Marea Neagră – piesă cheie în puzzle-ul securității energetice europene

Date:

România se află azi într-un alt moment de cotitură. În joc este viitorul economic al României în Uniunea Europeană. Cu privirea îndreptată către orizonturile Mării Negre și asumându-și toate obiectivele comunitare de tranziție energetică, România trebuie să deschidă un capitol nou al dezvoltării sale economice. Europa este în căutarea soluțiilor pentru o tranziție durabilă și securitate energetică, iar rolul României în cadrul UE trebuie să devină tot mai central și nu periferic, fiind deja tot mai complex. Într-o eră în care securitatea energetică devine din ce în ce mai critică, România trebuie să-și valorifice șansa de a-și afirma o poziție strategică.Multe priviri sunt îndreptate către Marea Neagră.

Extracția gazelor naturale din subsolul acesteia trebuie să devină cheia care să deschidă calea nu doar pentru reducerea dependenței României de importurile de gaz, ci pentru consolidarea securității energetice a țării, diminuând vulnerabilitatea la fluctuațiile pieței globale a gazelor naturale și mai ales asigurându-i resursele pentru o tranziție verde cât mai echitabilă, rezonabilă și cât mai puțin costisitoare pentru cetățenii săi.Două mari companii vor investi 4 miliarde de euro în proiectul Neptun Deep, ce va produce aproximativ 100 miliarde de metri cubi de gaz naturale. Odată cu exploatarea acestei resurse, România poate anticipa un flux semnificativ de venituri fiscale sub forma impozitelor, redevențelor și a altor taxe asociate industriei. Iar acești bani pot fi apoi direcționați către sectoare cheie ale economiei și societății românești. Dar succesul exploatării gazelor naturale din Marea Neagră nu se limitează doar la niște cifre pe hârtiile unui minister de finanțe.

Acesta poate declanșa o explozie a activității economice la nivel local, generând locuri de muncă și stimulând industrii conexe, cum ar fi construcțiile și serviciile. Prin asigurarea unei producții interne semnificative de energie și diversificarea surselor, țara își consolidează și independența energetică. În plus, dezvoltarea infrastructurii de extracție și transport va atrage capital și experiență tehnologică și din afara țării, făcând din România o destinație atractivă pentru investitorii străini.

Dar integrarea gazului natural de la Marea Neagră în mixul energetic autohton reprezintă mai ales cheia de boltă a construcției viitorului energiei, a strategiei pentru diversificare – esențială pentru reziliența unei națiuni – și a politicii de securitate națională a României. România nu trebuie să rămână pasivă în privința deciziilor energetice europene. Dispunând de un caracter de unicitate a sectorului energetic național, Bucureștiul are obligația să se asigure că vocea sa este bine auzită și că interesele sale sunt luate în considerare. Prin implicarea sa activă în inițiativele UE, România trebuie să devină influentă în modelarea viitorului energetic european, de la dezbateri cu privire la politica energetică până la formularea unor direcții clare în guvernanța energetică comunitară.În final, gazul natural din Marea Neagră nu este doar o resursă economică și doar a României, ci reprezintă mai ales o piesă cheie în puzzle-ul întregii securități energetice europene.   

Daniel Apostol
Daniel Apostol
Daniel Apostol, jurnalist, MBA, este director editorial al revistei ECONOMISTUL, director editorial al cotidianului „Jurnalul”, director editorial al „ClubEconomic.ro”. A fost realizatorul Jurnalului de Economie la A3, director editorial, jurnalist senior și gazdă a seriei ProfitLive de pe ProfitTV.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Restart Energy a finalizat două proiecte fotovoltaice pentru compania Com Divers, în valoare totală de peste 300.000 de euro

Armand Domuța, CEO & Founder Restart Energy: „Proiectele fotovoltaice...

Proiecte de tehnologie digitală privind moneda digitală CBDC

| de Elena Dobre, membru al Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale – filiala Dobrogea

Ungaria über alles…

| de Laurențiu Mironescu președintele Ligii Navale Române

Țările în curs de dezvoltare… se dezvoltă

Transformările structurale care au loc în lume, pe multiple...