Vizită oficială a delegației Consiliului de Audit și Inspecție al Republicii Coreea (BAI) la Curtea de Conturi a României

Date:

O delegație oficială a Consiliului de Audit și Inspecție al Republicii Coreea (BAI), condusă de președintele instituției, domnul Jaehae Choe, efectuează în perioada 07 – 12 mai 2023, la București, o vizită de lucru la invitația Curții de Conturi a României.

Cu această ocazie, reprezentanții Consiliului de Audit și Inspecție au susținut o prezentare în fața membrilor Plenului Curții de Conturi a României privind rolul și responsabilitățile instituției supreme de audit din Republica Coreea.

Am fost impresionat de efortul conducerii Curții de Conturi din România de a crea o instituție eficientă și modernă. Mă bucur că am avut prilejul de a împărtăși experiențe din activitatea specifică și de a dezbate teme actuale din procesul de audit public extern.  Pe această cale, vreau să vă mulțumesc pentru deschidere și să vă asigur de toată disponibilitatea noastră pentru o colaborare strânsă dintre instituțiile supreme de audit din Republica Coreea și România” , a declarat Jaehae Choe, președintele Consiliului de Audit și Inspecție al Republicii Coreea.

Președintele Curții de Conturi, domnul Mihai Busuioc, a subliniat importanța adaptării instituției supreme de audit la schimbări și riscuri emergente, vorbind despre pașii pe care Curtea îi face pentru a se profila în permanență ca o sursă de încredere pentru dezvoltarea sectorului public.

„Curtea de Conturi își propune să fie un factor de dezvoltare în România, un partener de încredere al Parlamentului în evaluarea performanței sectorului public, în creșterea responsabilității și a transparenței, respectiv în implicarea activă a cetățenilor pentru a asigura o mai bună folosire a banilor publici. Totodată, intenționăm să creștem numărul rapoartelor de audit de performanță și să regândim ponderea auditului financiar în favoarea acestui instrument modern care este foarte bine primit de Parlament și de cetățeni”, a adăugat Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi a României.

În cadrul dezbaterilor, doamna Mirela Călugăreanu, consilier de conturi, a susținut o prezentare referitoare la modul în care Curtea de Conturi a României verifică respectarea prevederilor legale privind resursele financiare acordate de la bugetul de stat partidelor politice.

Începând cu anul 2023, odată cu aplicarea noului Regulament al Curții, verificarea subvențiilor se va realiza prin misiuni de audit de conformitate efectuate direct la sediile partidelor politice care beneficiază de subvenții. Cheltuielile generate de campaniile electorale vor fi verificate în cadrul misiunilor de audit financiar realizate la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), întrucât deconturile pentru rambursare însoțite de documentele justificative în original se depun de partidele politice beneficiare la AEP”, a declarat doamna Mirela Călugăreanu, Consilier de Conturi, Curtea de Conturi a României.

Delegația Consiliului de Audit și Inspecție din Coreea a avut o serie de întâlniri cu oficiali ai statului român, respectiv cu președintele Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu, premierul României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, și ministrul Finanțelor, domnul Adrian Câciu.

Din delegația Consiliului de Audit și Inspecție al Republicii Coreea fac parte domnul Jaehae Choe, Președinte, domnul Tae Woo Kim, Secretar Executiv al Președintelui, domnul Min Koo, Director al Departamentului de Cooperare Internațională și doamna Sun Ju Jo, Auditor din Cadrul Departamentului de Cooperare Internațională. În vizita efectuată la sediul Curții de Conturi, delegația a fost însoțită de ambasadorul Republicii Coreea, Excelența Sa domnul Rim Kap-Soo.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...