Sancționarea Rusiei va răsturna oare sistemul monetar?

Date:

_________________

de Jim O’Neill

Luptele sălbatice din Ucraina i-au determinat pe mulți să se întrebe dacă nu cumva doar presupusa strălucire strategică a președintelui rus Vladimir Putin a fost singurul lucru ce s-a luat în seamă. Deși Putin a anticipat că NATO nu va răspunde militar la războiul său, el pare să fi subestimat capacitatea Occidentului de solidaritate. Statele Unite și aliații și partenerii săi au implementat deja sancțiuni economice și financiare fără precedent împotriva regimului lui Putin, iar decizia de a bloca banca centrală a Rusiei de pe piețele financiare internaționale (înghețarea efectivă a rezervelor valutare ale țării) este, fără îndoială, o lovitură magistrală.

Adevărat, Rusia și-a diversificat rezervele la distanțare de dolar în ultimii ani. Dar, judecând după amploarea răspunsului internațional și impactul său imediat asupra economiei ruse, această strategie pare să fi fost insuficientă pentru a menține accesul la finanțarea de care are nevoie. Chiar și Elveția a anunțat că va participa la noul regim de sancțiuni prin înghețarea activelor rusești. Cu excepția cazului în care Rusia are rezerve considerabile deținute în renminbi (moneda chineză, n.trad.) sau în valute emise de alte țări care încă o susțin, căderea economiei sale va fi inevitabilă. Indiferent de răspunsul Rusiei, întrebarea este acum ce vor însemna aceste mișcări ale Occidentului – și ale aproape tuturor centrelor financiare ale lumii – pentru afacerile monetare viitoare și pentru sistemul monetar internațional. Asistăm la o nouă consolidare a puterii SUA prin sistemul dominat de dolar sau acest episod va pregăti scena pentru tipul de fragmentare monetară și financiară pe care unii analiști o anticipau de mult?

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Jim O’Neill
Jim O’Neill
Jim O’Neill, fost președinte al Goldman Sachs Asset Management și fost ministru al trezoreriei din Marea Britanie,este în prezent președintele Casei Chatham.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Rezervările pentru sezonul de iarnă sunt încă sub nivelul de dinaintea pandemiei în Europa 

Abia întorși din vacanța de Ziua Națională a României,...

Relațiile bune cu colegii, al doilea cel mai important motiv pentru a rămâne conectat la job pentru aproape 60% dintre angajați

Reconectarea cu echipa și valorile companiei, după provocările...

Garanții de stat și credite cu dobândă subvenționată acordate de EximBank

EximBank anunță că de la 15 decembrie 2022, companiile...