Universul Olivetti. Comunitatea ca utopie concretă

Date:

Ambasada Italiei și Institutul Italian de Cultură din București, în colaborare cu Agenția ICE România, inaugurează sâmbătă, 4 februarie 2023, la ora 18.00, la Biblioteca Națională a României, în sala Symposium (Bd. Unirii 22, București), expoziția „Universul Olivetti. Comunitatea ca utopie concretă”.

La vernisaj vor participa: Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din București, Pippo Ciorra de la Fundația MAXXI și Beniamino de’ Liguori Carino, secretarul general al Fundației Olivetti.

Organizată împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și al Cooperării Internaționale (MAECI), Fundația Olivetti și Fundația MAXXI (Muzeul Național al Artelor Secolului XXI) și curatoriată de Pippo Ciorra, Francesca Limana și Matilde Trevisani, expoziția relatează proiectul Olivetti sub toate aspectele și în toată complexitatea sa.

Între anii ‘30 și ‘60 ai secolului XX, Adriano Olivetti realizează, prin fabrica din Ivrea (oraș înscris recent pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO), idealul unui peisaj vizionar în care modernizarea industrială și tehnică se alătură unei reorganizări inovative a teritoriului și a spațiului social. Ivrea și regiunea Canavese devin astfel un laborator în care cultura, cercetarea tehnologică, design-ul, arhitectura și sustenabilitatea se integrează într-un model de relație unică și inovativă între companie și societate, considerat a fi, chiar și astăzi, unul exemplar.

Structurată în patru secțiuni tematice – Orașul și Politica, Fabrica, Cultura și Imaginea, Societatea – expoziția parcurge istoria unei companii italiene care a traversat aproape un secol, condensând marile teme ale secolului XX și devenind o expresie a celor mai bune produse made in Italy. Inovația, calitatea produselor și dezvoltarea companiei pe piețele internaționale se alătură excelenței arhitecturii și designului industrial.

În universul Olivetti, fabrica este motorul proiectului de reformă al lui Adriano Olivetti, care este în egală măsură unul de afaceri, politic, cultural și social. Adriano Olivetti strânge în jurul său cei mai capabili oameni din Italia de după război: arhitecți, filozofi, designeri, intelectuali și ingineri, care determină compania, chiar de la jumătatea anilor Cincizeci, să stabilească, pe de o parte, un “stil” olivettian, iar pe de altă parte să facă primii pași de pionierat spre dezvoltarea electronicii și apoi a informaticii cu primul personal computer. Printre primii care îi intuiesc potențialul se numără oamenii de știință de la NASA care îl folosesc pentru a completa hărțile Lunii și pentru a elabora traiectoria călătoriei misiunii Apollo 11, prin care, în 1969, omul a ajuns pe Lună.

Expoziția va rămâne expusă la Biblioteca Națională din București până la data de 8 martie 2023.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Precedent în „uber-izarea prețurilor”. Cum pot cartofii prăjiți să influențeze valoarea acțiunilor

Prețurile stabilite dinamic fac parte dintr-o strategie utilizată frecvent...

Economia informală în România: context, cauze și efecte

| de Prof. univ. dr. Cristian PĂUN, Academia de Studii Economice din București și Prof. univ. dr. Radu MUȘETESCU, Academia de Studii Economice din București

ASIGURĂRI. POLITICI PREZENTE ȘI VIITOARE

În cadrul conferinței „Asigurări. Politici prezente și viitoare” organizată...