Uberizarea societății a început

Date:

Este astăzi lumea „reparată”, la 17 ani după 9/11? Este astăzi lumea financiară globală „reparată”, la 10 ani după falimentul Lehman Brothers? Este astăzi lumea de afaceri pregătită să facă față noilor provocări sau amenințări? Este astăzi economia mondială pe un teren ferm sau poate oricând aluneca într-o nouă „groapă neagră”? Care este procesul prin care trecem azi?

Eu cred că îl putem numi „uberizare”: uberizarea societății, uberizarea businessului, uberizarea piețelor de produse și mai ales de servicii. Uberizarea societății și a businessului devine vizibilă din ce în ce mai mult, factorul principal fiind accelerarea inovației. Lumea afacerilor alege din ce în ce mai mult partajarea de resurse și mai puțin achiziția de resurse. Paradigma cerere-ofertă care guvernează piața liberă mondială este în plin proces de transformare.

Apoi, umanitatea suferă un proces de megaurbanizare rapidă. În 2030, circa 8,3 miliarde de oameni – 70% din populația lumii – vor trăi în megaorașe. Pământul va număra atunci 41 de megalopolisuri. Până în 2025, PIB-ul Tianjinului (China) va egala produsul intern brut al Suediei. Astăzi, Tokio este cel mai mare megaoraș, cu 38 milioane de locuitori, urmat de Jakarta, Shanghai, New Delhi. (La o altă scară, procesul este vizibil și în România: apar zonele metropolitane București-Ilfov, Constanța-Mangalia, Iași, Brașov, Cluj, iar România rurală se depopulează pe zi ce trece.)
Marea provocare a lumii e dată de schimbările demografice. În 2030 vom număra peste 1,4 miliarde de locuitori ai planetei cu vârsta de peste 60 de ani. Mai mult de 30% din forța de muncă va avea peste 55 de ani până în 2030. Generația Z va atinge 2,6 miliarde, fiind cea mai numeroasă generație a tuturor timpurilor, cu o contribuție semnificativă a Asiei.

Megalopolisurile vin la pachet cu hiperglobalizarea: 143.000 de companii se lansează pe internet în piețele emergente în fiecare an. Până în 2030, peste 6,4 miliarde de telefoane mobile vor fi active, asta însemnând 75% din populație. Iar puterea celularelor va crește de 1 miliard de ori în 30 de ani. Trei sferturi din companiile listate azi în S&P 500 vor dispărea până în 2030, iar 46% din clasamentul Fortune 500 se vor regăsi cu cartierul general în piețe emergente până în 2025.

Știind acum toate aceste megatendințe, cu ce se ocupă astăzi conducătorii lumii? Pe agenda lor apar subiecte mai curând venite din trecut decât anunțând viitorul: un război al comerțului mondial născut din orgoliul unui președinte american care afirmă că a făcut în doi ani mai mult decât toate realizările tuturor celorlalte administrații de la Casa Albă la un loc; un război al banilor de dincolo și de dincoace de Canalul Mânecii, stârnit și alimentat de orgoliul unor politicieni orbiți de populism ieftin și de naționalism periculos care uită că marele câștig adus Europei de părinții fondatori este tocmai armonia; un război al armelor care continuă să facă sute de mii de victime în focare răspândite în secolul XXI pe o hartă a lumii întocmită în secolul XX sau chiar mai timpuriu.
Citește ediția de față a Economistului și vei înțelege mai bine conjunctura internă și internațională. Uberizarea societății și a businessului abia a început!

Daniel Apostol
Daniel Apostol
Daniel Apostol, jurnalist, MBA, este director editorial al revistei ECONOMISTUL, director editorial al cotidianului „Jurnalul”, director editorial al „ClubEconomic.ro”. A fost realizatorul Jurnalului de Economie la A3, director editorial, jurnalist senior și gazdă a seriei ProfitLive de pe ProfitTV.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Mihai Daraban: Consiliul de afaceri România – EAU își va începe activitatea în scurt timp 

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României...

Politică şi politicianism în procesul integrării europene a României 

| de Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române 

DIGI se pregătește pentru lansarea serviciilor în Belgia

DIGI a făcut încă un pas în procesul de...

Finanțare, sustenabilitate, tehnologie: comandamentele FoodIntelForum AQUA Carpatica pentru tot anul

Timpul trece iar ecourile puternice ale FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția...