Energia de la București, mai ieftină decât cea de pe Wall-Street

Date:

Indicele BET-NG (Bucharest Exchange Trading Energy & RelatedUtilities Index) este unicul indicator disponibil pentru sectorul de energie al pieței locale de capital, iar S&P 500 Energy Index pentru piața de capital din SUA. Pe intervalul ales, decembrie 2015 – decembrie 2016, putem constata din evoluțiile celor doi indici o sincronizare destul de bună în primele luni ale lui 2016, mai exact în perioada în care cotația bariului de țiței era în picaj, la fel și cotațiile bursiere în general și cele ale companiilor din sectorul hidrocarburilor în special.

Momentul de separație a dinamicilor apare în prima parte a lunii aprilie când indicele S&P 500 Energy reușește să „treacă pe plus”, în timp ce BET-NG continuă să rămână în teritoriu negativ. Este perioada când cotația barilului de țiței intrase deja pe o traiectorie de recuperare masivă de la minimele înregistrate și, în plus, începuse să se prefigureze un nou palier de tranzacționare, cu maxime situate în zona a 50 dolari pe baril, precum și o politică a Fed mai prietenoasă pentru Wall-Street.

Însă faptul că, pe piața locală, principalul contribuitor al indicelui BET-NG, OMV Petrom, cu o pondere de 29% din indice, dar și o parte din restul constituenților au început să nu mai fie la fel de mult în grațiile investitorilor ca urmare a rezultatelor financiare și a estimărilor politicilor de dividend, a condus la o subperformanță netă a indicelui de energie, fapt care și-a făcut simțit efectul până la finalul perioadei analizate.

Din tabelul atașat se constată că, la nivel de performanțe ale constituenților indicelui sectorial de la BVB cu ponderi mai mari de 2%, emitenții OMV și Romgaz au înregistrat dinamici negative ca o consecință directă a nivelului redus al cotațiilor pentru hidrocarburi, în timp ce activitățile de transport asociate (Transgaz și Conpet) au înregistrat performanțe pozitive, cu cotația Transgaz situându-se extrem de aproape de maximele istorice.

Grafic comparativ S&P 500 Energy – BET NG

grafic-comparativ-sp-500-energy-bet-ng

Dinamici constituenți BET-NG

tabel-componenta-bet-ng

Liviu Moldovan
Liviu Moldovan
analist piețe de capital și realizator TV

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Bitcoin revine la 60.000 de dolari

Prețul Bitcoin a înregistrat o scădere de 5% săptămâna...

Încălzirea globală va afecta economia mondială, dar nu și turismul din această vară

Incendii de vegetație în Grecia și în Statele Unite,...

Reglementarea activităților casnice: Avantaje și provocări practice

de Claudia Sofianu (foto), Partener, liderul departamentului Impozit pe...