Jocuri perfide pe piața de energie și gaze

Date:

Încă de acum 8 ani se suprataxează veniturile suplimentare obținute din creșterea prețurilor producătorilor de gaze naturale care depasesc anumite limite prevazute de OUG 7/2013.

În momentul de față prețurile producătorilor de gaze care depășesc 85 lei/MWh, iau calea în proporție de 85% către bugetul de stat! Astfel, în acest an, conform calculelor realizate de Asociația Energia Inteligentă 1 miliard de lei se vărsa la bugetul de stat, suplimentar față de dividendele companiilor producătoare de gaze (ROMGAZ, PETROM, AMROCO etc), datorită creșterii prețului la gaze. Aceste venituri sunt suplimentare față de TVA-ul suplimentar care se va încasa ca urmare a creșterii facturilor la gaze(cca 0,8 miliarde de lei), de redevențele suplimentare care se vor încasa la bugetul de stat (cca 2,5 miliarde de lei) etc.

Întrebarea care se pune: De ce de 8 ani se aplică această supraimpozitare a creșterilor de preț doar la producătorii de gaze? De ce nu se aplică și furnizorilor de gaze? De ce nu se aplică producătorilor de energiei electrică, termică, celor care produc lemne de foc etc.? De ce nu se aplică furnizorilor de electricitate?

Prețul mediu al gazelor naturale din producția internă nu a depășit prețul de  92 lei/MWh  în această vară și sunt supraimpozitate (o creștere de 0,35% față de anul 2019). Prețul gazelor marfă care se vând pe bursă a ajuns la 350 lei/MWh și nu sunt supraimpozitate (o creștere de 233% față de anul 2019)! Prețul mediu al lemnelor de foc au crescut cu cca. 300% față de anul 2019, prețul mediu al energiei electrice marfă a crescut cu cca. 106%!

O primă solidaritate cu consumatorul trebuie să o aibă guvernul, spunea Premierul Spaniol, acum câteva zile. Mai ales când încasezi atât de mulți bani pe baza speculei din piață, adăugăm noi!

SURSA: https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=5115&lang=ro

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

eToro înregistrat ca furnizor de servicii pentru active crypto („CASP”) în Cipru 

eToro, platforma de tranzacționare și investiții, a anunțat astăzi...

Topul firmelor din sectorul 3, sub semnul promovării performanței în afaceri

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB),...

SUA – dobânzi ridicate pentru mai mult timp 

de Bogdan Maioreanu Rezerva Federală americană (Fed) nu a majorat...

Combaterea celor mai noi tendințe de fraudă în organizație. Care sunt cele mai expuse procese și cum pot companiile să fie cu un pas...

Material de opinie de Mihail Bucheru, Director, și Emil-Ioan Borza-Dediu,...