Nu mai finanțați războiul lui Putin

Date:

_________________

de Simon Johnson

Pe 24 februarie, prima zi a invaziei pe scară largă a Ucrainei, Occidentul a plătit Rusiei aproximativ 500 de milioane de dolari. Aceasta este valoarea medie zilnică a achizițiilor de energie rusă de către Uniunea Europeană, Regatul Unit și Statele Unite. Pe măsură ce conflictul a continuat, fluxul zilnic de numerar a rămas aproximativ același. (La data redactării acestui articol, n. trad.) Europa, în special, finanța efectiv agresiunea Rusiei, distrugerea de vieți și mijloace de trai și crearea unei crize masive a refugiaților. De ce?

Răspunsul scurt este că Occidentul a întârziat să recunoască pericolul deplin al intențiilor președintelui rus Vladimir Putin. Pentru milioane de ucraineni, fluxul continuu de bani alimentează tragedia.

Puterea – și slăbiciunea – poziției economice a Rusiei este evidentă din statisticile sale de comerț exterior, care au fost analizate într-un document de lucru publicat în luna februarie de Institutul pentru Economii Emergente al Băncii Finlandei. Majoritatea exporturilor Rusiei sunt petrol, produse petroliere și gaze (240 de miliarde de dolari în 2019), iar peste jumătate merg către UE. Restul exporturilor Rusiei combinate (48,5 miliarde de dolari) se ridică la mai puțin decât valoarea exporturilor sale de gaze (51 de miliarde de dolari). China cumpără 28% din petrolul Rusiei, dar doar 5% din produsele sale petroliere și 1,1% din gazul său. UE cumpără 63,9% din gazul rusesc, iar Marea Britanie cumpără încă 4,5%.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Simon Johnson
Simon Johnson
Simon Johnson, fost economist-șef al FMI, este profesor la MIT Sloan, senior colleague la Institutul Peterson pentru Economie Internațională și cofondator al unui blog economic principal, Scenariul de bază. El este coautor, împreună cu James Kwak, al cărții „White House Burning: The Founding Fathers, Our National Debt, and Why It Matters to You”.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Rezervările pentru sezonul de iarnă sunt încă sub nivelul de dinaintea pandemiei în Europa 

Abia întorși din vacanța de Ziua Națională a României,...

Relațiile bune cu colegii, al doilea cel mai important motiv pentru a rămâne conectat la job pentru aproape 60% dintre angajați

Reconectarea cu echipa și valorile companiei, după provocările...

Garanții de stat și credite cu dobândă subvenționată acordate de EximBank

EximBank anunță că de la 15 decembrie 2022, companiile...