Transelectrica și Universitatea Politehnica București – parteneriat  strategic în domeniul cercetării și al inovării

Date:

Compania Națională de Transport al Energiei Transelectrica și Universitatea  POLITEHNICA București (UPB) au semnat astăzi, 21 martie 2023, un parteneriat  strategic în domeniul cercetării și al inovării. Cele două instituții consolidează acordul de  colaborare cu privire la viitorul tehnologic al sectorului energetic românesc.

Urmărind materializarea unei viziuni pe parcursul a 5 ani, parteneriatul își propune să  crească calitatea educației și formării, pentru a facilita tranziția studenților și absolvenților pe  piața muncii, dar și să implementeze proiecte de cercetare, dezvoltare sau inovare, pentru a  asigura transfer tehnologic, dar și un impact social mai mare.

Transelectrica extinde parteneriatul
cu UPB la nivelul întregii universități.  

Succesul obținut în urma parteneriatului semnat în anul 2021, care a urmărit  retehnologizarea stației Alba Iulia, DigiTEL, a condus la extinderea colaborării și la  dezvoltarea relațiilor dintre cele două instituții care au în centrul preocupărilor comune știința,  cercetarea și digitalizarea.

Contribuția extraordinară adusă de Transelectrica și de Universitatea POLITEHNICA din  București, prin noul acord de colaborare între cele două instituții, va construi o punte între  mediul economic și cel academic. Ca urmare a acestei extinderi a parteneriatului, se vor  organiza stagii de practică și internship-uri pentru studenții universității, se vor dezvolta  laboratoare, spații de networking și programe de masterat, se vor oferi burse și oportunități  de implicare în proiecte de cercetare, dar și în centrul de afaceri al Universității  POLITEHNICA din București.

Tranziția energetică și dezvoltarea fulminantă a noilor tehnologii în domeniu reprezintă  provocările majore ale zilelor noastre. Cu atât mai mult pentru noi, operatorul de transport și  sistem, care ne plasăm în centrul tuturor proceselor esențiale. De aceea, avem convingerea  că pentru a face față cu succes acestor provocări este primordial să înțelegem necesitatea  unei abordări integrate în ceea ce privește complexitatea tehnică ridicată a operațiunilor  noastre, în cheia responsabilității de a asigura securitatea energetică, și resursa umană cu  înaltă calificare, capabilă să exceleze și să inoveze. Având în vedere acest lucru, din  perspectiva noastră, pentru a atinge acest deziderat, este necesară, de asemenea, o  implicare puternică a noastră în procesul educațional academic de profil. Parteneriatul strategic pe care Transelectrica deja îl are cu Universitatea Politehnica din București a ajuns  astăzi la un alt nivel, cel în care suntem pregătiți să ne punem în comun resursele în scopul  atenuării decalajului dintre competențele profesionale și cererea de pe piața muncii în  sectorul energetic. Protocolul pe care îl semnăm astăzi vine să consolideze și să aducă la un  nivel superior roadele unei experiențe comune de ani de zile în pregătirea și sprijinirea  studenților energeticieni, în susținerea mediului de învățare pentru a ține pasul cu evoluțiile  mediului economic real. Mă bucur că am ajuns la această etapă și am încrederea că punând  umărul împreună la formarea viitorilor ingineri sistemul electroenergetic național va avea doar de câștigat”, a declarat Gabriel ANDRONACHE, președintele Directoratului CNTEE  Transelectrica SA.  

„Inteligența artificială, realitatea virtuală sau augmentată, digitalizarea sau robotizarea sunt  doar câteva dintre tehnologiile care vor deveni prevalente în cadrul Industriei 4.0. Acordul pe  care îl semnăm cu Transelectrica urmărește să familiarizeze inginerii viitorului cu tehnologiile  care vor fi utilizate în următorii ani. Oferind studenților un mediu de formare în care intră în  contact direct cu tehnologiile de ultimă oră, avem convingerea că le oferim acestora un  avantaj competitiv pe piața muncii. Cererea crescută de specialiști în sectorul energetic pe  măsură ce economiile se decarbonizează este un semn al faptului că prin acest parteneriat  investim în viitor. Le mulțumim partenerilor din cadrul Companiei Naționale de Transport al  Energiei Transelectrica pentru faptul că se implică în formarea inginerilor viitorului.a  declarat Mihnea COSTOIU, rectorul Universității POLITEHNICA din București.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...