Conceput și aplicat în România

Date:

Conceput în România deține prin Programul de guvernare 2017-2020 cadrul pentru trecerea de la generic mereu bun de preluat la aplicare. Nici din actualul program nu lipsește, de data asta, ca titlu pentru expoziții „de rezultate și produse ale cercetării românești”. Important fiind ce se expune, este de luat în seamă angajamentul guvernamental ca să se și întâmple ceva concret după concepere.

În capitolul „Cercetare-dezvoltare-inovare”, este de reținut, dincolo de fireștile deziderate, perspectiva creării unui mecanism pentru relații folositoare între cercetare și business: „asigurarea cadrului necesar pentru transferul cu operativitate a rezultatelor cercetării științifice în beneficiul societății, inclusiv prin crearea de entități specializate în procedurile de transfer tehnologic, și sprijinirea activităților destinate implementării conceptului de specializare inteligentă, prin crearea unui cadru de desfășurare adecvat. În acest sens, se vor reorganiza Consiliul Consultativ CDI, Consiliul Național al Cercetării și Consiliul National pentru Inovare și Antreprenoriat prin înființarea unor comitete de specialitate cu putere de decizie sporită în implementarea politicilor de cercetare-dezvoltare. Din noul cadru organizatoric vor face parte atât reprezentanți ai comunității academice, cât și reprezentanți ai mediului economic (mari angajatori)”. Se anunță „modificări legislative de dezvoltare a sectorului cercetării aplicative în sprijinul economiei românești”.

BREVETUL DEVINE INDICATOR PENTRU FINANȚAREA CERCETĂRII

De interes se anunță susținerea inovării și transferului tehnologic. Vor fi promovate parteneriatele între unități de cercetare-dezvoltare-inovare și agenți economici „în parcurile științifice/industriale in vederea aplicării de noi tehnologii”. Va exista un program de susținere financiară „a execuției de modele experimentale sau a parteneriatelor cu agenți economici beneficiari ai convenției de aplicare a invenției/inovației”. Pentru finanțare, prioritar va deveni indicatorul de rezultat „brevet”. Finanțări vor fi pentru: proiecte de transfer tehnologic, investiții în dotări de laboratoare, instalații experimentale de omologare a unor produse sau servicii suport pentru transfer tehnologic. Vor fi susținute proiecte strategice de dezvoltare economică și socială pe termen lung, de protejare a patrimoniului și culturii naționale.

Între „proiectele majore de cercetare, cu finanțare și participare națională și europeană” vor fi sprijinite „laserul de la Măgurele Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics ELI-NP”, prin „integrarea infrastructurilor de cercetare ELI-NP și CETAL în cadrul unui ecosistem al inovării și
dezvoltării bazat pe creativitate, care să permită creșterea gradului de atractivitate a platformei Măgurele, atât pentru cercetătorii din întreaga lume, cât și pentru investitorii în activitățile de CDI”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...

Accelerator pentru creșterea nivelului de profesionalizare a industriei Influencer Marketing

Start-up-ul MOCAPP anunță o nouă ediție a programului de...

Mentorat, coaching și granturi pentru femeile antreprenor  

ING Bank România și Visa anunță lansarea programului She’s...

Parteneriat Consiliul Patronatelor ESG din România – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin

Consiliul Patronatelor ESG din România (CPESGR) anunță că „a...