FPPG: România are nevoie urgentă de politici energetice stabile și predictibile, care să stimuleze investițiile și producția autohtonă de energie

Date:

Federația Patronala de Petrol și Gaze (FPPG) salută inițiativa Comisiei Europene pentru diminuarea efectelor creșterii excepționale a preturilor la energie la nivel internațional, preconizate a dura pe tot parcursul iernii. FPPG își exprimă în același timp speranța că parte dintre aceste recomandări vor putea facilita, și pentru milioane de români, o trecere mai ușoară printr-o iarnă care se anunță grea din mai multe puncte de vedere.

Pe fondul crizei globale care se manifestă și în sectorul energetic al tuturor țărilor Uniunii Europene (UE), Comunicarea Comisiei Europene include un set de măsuri pe care UE și statele sale membre le pot lua pentru a gestiona impactul imediat al creșterii prețurilor și pentru a consolida reziliența la șocuri viitoare.

În linie cu recomandările Comisiei Europene, FPPG atrage atenția asupra faptului că soluția pentru ca tara noastră să evite astfel de situații constă în adoptarea de politici energetice stabile și predictibile pe termen lung, care să stimuleze investițiile și, implicit, producția autohtonă de energie.

Într-un context legislativ și de reglementare echilibrat, stabil si competitiv, România ar fi fost mult mai bine pregătită pentru iarna care începe, având noi surse de energie în producție astăzi. Un exemplu în acest sens îl constituie proiectele de gaze naturale din Marea Neagră, care ar fi putut fi demarate cu ani în urmă, în condițiile unui cadru legislativ offshore adecvat investițiilor de o asemenea anvergura. Din păcate, în ciuda eforturilor industriei de a comunica specificul și beneficiile proiectelor de gaze naturale offshore, legislația în vigoare (adoptată în 2018) a blocat investițiile planificate de companii și, implicit, avansarea proiectelor.

Gazele naturale din Marea Neagră reprezintă singura soluție a României pentru a-și securiza accesul la energie și de a traversa cu succes perioada tranziției energetice. Mai mult, proiectele din Marea Neagră pot sprijini relansarea unor sectoare industriale din Romania și ar genera contribuții semnificative la bugetul de stat. De aceea, pe parcursul ultimelor luni, reprezentanții și partenerii FPPG au organizat ample discuții cu membrii Parlamentului României, reușind să găsească consens politic cu privire la urgența proiectelor de gaze naturale din Marea Neagră, dar și la necesitatea unor prevederi clare privind stabilitatea fiscală și legislativă, un sistem fiscal echilibrat și mecanisme de piață liberă.

Astfel, FPPG face următorul apel la factorii decizionali în această perioadă de criză:
Gazele naturale din Marea Neagră reprezintă soluția pentru independența energetică a României. În lipsa acestor proiecte, se estimează ca importurile de gaze ar putea creste la 50%, la nivelul anului 2030.
De aceea, haideți să încercăm cu toții să nu repetăm greșelile făcute în ultimii ani. Companiile sunt pregătite să demareze proiecte de miliarde de euro pentru a aduce gazele naturale la țărm, pentru consumatori.

Avem nevoie de acest cadru legislativ astăzi, mâine s-ar putea să fie prea târziu!

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Abonamentele Netflix bazate pe reclame sunt profitabile

Netflix este incontestabil numărul unu în sectorul divertismentului. Cele...

Consiliul Național al IMM susține orientările politice ale Ursulei von der Leyen

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din...