Europa are nevoie de o DARPA

Date:

Starea de spirit din Germania este sumbră și nu doar din cauza încetinirii economice actuale a țării. Cunoscută de mult timp pentru know-how-ul său în domeniul ingineriei și pentru produsele industriale de înaltă calitate, economia germană este acum în pericol să rămână în urmă, deoarece software-ul și datele devin din ce în ce mai cruciale pentru prosperitatea viitoare. Iar știrile recente conform cărora compania americană de tehnologie Apple valorează acum mai mult decât întregul index DAX al celor 30 de companii germane de frunte a adâncit fără îndoială mâhnirea liderilor de afaceri și a factorilor de decizie. Dacă firmele germane nu se adaptează rapid, unele dintre ele se vor găsi în situația de a lupta pentru supraviețuire.

Noile tehnologii digitale, inclusiv internetul obiectelor și inteligența artificială, ar putea perturba profund modelele de afaceri tradiționale ale companiilor germane – în special în sectoare precum construcția de mașini, automobile și produse chimice. Adâncind această problemă, firmele germane se confruntă cu o concurență din ce în ce mai rigidă din partea Chinei, care urcă pe scara valorii adăugate a producției.

Pentru a dezvolta automobile care se conduc singure, de exemplu, producătorii germani de automobile, cum ar fi Volkswagen, va trebui să colaboreze cu companii de software din Europa. În prezent, Volkswagen trebuie să lucreze cu Google sau cu un partener chinez, deoarece nu există nicio industrie software notabilă în Germania. Mașinile viitorului vor fi supercomputere superconectate pe patru roți. Dacă Germania și Europa nu se adaptează destul de repede, Volkswagen și alți producători auto germani riscă să se confrunte cu aceeași soartă ca Nokia, care și-a pierdut poziția dominantă pe piața de telefoane mobile în fața Apple.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Dalia Marin
Dalia Marin
Dalia Marin este șeful Catedrei de Economie Internațională la Universitatea din München și colegă de cercetare la Centrul de Cercetare în Politici Economice.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Evoluțiile săptămânii trecute: bitcoin și ether în ușoară scădere

Bitcoin a avut un început de februarie mai complicat,...

Investitorii împing bursele în sus din teama de a nu rata revenirea piețelor  

Noul an a adus un optimism reînnoit, iar bursele...

Decalogul schimbărilor aplicabile de la 1 ianuarie 2023 în domeniul gestionării deșeurilor

Daniela Neagoe, Senior Manager, Comerţ Internaţional, EY România (foto) În...