Cătălin NIȚĂ, FPPG: Trebuie să facem ceva ca să dezvoltăm gazele din Marea Neagră; Avem consens politic; E momentul să facem pași concreți pentru actualizarea legislației offshore

Date:

Este momentul să facem pași concreți pentru actualizarea legislației offshore, necesară pentru dezvoltarea gazelor din Marea Neagră, a spus Cătălin NIȚĂ,  Director Executiv, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), la Dezbaterea „Fit for 55: România și Planul UE pentru o tanziție verde” organizată de Financial Intelligence,  miercuri,  10 noiembrie 2021. El a remarcat, din discuțiile din cadrul evenimentului, la care au participat oficiali din Parlament, Guvern și Parlamentul European, că există consens politic.

Resursele din Marea Neagră sunt un exemplu de oportunitate de investiție în România, a spus Cătălin NIȚĂ: „În toată lumea, există o concurență acerbă în ceea ce privește atragerea de capital și de investitori. Noi ne bucurăm să avem investitori, deja, în țară, care au resurse proprii. Nu trebuie să facă statul nimic pentru a genera investițiile, nu trebuie să le cofinanțeze. De asemenea, avem resurse umane. Industria de gaze, cu o istorie de peste 110 ani de explorare și dezvoltare în România și peste 50 de ani de istorie în Marea Neagră, în mod special, încă beneficiază de experiența și expertiza a zeci de mii de oameni. Aceștia sunt bine calificați, bine plătiți și bine apreciați la nivel global. Forța aceasta de muncă migrează, pentru că așa este tipicul industriei, la nivel global. Prin facilitarea investiției de la Marea Neagră putem să avem un plus de resurse umane. Mă refer la o cifră de 30.000 de locuri de muncă noi care pot fi create. Cifra este calculată într-un studiu Deloitte, de acum câțiva ani. Pe lângă locurile de muncă noi, le securizăm pe cele existente. Putem să aducem înapoi românii plecați peste hotare pentru alte proiecte. (…) Potrivit aceluiași studiu, se discută despre investiții de 26 miliarde dolari, la nivelul industriei, în parcursul celor 22 de ani luați în calcul în acel studiu. O sumă aproape la fel de mare cât mult discutatul PNRR. Toată această investiție aduce un venit la bugetul de stat în jur de 9 miliarde RON anual. Ar fi mare păcat să ratăm această oportunitate. Sunt plăcut impresionat de ce s-a discutat în conferința de astăzi și sunt foarte optimist, pentru că toți reprezentanții, fie din ministere sau Parlamentul European sau Parlamentul românesc – ambele camere, au vorbit în același sens: Gazul este clar un combustibil de tranziție. Cu toții au fost de acord că trebuie să facem ceva să dezvoltăm gazele din Marea Neagră, toți au fost de acord că există dorința și oportunitatea de a modifica Legea offshore, care este un impediment în a pune în realizare un plan deja scris și care trebuie doar puțin actualizat față de nivelul anului 2018 când a fost votată această lege în forma actuală. Din păcate, după trei ani de zile, constatăm că această lege nu a adus beneficii nici investitorilor, nici statului român, din păcate, nici românilor, care astăzi sunt îngrijorați cu privire la securitatea energetică și dacă avem cantități de gaze suficiente să trecem iarna”.

Secolul 21 se anunță a fi secolul energiei verzi, dar acolo vom ajunge după o perioadă de tranziție, a mai spus Cătălin Niță: „Energiile regenerabile sunt foarte bune și au impact mic asupra mediului, dar trebuie să avem în vedere că trebuie echilibrate în sistem. Se pare că, tehnologic, gazul este, dintre toate celelalte alternative, soluția ideală care poate fi pusă în aplicare foarte repede.  O centrală pe gaz se pornește aproape instantaneu. (…)  Așadar putem elimina cărbunele, pentru că este cel mai negru dintre toate sursele de energie, prin a-l înlocui cu gazul natural”.

Modernizarea sau actualizarea legislației offshore la ceea ce se întâmplă în lume este mai mult decât necesară, a mai spus oficialul FPPG.

Potrivit acestuia, în cazul în care modificările legislative se vor face până la începutul anului 2022, producția ar putea să înceapă fizic în 4-5 ani: ”Amintesc că există operatori care au dat o decizie finală de investiții imediat după adoptarea legii actuale în 2018, deci vom vedea cantități de gaze mai devreme de acești 4-5 ani. Eu m-am referit pentru zăcămintele care încă nu sunt dezvoltate și care trebuie regândite ca proiecte.”

Cătălin Niță a mai spus că industria are trei condiții, pentru ca legea să producă efectele benefice tuturor celor implicați – investitori, statul român și cetățenii României: piață liberă, clauză de stabilitate și condiții competitive. El opinează că acestea se pot discuta destul de repede și poate fi adoptată legea până la sfârșitul anului: „Dacă se adoptă o formă în acest sens, probabil că, până la sfârșitul anului viitor, se poate da decizie finală de investiție pentru zăcămintele din Marea Neagră rămase încă în discuție și producția poate să înceapă în 3-4 ani de atunci”.

În opinia lui Cătălin Niță, pachetul Fit for 55 reprezintă o oportunitate pentru țara noastră: „Avem foarte multe resurse minerale și încă mai avem și resurse umane. Țara noastră se bucură de foarte multe avantaje, inclusiv de faptul că a făcut pași înaintea tuturor. Avem cel mai echilibrat mix energetic din Europa. Aproape jumătate din producția electrică din România este din surse regenerabile. Suntem printre țările care au cea mai mică emisie de dioxid de carbon per capita. Emisiile de gaze cu efect de seră, de asemenea, sunt foarte mici.

(…) Avem puțin timp să ne stabilim drumul de-acum încolo mult mai bine și să tragem spuza și pe turta noastră. Este momentul să ne stabilim un drum așa cum ne dorim în funcție de ce nevoie și de ce posibilități are România. Dar, în același timp, trebuie să mergem să-l și croim și să-l facem cunoscut către partenerii noștri din Uniunea Europeană și din toate organismele acesteia d.

SURSA: Financialintelligence

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...