ROMGAZ susține finalizarea Coridorului Sudic ca prim pas în intențiile strategice naționale

Date:

La a cincea întâlnire anuală a Southen Gas Corridor Advisory Council (SGC Advisory Council), care are loc astăzi, în Azerbaidjan, Romgaz a reiterat suportul pentru dezvoltarea proiectului Coridorului Sudic, însă cu luarea în calcul a continuării infrastructurii de transport, prin finalizarea Interconectorului Bulgaria – Grecia şi a Proiectului BRUA, în contextul dezvoltării relațiilor cu Azerbaidjan şi a potențialului parteneriat cu compania SOCAR.

În acest context, Directorul General al Romgaz, Adrian Volintiru, a semnat “Scrisoarea de Intenție” adresată SGC Advisory Council, prezidat de Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev. Prin acest document oficial, Romgaz şi-a exprimat interesul de a analiza oportunitatea de a folosi infrastructura Coridorului Sudic pentru asigurarea siguranței în alimentarea cu gaze naturale şi diversificarea surselor atât pentru țara noastră cât şi pentru țările riverane României.

Adrian Volintiru a declarat: „Prin semnarea acestui document, Romgaz şi implicit România intenționează să devină un actor important, cu rol strategic în regiune şi un partener de încredere pentru țările implicate în realizarea acestor proiecte de anvergură. România este deja implicată în dezvoltarea Coridorului Vertical şi este interesată de preluarea unor volume importante de gaz din Coridorul Sudic. În acest context, Romgaz va continua dezvoltarea relațiilor de colaborare cu companii similare, implicate în construcția şi exploatarea Coridorului Sudic”.

În cadrul vizitei oficiale efectuate de delegaţia Romgaz în Azerbaidjan, au avut loc întâlniri bilaterale cu reprezentanţii companiei SOCAR, în vederea continuării discuțiilor şi stabilirii liniilor directoare de colaborare pentru perioada următoare. Reprezentanţii SOCAR şi-au manifestat interesul de a deveni parteneri ai Romgaz în proiecte de interes comun şi de a activa nu doar în România şi Azerbaidjan, ci şi în alte ţări cu potențial pentru ambele companii.

Adrian Volintiru a declarat: „Vizita de la SOCAR, vine în contextul identificării de noi oportunități de colaborare care să confere o poziționare de importanţă strategică pentru România în regiune şi care poate oferi noi oportunități de afaceri pentru Romgaz. Disponibilitatea SOCAR de a identifica împreună cu Romgaz variante de colaborare, confirmă recunoașterea companiei Romgaz ca partener solid în planurile viitoare de dezvoltare regională.”

La cea de-a cincea întâlnire a SGC Advisory Council au participat reprezentanți ai Ministerului Energiei din România, Azerbaidjan, Turcia şi a celorlalte state implicate în proiect, alături de înalți responsabili europeni precum şi de reprezentanți ai Băncii Mondiale, BEI, BERD şi International Finance Corporation (IFC).

Biroul de presă ROMGAZ

Despre Romgaz

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București şi a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român cu o participație de 70%. Compania are o experiență vastă în domeniul explorării şi producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani în 1909. Romgaz face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenții, reparații capitale şi operații speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. Din 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate