Nu mai finanțați războiul lui Putin

Date:

_________________

de Simon Johnson

Pe 24 februarie, prima zi a invaziei pe scară largă a Ucrainei, Occidentul a plătit Rusiei aproximativ 500 de milioane de dolari. Aceasta este valoarea medie zilnică a achizițiilor de energie rusă de către Uniunea Europeană, Regatul Unit și Statele Unite. Pe măsură ce conflictul a continuat, fluxul zilnic de numerar a rămas aproximativ același. (La data redactării acestui articol, n. trad.) Europa, în special, finanța efectiv agresiunea Rusiei, distrugerea de vieți și mijloace de trai și crearea unei crize masive a refugiaților. De ce?

Răspunsul scurt este că Occidentul a întârziat să recunoască pericolul deplin al intențiilor președintelui rus Vladimir Putin. Pentru milioane de ucraineni, fluxul continuu de bani alimentează tragedia.

Puterea – și slăbiciunea – poziției economice a Rusiei este evidentă din statisticile sale de comerț exterior, care au fost analizate într-un document de lucru publicat în luna februarie de Institutul pentru Economii Emergente al Băncii Finlandei. Majoritatea exporturilor Rusiei sunt petrol, produse petroliere și gaze (240 de miliarde de dolari în 2019), iar peste jumătate merg către UE. Restul exporturilor Rusiei combinate (48,5 miliarde de dolari) se ridică la mai puțin decât valoarea exporturilor sale de gaze (51 de miliarde de dolari). China cumpără 28% din petrolul Rusiei, dar doar 5% din produsele sale petroliere și 1,1% din gazul său. UE cumpără 63,9% din gazul rusesc, iar Marea Britanie cumpără încă 4,5%.

Cu siguranță, deconectarea băncilor rusești selectate de la sistemul de mesagerie SWIFT va îngreuna pentru companiile rusești primirea de plăți pentru livrările europene de energie. Dar plata prin telex, telefon, alte rețele sau terțe părți oferă opțiuni de rezervă. Soluția evidentă este să nu mai plătiți pentru gazul rusesc sau să plătiți într-un cont escrow până când Rusia își retrage forțele la granițele sale de dinainte de
24 februarie. Reacția Rusiei ar fi, probabil, oprirea livrărilor, dar Europa susține că are suficiente stocuri pentru a trece peste iarna aceasta, așa că este vorba parțial de costurile pregătirii pentru iarna viitoare.

Este posibil ca aceste costuri să fie ridicate, deoarece orice întrerupere a aprovizionării mondiale cu energie duce, de obicei, la creșterea prețului petrolului sau gazelor, sau al ambelor, ceea ce ar afecta, probabil, UE, SUA și economia globală în general. De asemenea, ar complica sarcina băncilor centrale de a controla inflația. Dar factorii de decizie politică s-au ocupat de probleme mai mari, inclusiv criza COVID-19 din 2020-21 și criza financiară globală din 2008.

Strategia energetică a Germaniei s-a bazat pe gazul rusesc încă din anii 1960. Dar, deși livrările s-au dovedit fiabile pe tot parcursul Războiului Rece și după prăbușirea Uniunii Sovietice, acesta nu mai este un aranjament durabil. Motivul lui Putin pentru lansarea războiului total împotriva Ucrainei – reimpunerea granițelor erei sovietice – are implicații existențiale pentru foștii membri sovietici ai UE, Estonia, Letonia și Lituania. Afacerile ca de obicei sunt – sau ar trebui să fie – excluse. Impactul refuzării Rusiei afluxului zilnic de numerar străin depinde dacă aceasta și-ar putea folosi rezervele de valută acumulate pentru a cumpăra importurile necesare, care au costat 380 de miliarde de dolari (25% din PIB) în 2021. Pentru a plăti importurile dintr-o țară occidentală, ai nevoie de euro, dolari sau altă monedă occidentală. Este puțin probabil ca exportatorii italieni sau francezi să accepte plăți în aur, renminbi chinezesc sau criptomonede.

Iar Banca Centrală a Rusiei se pregătește: rezervele au atins un record de 638,2 miliarde de dolari pe 14 ianuarie. Și, spre deosebire de majoritatea băncilor centrale, din 2018, CBR a deținut relativ puțin din rezervele sale în titluri de trezorerie americane la Federal Reserve Bank of New. York.

Dar asta înseamnă că Rusia ar putea supraviețui unui embargo condus de UE asupra produselor sale energetice? În mod evident, sancțiunile americane pot interzice oricărei bănci sau alte entități din SUA să trateze cu companii rusești sau cu sectorul oficial, iar unii primi pași au fost anunțați pe 24 februarie. Mai puțin bine înțeles este faptul că „sancțiunile secundare” concepute corespunzător pot, de asemenea, interzice băncilor americane să compenseze tranzacții. care sunt aranjate de terți în numele Rusiei. Pentru a fi eficienți, pașii în această direcție ar trebui să fie egalați de autoritățile din zona euro, precum și de Regatul Unit.

Deși UE intenționează să sancționeze CBR, măsurile rămân neclare. Ceea ce este clar este că punerea în aplicare va fi o provocare, pentru că nimeni nu știe exact unde își deține rezervele CBR. Rapoarte credibile sugerează că acestea sunt ascunse pe piețe offshore opace, poate prin tranzacții cu bănci din UE sau elvețiene. Potrivit lui Zoltan Pozsar de la Credit Suisse, jumătate din toate rezervele rusești pot fi deținute în dolari, ascunse prin swap-uri valutare. Aceste vânzări spot și achiziții la termen de dolari americani înseamnă că CBR împrumută efectiv dolari împotriva garanțiilor exprimate în alte valute. Dacă este adevărat, aceasta este o confirmare suplimentară că CBR are nevoie de acces la dolari pentru tranzacțiile sale.

Pozsar este îngrijorat de faptul că sancțiunile sau amenințarea cu sancțiuni ar putea zgudui piețele de finanțare. Această problemă necesită atenție imediată din partea Statelor Unite ale Americii, lucrând cu Consiliul pentru Stabilitate Financiară și alte autorități relevante. Din nou, factorii de decizie politică s-au confruntat cu șocuri mai mari în ultimele decenii.

În plus, Rusia ar trebui suspendată imediat din Fondul Monetar Internațional. Acest lucru ar trimite un semnal clar piețelor financiare și valutare că Rusia nu va putea atrage din rezervele sale deținute sub formă de drepturi speciale de tragere.

Cu siguranță, aceste măsuri ar echivala cu o abatere radicală de la normele postbelice. Dar Putin a rupt acele norme pe 24 februarie.

 


Simon Johnson, fost economist șef la Fondul Monetar Internațional, este profesor la Sloan School of Management de la MIT și co-președinte al Alianței pentru Politici COVID-19.

Drepturi de autor: Project Syndicate, 2022.www.project-syndicate.org

Traducere, adaptare și editare: Daniel Apostol, ClubEconomic

Simon Johnson
Simon Johnson
Simon Johnson, fost economist șef la Fondul Monetar Internațional, este profesor la Sloan School of Management a MIT și co-președinte al Alianței pentru Politici COVID-19. El este coautor (împreună cu Jonathan Gruber) al cărții „Jump-Starting America: How Breakthrough Science Can Revive Economic Growth and the American Dream” și coautor (împreună cu James Kwak) al cărții „13 Bankers: The Wall Street Takeover and The Next Financial Coltdown”.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

80.000 de investitori, atrași de fondurile de investiții în ultimele 12 luni

Summitul Administratorilor de Fonduri din România și-a desfășurat ediția...

Campanie de creștere a conștientizării pe teme de antidiscriminare  

Campania de creștere a conștientizării pe teme de antidiscriminare...

ANUGA 2023, cel mai important târg internațional pentru industria alimentară și a băuturilor

La cel mai important târg internațional pentru industria alimentară...