ROMSILVA la 30 de ani!

Date:

Anul 2021 – an aniversar pentru Regia Națională a Pădurilor Romsilva!

Teodor Țigan,
Director General al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva




Marcarea a trei decenii de existență a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva este un moment foarte important pentru noi dar și pentru silvicultura românească!

Silvicultura românească are un valoros trecut cu oameni care şi-au onorat profesia, precum şi o elită formată şi perfecţionată în decursul ultimilor decenii. Și mărturie stau pădurile românești!

Datorită implicării și devotamentului silvicultorilor români  avem astăzi unele dintre cele mai valoroase păduri din Uniunea Europeană!  Și, nu ne vom opri aici! Vom duce mai departe munca generațiilor de silvicultori care au contribuit la această bogăție națională, pădurile României.

Treizeci de ani nu sunt puțini. Au fost ani de transformări majore, de adaptare și de numeroase provocări, dar am reușit, cu toții, nu numai să le depășim, dar și să construim o instituție de importanță națională și, fără falsă modestie, una dintre cele mai importante de profil din Uniunea Europeană.

Istoria instituției noastre este strâns legată de evoluția societății românești de după 1989, cu tranziția către o economie de piață, aplicarea legilor retrocedărilor sau integrarea europeană și adaptarea la exigențele Uniunii Europene.

În spatele succesului activității noastre au persistat o serie de factori strategici precum gândirea pe termen lung, investițiile pe măsura veniturilor, realizate în mod perpetuu, fapt ce a permis o dezvoltare organică, progresivă, durabilă.

Echipa noastră are în componență o mulțime de tineri, dar și angajați cu zeci de ani vechime, oameni care au rămas alături de noi în toți acești ani datorită mediului sigur de lucru pe care ne-am străduit să-l dezvoltăm și să-l menținem.

Ca orice firmă care își respectă trecutul și principiile, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva țintește cu încredere spre viitor, pe un drum care, îi va permite, pe de-o parte, să perpetueze mentalitatea insuflată de aceasta în urmă cu 30 de ani și care a dăinuit până astăzi, dar și să se mențină fermă, pe o linie de dezvoltare durabilă.

Dacă în urmă cu 30 de ani, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administra întreg fondul forestier național, astăzi administrăm 3,13 milioane hectare fond forestier proprietatea publică a statului, asigurăm servicii silvice pentru 1 milion de hectare păduri aflate în alte forme de proprietate, iar 80% din pădurile de stat sunt certificate la nivel internațional. Administrăm 22 de parcuri naționale și naturale, cu o suprafață cumulată de peste 850 de mii de hectare, precum și hergheliile de stat, unde este menținut patrimoniul cailor de rasă ai României.

Pentru marcarea primilor 30 de ani de activitate neîntreruptă Romsilva, a fost editată Monografia de 30 de ani Romsilva, ca o colecție de informații obținută prin consemnarea trecutului, înțelegerea prezentului și asumarea viitorului. De aceea, vă invităm să parcurgeți Monografia primilor 30 de ani de activitate neîntreruptă Romsilva pentru a afla trecutul, pentru a înțelege prezentul dar mai ales pentru anticipa viitorul!

Realizările companiei noastre nu sunt doar puncte frumoase de prezentare, eforturile fiecărui departament, fiecărei unități sau ale fiecărei subunități din cadrul Romsilva, au un impact profund și durabil asupra activității noastre prezente și viitoare. Cifrele pe care le veți regăsi în această Monografie stau mărturie și confirmă continuitatea, evoluția și performanța activității Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Fondul forestier proprietate publică a statului ocupa la data de 01.01.1991 o suprafață totală de 6.341.260 ha. Faţă de situația din 1991, fondul forestier proprietate publică a statului s-a diminuat considerabil ca urmare a legilor de reconstituire a dreptului de proprietate, ajungând în anul 2020 la 3.128.367 ha.

Însă, Romsilva plantează anual milioane de puieți forestieri din diverse specii. Numai în acest an, în campania de primăvară, Romsilva a plantat peste 24 milioane de puieți forestieri. Precizăm faptul că în fiecare an, în cei 30 de ani de existenţă, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a realizat cu depăşiri programul de regenerare a pădurilor.

La ora actuală, Romsilva deţine certificat FSC pentru management forestier la 28 de direcţii silvice (215 ocoale silvice în subordinea lor), suprafaţa totală certificată fiind de cca. 2.48 milioane ha, ceea ce reprezintă aproximativ 80% din fondul forestier proprietate publică a statului. Astfel încât, România este una dintre ţările cu cel mai mare procent al pădurilor de stat certificate FSC din Europa. 

Suntem o instituție care s-a adaptat permanent la provocări, nu puține în cele trei decenii de existență, și nu mă îndoiesc de faptul că pe viitor, în următoarele decenii, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va răspunde noilor provocări și se va adapta permanent pentru a-și putea îndeplini misiunea sa de bază, administrarea durabilă a pădurilor de stat din România.

Putem spune ca responsabilitatea este unitatea de măsură a maturității Romsilva!

Perenitate, diversitate, loialitate și asumare sunt valorile pe care Romsilva le urmează! Suntem conștienți că avem o misiune, și anume de a garanta și oferi continuitate pentru una dintre cele mai importante resurse pe care natura a oferit-o oamenilor! Acum, Romsilva își asumă maturitatea atinsă în cei 30 de ani, cu responsabilitate și curaj! Iar peste anii ce vor trece, pădurea românească va rămâne falnică și va dăinui din câmpie până pe crestele Carpaților.

La acest ceas aniversar, conducerea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva le mulțumește celor aproximativ 16 500 de angajați, mulți nevăzuți, tăcuți, care în fiecare zi, de dimineață până târziu în noapte, prin angajarea și dedicarea lor, au făcut din fiecare zi de lucru ceva cu care ne putem mândri cu toții și acum, dar și peste anii ce vor trece. Totodată, dorim să mulțumim și colaboratorilor noștrii, și tuturor celor care ne-au însoțit în misiunea noastră de a veghea la integritatea și perenitatea pădurii românești! 

În încheiere, conducerea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva vă dorește Sărbători Fericite și să aveți un an nou mai bogat în împliniri, mai înalt în aspirații și plin de succese! La mulți ani!


Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...