Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, lansează un nou infografic despre piața imobiliară din România

Date:

Conform Eurostat, prețul mediu al unei locuințe în România a crescut rapid în ultimii doi ani Astfel, la finele anului 2018, prețul mediu a ajuns la o cotă superioară celei înregistrate în precedenții 8 ani și jumătate. Persoanele care doresc să-și achiziționeze o locuință și nu dețin capitalul (considerabil) necesar unei achiziții imediate sunt obligați să apeleze la un credit; creșterea recentă a prețului unei locuințe prelungește durata creditului respectiv precum și sumele care trebuie plătite, sub formă de rate și dobândă. Astfel, impactul creșterii prețului locuințelor asupra vieții creditorilor este unul insidios și care funcționează pe termen lung.
Unul din motivele creșterii prețurilor locuințelor este migrația internă, care într-o măsură din ce în ce mai mare se concentrează pe zonele de vest, centru și aglomerarea urbană București-Ilfov. Regiunea București-Ilfov, cu o economie atipic de dezvoltată, și ariile cu o puternică creștere a industriei (Arad-Timișoara și Alba-Sibiu) atrag în fiecare an o pondere din ce în ce mai mare a celor care migrează dintr-o localitate a României în alta, ceea ce duce la o creștere a prețului locuințelor în zonele respective. Persoanele care doresc să se mute în aceste zone întâmpină dificultăți majore în obținerea unei locuințe la un preț accesibil. În alte locuri din România unde veniturile sunt relativ mari, iar chiriașii ar avea teoretic opțiunea să devină proprietari (printrun credit) precum Iași, Constanța sau Cluj-Napoca, creșterea prețului locuințelor este atât de rapidă încât accesarea respectivului credit este extrem de dificilă.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...