Ambasada Chinei în România a organizat „Forumul Online al Cooperării Economice și Comerciale China-România 2021”

Date:

 

     Pe 20 octombrie 2021, Ambasada Chinei în România a organizat „Forumul Online al Cooperării Economice și Comerciale China-România 2021”. Doamna Ambasador Jiang Yu a participat și a ținut un discurs în cadrul forumului. La eveniment au participat peste 80 de persoane, printre care reprezentanți ai Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului al României, Președinți ai Consiliilor Județene din Sibiu, Vaslui, Maramureș, primarii orașelor Arad, Iași, Timișoara, Constanța, Brașov, un număr de peste 30 de reprezentanți ai județelor și orașelor din România, oficiali ai administrației publice locale, reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie a României, ai Camerei de Comerț România-China, ai Casei Româno-Chineze, ai Asociației România-China și Asociației pentru Promovarea Comerțului Internațional România-China, reprezentanți ai Biroului Municipal de Comerț din Ningbo, China, ai Zonei de Cooperare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii China-CEEC (Cangzhou), precum și reprezentanți ai întreprinderilor chineze și române și mass-media au participat la Forum. Participanții au avut schimburi aprofundate de păreri asupra subiectelor precum comerțul și investițiile și cooperarea post-epidemică dintre China și România, și au ajuns la un nou consens privind promovarea redresării economice și a cooperării economice și comerciale ale celor două țări. Dl Zhao Linxiang, consilier economic și comercial al Ambasadei, a prezidat forumul și a ținut un discurs de încheiere.

     Ambasadorul Jiang Yu a menționat că, datorită inițiativei „Belt and Road”, cooperării China-CEEC și avansării în profunzime a mecanismelor economice și comerciale bilaterale, cooperarea economică și comercială bilaterală a depășit impactul factorilor nefavorabili precum pandemia și a obținut rezultate promițătoare. În primul rând, amploarea comerțului a atins niveluri record, iar exporturile României către China au crescut rapid. Conform statisticilor chineze, volumul comerțului dintre cele două țări a atins un nivel record de 6,78 miliarde de euro în 2020. În primele șapte luni ale acestui an, comerțul dintre cele două țări a crescut semnificativ cu 45,4%, din care exporturile României către China au crescut cu 70,4%, iar dezvoltarea a devenit mai sănătoasă și mai echilibrată. În al doilea rând, s-au conturat multe aspecte esențiale ale cooperării în domeniul investițiilor. Potrivit statisticilor chineze, la sfârșitul lunii iulie a acestui an, investiția acumulată a Chinei în România a ajuns la peste 500 milioane de dolari, domeniile și metodele de cooperare au fost extinse continuu. În al treilea rând, s-au făcut pași substanțiali în cooperarea infrastructurii. În al patrulea rând, s-au înregistrat progrese pozitive în cooperarea resurselor umane. 

     Ambasadorul Jiang Yu a subliniat că în prezent, pandemia COVID-19 fluctuează, iar economia mondială luptă să-și revină.  Există încă mult spațiu de îmbunătățire al cooperării economice și comerciale China-România. Toate părțile ar trebui să depășească dificultățile împreună, să se unească, să coopereze și să caute o dezvoltare comună. Sub influența Legii 5G, și legislației modificată a licitațiilor publice și a altor politici adoptate de guvernul român, întreprinderile chineze se confruntă cu obstacole politice și artificiale în participarea la proiectele infrastructurii și construcția 5G în România, ceea ce va afecta în mod negativ cooperarea economică și comercială bilaterală în viitor. Sperăm că guvernul român va urma tendința generală a globalizării, va susține principiile economiei de piață și conceptul de libertate și deschidere și va crea un mediu de afaceri de dreptate, echitabil, deschis și transparent pentru companiile chineze.

     Ambasadorul Jiang Yu a subliniat că în anul curent, președintele Xi Jinping a anunțat o serie de măsuri și politici la Summitul liderilor China-CEEC. Astfel, cooperarea chino-română în domeniul economic și comercial are parte de o perioadă de oportunități istorice care ar putea face o mare realizare. Ambasadorul Jiang a propus trei sugestii de cooperare: mai întâi de toate este valorificarea potențialului de cooperare și de extindere a amplorii comerțului; a doua sugestie este de a construi proiecte demonstrative și de a promova cooperarea de investiții pentru a îmbunătăți calitatea și eficiența; al treilea aspect este utilizarea deplină a platformelor existente și aprofundarea schimburilor și a cooperării locale. Speră că toate sectoarele din China și România vor colabora și vor urma tendința istoriei, vor consolida încrederea, vor face progrese solide și vor transforma oportunitățile de cooperare în rezultate mai tangibile în beneficiul celor două popoare.

     Liderii Biroului Municipal de Comerț din Ningbo din China și ai Zonei de Cooperare IMM-uri China-CEEC (Cangzhou) s-au concentrat pe prezentarea China-CEEC Expo și a rezultatelor bogate ale dezvoltării Parcului de Cooperare a IMM-urilor China-CEEC și a Forumului de Cooperare, au prezentat sugestii specifice de cooperare și au invitat întreprinderile române să participe activ la activitățile de expoziție și forumuri în anul 2022.

     Delegații români au comentat pozitiv practicile inovatoare ale acestui Forum Online al Cooperării Economice și Comerciale și au declarat în unanimitate că desfășurarea cu succes a Forumului a trimis semnale pozitive de cooperare prietenoasă dintre România și China și a îmbunătățit comunicarea și înțelegerea între cele două părți, a stimulat entuziasmul pentru cooperare și a demonstrat încrederea și așteptările celor două guverne, ale autorităților locale și cercurilor industriale și comerciale în perspectivele dezvoltării cooperării economice și comerciale dintre România și China. Partea română a apreciat, de asemenea, realizările remarcabile ale Chinei în dezvoltarea economică și noile oportunități și platforme aduse întregii lumi de Inițiativa „Belt and Road”. Partea română și-a exprimat mulțumirile sincere întreprinderilor chineze pentru asistența acordată în perioada pandemiei și le-a felicitat pentru faptul că au demonstrat un sentiment de responsabilitate socială în perioada dificilă a pandemiei. Oficialii din cadrul Ministerului Economiei al României au declarat că în 2020 China a fost cel mai mare partener comercial al României din afara țărilor UE și că există încă mult spațiu de îmbunătățirea cooperării economice și comerciale bilaterale. Autoritățile competente din România vor continua să coopereze cu departamentele vamale din China și cu alte departamente pentru a promova procesul de accesare a exportului de produse agricole și alimentare de înaltă calitate cu caracteristici românești în China și să depună eforturi pentru exportul pe scară largă cât mai curând posibil. Partea română a mai precizat că un total de 12,000 de companii chineze s-au înregistrat în România în perioada 1990-2021, care au jucat un rol pozitiv în promovarea dezvoltării economice și sociale a României. Ministerul Economiei al României, autoritățile locale și asociațiile de afaceri salută companiile chineze să continue să-și exploateze potențialul și să extindă cooperarea de investiții cu România în domeniile agriculturii, tehnologiei avansate, inovației ecologice și turismului etc. Partea română a mai menționat că de la stabilirea relațiilor diplomatice în urmă cu 72 de ani, cele două țări au aprofundat continuu prietenia și cooperarea în politică, diplomație, științe și tehnologie, cultură, cooperare economică și comercială, și schimburi intre popoare și este încrezătoare că, având o profundă prietenie tradițională ca sprijin și o creștere economică puternică ca forță motrice, ambele părți vor colabora pentru a realiza mai multe rezultate de cooperare economică și comercială, într-o gamă mai variată de domenii.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Descoperă Viitorul Tehnologiei Aerospațiale la FAST Forum! 

Ești fascinat de misterele Universului și de miracolele ingineriei...

Biocodex, compania franceză care comercializează probiotice, intră pe piața din România

Compania farmaceutică de familie Biocodex anunță consolidarea prezenței sale...

Studiu Coface: numărul insolvențelor din România în 2023 la același nivel cu cel din anul precedent

Insolvențele companiilor cu venituri peste 0,5 mil. EUR, în...