Gazele din Marea Neagră, o fereastră de oportunitate imensă pentru România, dar limitată

Date:

România se află acum în fața unei oportunități istorice unice, care pentru a putea fi valorificată are nevoie de fermitate decizională și curaj strategic. Vorbim despre gazele de care dispunem în Marea Neagră, dar care momentan sunt blocate de o lege injustă și neasumată de autorități, ținând astfel la distanță de economia țării zeci de miliarde de euro.

Investițiile în producția de gaze naturale pot avea un impact puternic în dezvoltarea economică sustenabilă pe termen lung a României, prin zeci de mii de locuri de muncă susținute, prin creșterea veniturilor încasate la bugetul de stat, prin contribuţia la reducerea deficitului de cont curent, prin crearea de oportunități de afaceri pentru industrii și servicii conexe, prin creșterea atractivității pentru investitori, dar și prin întărirea cooperării cu statele din regiune.

Vorbim deci despre o relevanță strategică și despre o carte importantă care trebuie jucată, dar inteligent și rapid, pentru că fereastra de oportunitate este limitată. Această carte însă este pe masa statului, singurul în măsură să decidă cum va arăta viitorul energetic al țării și al românilor.

Adoptarea unor politici publice coerente și adoptarea unui cadru legislativ și de reglementare stabil și predictibil rămân așadar decisive pentru dezvoltarea și stabilitatea sectorului energetic. Experții spun însă că, din păcate, momentan decidenții încă nu știu cum ar trebui să arate România din punct de vedere energetic și de aceea apar diferitele blocaje.

Parlamentarii recunosc faptul că exploatarea gazelor din Marea Neagră este vitală pentru România și că este rușinos că nu ne putem folosi de resursele naționale, dar par însă optimiști și spun că până la finalul anului Legea Offshore ar putea avea o formă echitabilă pentru toate părțile. Cu o singură condiție: să existe voință politică.

Membrii Executivului, de asemenea, se arată dispuși să dea o mână de ajutor pentru deblocarea proiectului din Marea Neagră.

Însă optimismul și deschiderea pe care le arată autoritățile statului sunt puse la îndoială de reprezentanții industriei, care spun că între declarațiile bine intenționate și faptele acestora este o mare contradicție, de care trebuie să scăpăm până nu este prea târziu.

În plus, în contextul în care gazele din Marea Neagră, de care dispunem în cantități considerabile, sunt unicul combustibil de tranziție către energia verde, Green Deal nu face altceva decât să sublinieze necesitatea urgentării exploatării acestora. Altfel, blocajul ar putea atrage o serie de vulnerabilități, ne avertizează specialiștii.

Peste toate acestea, trebuie înțeles că prin potențialul din subsolul Mării Negre și din resursele onshore de mare adâncime, România poate asigura necesarul de gaze naturale pentru consumul intern, trecând în același timp de la statutul de importator la cel de exportator, devenind astfel un furnizor de securitate energetică în regiune. Prin urmare, experții în energie spun că gazul este un element fără de care nu ne putem descurca în „Noua Economie”.





Parteneri media: Agerpres, Economistul, Financial Intelligence, The Diplomat, Money.ro, Hotnews, G4Media, Economedia, Invest Energy, Focus Energetic, Energy Center, E-nergia, Spot Media, Stiripesurse.ro, Bugetul.ro, Lumea Justiției, Lumea Banilor și Club Economic.

Partener monitorizare media: Klarmedia.

Noua Economie susține dialogul permanent dintre mediul decident, mediul de afaceri și specialiști din principalele domenii de activitate, pentru a lua cele mai bune măsuri, coerente și aplicabile, care să asigure continuitatea industriilor cu cele mai mari contribuții la dinamica PIB-ului și identificarea celor mai profitabile domenii pentru relansare economică. Noua Economie este un demers inițiat de România Durabilă și EM360, care invită la construcție, acțiune, vitalitate – lucruri de care avem mare nevoie pentru reconstrucția economiei.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate