Inflația a ajuns peste pragul de 4%

Date:

Indicele anual al preţurilor de consum pentru populaţie a crescut surprinzător la 4,12% de la 3,84% în luna precedentă), deși prețurile au scăzut în iunie 2019 cu -0,20%, potrivit Curs de guvernare.

Explicația constă în așa-numitul efect de bază, adică valoarea înlocuită și consemnată în iunie 2018 fusese încă și mai scăzută, respectiv -0,48%.

Totodată, influenţa decisivă a venit pe segmentul preţurilor volatile din partea legumelor şi conservelor de legume, care s-au iefinit (din nou) cu aproape șapte procente şi au dat un efect de diminuare a IPC aproximativ egal cu valoarea de ansamblu.

Controlul bun al cursului de schimb a permis și diminuarea cu aproape jumătate de procent a facturilor la telefonie, potrivit sursei amintite.

În același timp, media pe ultimele 12 luni a celor doi indicatori a fost și ea identică și arătat ceva mai bine (4,0%). Mai important, însă, creşterea preţurilor aflate sub influenţa politicii monetare s-a redus la cel mai scăzut nivel din ultimele unsprezece luni (+0,15%).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori 

În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele...

Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin

Mișcările de pe piața cripto au fost destul de...

Finanțarea companiilor

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)