Costurile Poluării mediului ambiant

Date:

Cu ceva timp în urmă, atenția opiniei publice din Federația Rusă a fost atrasă de un eveniment ecologic de o deosebită gravitate. Pe 29 mai 2020, la centrala electrică termică nr. 3 de la Norilsk (în nordul Siberiei, pe litoralul arctic), aparținând trustului Norinskii Nikel, s-a produs o avarie în urma căreia dintr-una din cisternele acesteia s-au scurs în mediul înconjurător peste 21.163 tone de motorină. Se estimează că 15.000 tone motorină au ajuns în apă și 6.000 tone s-au infiltrat în sol. Pe moment, pentru colectarea și neutralizarea motorinei scurse au fost mobilizate 740 persoane, 300 mașini și 15 avioane și helicoptere. Se colectează, astfel, zilnic 400 tone de amestec de apă cu motorină, operațiunile de depoluare putând dura încă ani de zile.

Specialiștii consideră că solul (180.000 mp) și apa (râurile
Daldâkan și Ambar, lacurile Kaikeran și Piasino, inclusiv apa freatică) nu vor mai putea fi utilizate mult timp. De pe urma poluării are de suferit și mediul marin de pe litoralul Mării Karsk, unde, din lacul Peasino, prin intermediul râului Piasina, ajunge apa infestată (vezi „Izvestia”, din
14 iunie 2020).

Consecințele nocive ale avariei s-au dovedit mai grave decât s-a presupus la început. Guvernatorul ținutului Krasnoiarsk a declarat că, deocamdată, nu poate fi vorba de o reechilibrare a ecosistemului regional, sistem unic, fără analog în lume. Date fiind sensibilitatea și vulnerabilitatea deosebită a florei și faunei arctice, pentru revenirea la normal vor fi necesari cel puțin zece ani. În apele curgătoare și în lacurile afectate, implicit din Marea Karsk, viețuiesc 38 soiuri de pești rarisimi și o faună de excepție. Râul Piasina străbate 800 km prin tundra polară populată de o mare varietate de păsări care se hrănesc cu vietățile care trăiesc în apa sa și care acum nu mai pot fi comestibile. Depunerea pe fundul albiilor a reziduurilor de motorină reprezintă o sursă de poluare îndelungată care nici nu poate fi înlăturată. Substanțele cele mai toxice din componența motorinei se absorb cu repeziciune în apă și nu mai pot fi recuperate prin niciun fel de baraje de protecție sau bureți absorbanți.

În zona afectată, guvernul federal a instituit starea de urgență. Procuratura Republicii Autonome Hakasia a deschis dosar de urmărire penală pentru poluarea mediului înconjurător trustului Norilskii Nikel, fără să nominalizeze, însă, vreo persoană concretă responsabilă, dar urmează ca în momentul finalizării cercetărilor acestea să fie stabilite. În plan juridic, au fost trași la răspundere directorul centralei, inginerul-șef, adjunctul său și șeful secției cazane. Totodată, printre persoanele considerate vinovate se află și inspectorul agenției de supraveghere Rostehnadzor, care, efectuând controale la centrala electrică nr. 3 în perioada 2017-2018, nu au verificat cu seriozitate starea cisternelor, aflate, încă de atunci, în suferință (vezi „Vedomosti”, din 17 iunie 2020).

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate