Isărescu:. Fără o bună colectare a taxelor nu putem avea autostrăzi, școli și spitale civilizate

Date:

Guvernatorul Mugur Isărescu spune că trebuie făcuți pași pentru a schimba mentalitatea românilor, astfel încât aceștia să înțeleagă că fără o bună colectare a taxelor nu putem avea infrastructură și că plata impozitelor poate fi o corvoadă, dar că sistemele se modernizează, a declarat Mugur Isărescu.

De asemenea, el a vorbit la conferința TAXEDU – Educația fiscală a tinerilor europeni prin mijloace digitale, unde a explicat că educația financiară ține și de schimbarea mentalităților în privința necesități plății taxelor, în condițiile în care sistemele puse de stat la dispoziția contribuabililor pentru plata impozitelor s-au modernizat. „Observăm că pentru mulți, plata impozitelor este o corvoadă și poate chiar a fost, date fiind unele experiențe din trecut. Sistemele însă se modernizează, astăzi plătim impozite online, lucrurile se simplifică”, spune Isărescu.

În același timp, veniturile fiscale reprezintă circa 25% din produsul intern brut și se află pe o tendință de scădere în ultimii ani, conform Profit.ro. Pe de altă parte, statul și-a majorat cheltuielile în ultimii trei ani și a dus deficitul bugetar la 3% din PIB, sumele fiind orientate către creșterea salariilor din sistemul public și a pensiilor, în timp ce investițiile sunt în scădere.

În 2012, salariații din administrație erau plătiți cu 30% peste media națională, cei din sectorul privat erau la medie, în timp ce salariile din sănătate și educație erau cu 14, respectiv 13% sub medie.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Pădurea de Miere Nestlé, extinsă printr-o campanie națională cu premii 

NESCAFÉ® anunță că „premiază în această toamnă consumatorii printr-o...

Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare!

În momentul în care merg la supermarket, mulți dintre...

ING – numărul clienților, creditarea și economisirea, în creștere pe semestrul întâi 2023

ING Bank România anunță că pe semestrul întâi din...