sorgyari Ipari Park Kft și Pro-Moulding Kft. Pentru aceste acțiuni, Grupul TeraPlast a plătit suma de 16,53 milioane de euro către familia Uhl. 

„Deși conform contractului semnat la începutul lunii februarie aveam termen până la finalul lunii aprilie pentru a realiza finalizarea tranzacției, am preferat să o implementăm mai repede pentru a putea consolida rezultatele Grupului Freiler pentru întregul trimestru al doilea al acestui an” a declarat Alexandru Stânean, directorul general al Grupului TeraPlast. 

Pentru finanțarea tranzacției, Grupul TeraPlast a contractat un credit de investiții de la Banca Transilvania, în valoare de 13 milioane de euro. 

Acționarii TeraPlast au aprobat achiziția Grupului austriac Wolfgang Freiler, în cadrul Adunării Generale Extraordinare din data de 11 martie 2024, marcând o etapă esențială în integrarea și consolidarea afacerilor la nivel de Grup. Transferul de proprietate a avut loc în 28 martie 2024.

Tranzacția include și un mecanism de „earn-out” în funcție de EBITDA realizată de Grupul Freiler în 2024. Eventualele plăți pentru earn-out-ul agreat se vor efectua în 2025, după încheierea situațiilor financiare ale anului 2024 pentru companiile din Grupul Freiler. 

Grupul Freiler va fi consolidat în cadrul Grupului TeraPlast, iar efectele se vor vedea din trimestrul II în rezultatele financiare consolidate la nivel de Grup.

Grupul Wolfgang Freiler aduce în cadrul TeraPlast active de valoare, cu un potențial valoros de dezvoltare, reprezentând, totodată, oportunități atractive de extindere a amprentei geografice în centrul și vestul Europei din perspectiva mixului din portofoliul de produse și a schimbului de expertiză. În 2022 Freiler a înregistrat o cifră de afaceri de 31 milioane de euro și o EBITDA de aproape 4 milioane de euro.

Operațiunile M&A sunt parte integrată a strategiei TeraPlast de a livra investitorilor perspective de creștere pe termen lung și de a oferi acționarilor valoare adăugată prin extinderea către noi piețe valoroase, care să crească reziliența Grupului și capacitatea de a fructifica noi oportunități. Integrarea Grupului Freiler oferă o serie extinsă de sinergii, printre care se evidențiază optimizarea costurilor și îmbunătățirea lanțurilor logistice, care se vor reflecta ulterior inclusiv în rezultatele financiare.

„Dincolo de business-ul central care a fost, evident, criteriul principal de selecție, am descoperit că ceea ce ne unește sunt valorile comune, o cultură organizațională similară, integritatea, grija față de comunitate și o viziune orientată spre dezvoltare. A fost o tranzacție muncită, care s-a întins pe un interval de peste doi ani, dar care la final ne aduce exact ceea ce ne doream: acele ingrediente necesare pentru a aduce plus valoare acționarilor noștri” a afirmat dl Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.

Activele preluate sunt cuprinse în cadrul a șase entități economice, dar ele sunt structurate în trei segmente esențiale: o companie de trading, localizată în Austria, și două unități de producție aflate în vestul Ungariei. Fabricile din Ungaria, Pro-Moulding și Polytech au o producție cumulată de peste 18.800 de tone/an, iar structura portofoliului oferă posibilitatea multor sinergii cu facilitățile din cadrul Teraplast. Polytech utilizează în procesul de producție peste 80% material reciclat în fabricarea țevilor, o structură și un model care se înscriu perfect în viziunea privind dezvoltarea durabilă a Grupului TeraPlast, fiind parte integrantă din efortul major de a contribui la tranziția către o economie circulară. 

Grupul Freiler are 144 de angajați care se vor alătura echipei TeraPlast, astfel că în total echipa Grupului TeraPlast va fi de peste 1.100 de angajați. Laszlo Vajda, Directorul de Dezvoltare al Grupului TeraPlast este cel care preia funcția de supervizare și dezvoltare a Grupului Wolfgang Freiler.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...