ComplexÄ Či dinamicÄâ, aČa caracterizeazÄ economiČtii relaČia dintre pieČele financiare Či creČterea economicÄ. Ăn general, interdependenČa dintre ritmul de creČtere a PIB Či dinamica pieČelor financiare (a pieČelor de capital, a lumii bancare, a universului de investiČii financiare) poate prezenta regimuri diferite de comportament ĂŽn funcČie de o varietate de factori. Este important sÄ ĂŽnČelegem aceste comportamente pentru a putea administra ĂŽn cunoČtinČÄ de cauzÄ atât bunul mers al afacerilor, cât Či finanČele personale. La fel de important este ca liderii politici Či economici sÄ ĂŽnČeleagÄ exact sub ce regim de comportament se regÄsesc la un moment dat economia Či pieČele financiare pe care le conduc, tocmai pentru a lua decizii corespunzÄtoare de politici economice Či de investiČii.
Mai mult decât simpla caracterizare âcomplexÄ Či dinamicÄâ, diverse studii au identificat câteva tipuri diferite de comportament ĂŽn relaČia dintre pieČele financiare Či ritmul de creČtere economic, comportamente bazate pe diferite condiČii economice Či financiare. Un astfel de regim de comportament este cel ĂŽn care avem de-a face cu o buclÄ de reacČie pozitivÄ ĂŽntre piaČa financiarÄ Či creČterea economicÄ. Ăn acest regim, creČterea economicÄ puternicÄ duce la creČterea ĂŽncrederii investitorilor Či la creČterea preČurilor acČiunilor diverselor companii. La rândul lor, evoluČia pozitivÄ a investiČiilor financiare, a acČiunilor companiilor Či a burselor de valori poate stimula creČterea economicÄ Či astfel se intrÄ ĂŽntr-un ciclu autosusČinut de creČtere Či optimism care poate dura o perioadÄ ĂŽndelungatÄ. Dar nu e deloc cazul anul acesta. De fapt, nu mai e cazul de la pandemie ĂŽncoace Či e de sperat doar ca ĂŽntr-un viitor nu prea ĂŽndepÄrtat economia globalÄ sÄ reintre ĂŽntr-un astfel de ciclu favorabil dezvoltÄrii.
Un alt regim de comportament este cel ĂŽn care piaČa financiarÄ Či creČterea economicÄ sunt ĂŽn mare mÄsurÄ decuplate. Ăn acest caz, schimbÄrile de pe piaČa de valori au un impact redus asupra economiei ĂŽn general, iar creČterea economicÄ este condusÄ ĂŽn primul rând de alČi factori (unii economiČti menČioneazÄ inovaČia tehnologicÄ sau schimbÄrile demografice). ExperČii spun cÄ acest model de relaČie dintre pieČele financiare Či creČterea economicÄ poate apÄrea ĂŽn perioade de volatilitate scÄzutÄ Či condiČii economice stabile. DacÄ ne uitÄm la pieČele financiare, observÄm cu uČurinČÄ volatilitatea crescutÄ, iar dacÄ ne uitÄm la condiČiile economice, instabilitatea este cuvântul de ordine. Deci nici acest comportament nu este actual.
Un al treilea regim de comportament care poate apÄrea este bucla de rÄspuns reciproc negativ ĂŽntre pieČele financiare Či creČterea economicÄ. Ăn acest regim, recesiunile economice duc la o scÄdere a ĂŽncrederii investitorilor Či a preČurilor acČiunilor, ceea ce poate slÄbi Či mai mult economia Či poate adânci scÄderea economicÄ. Apare astfel un ciclu autoindus al pesimismului Či contracČiei economiei din care scÄparea este dificilÄ. EvoluČiile de datÄ recentÄ ne aratÄ tocmai acest tip de relaČie ĂŽntre pieČele financiare Či creČterea â sau, de fapt, scÄderea â economicÄ. Iar factorii agravanČi â Čtim deja â sunt Čocul economic produs la nivel global de pandemia de COVID Či izbucnirea rÄzboiului de agresiune al Rusiei din Ucraina (care a generat la rândul lui o puternicÄ instabilitate geopoliticÄ la nivel mondial).
AstÄzi, din pÄcate, pieČele financiare Či creČterea economicÄ sunt angajate ĂŽn spirala negativÄ.