Meseria este brățară de aur

Date:

Odată cu trecerea timpului, cu progresele științei, tehnicii și modei, s-a schimbat radical, și în Rusia, nomenclatorul meseriilor tradiționale, locul fierarilor, lăcătușilor, morarilor, potcovarilor sau birjarilor luându-l electroniștii, programatorii, depanatorii TV, biotehnicienii sau cosmonauții. Iar dacă unele umile ocupații profesionale, ca cea de tejghetar, paznic sau croitoreasă, au supraviețuit până în zilele noastre, ele s-au modernizat fie și măcar prin schimbarea denumirii meseriei lor în retailer, body-guard sau designer. Lăsând la o parte faptul că, în urma evoluției sistemului de învățământ, multe meserii necesitând muncă fizică au intrat în dizgrație, tinerii optând pentru studii „superioare”. Criza economică din ultimii ani a adus corecturile de rigoare unor asemenea mentalități.

Necesitățile materiale crescânde i-au făcut mai puțin pretențioși pe cei aflați în căutare de lucru, numărul persoanelor care, pentru a răzbate pe piața muncii, urmează cursuri de calificare sau recalificare profesională fiind tot mai mare. Meserii ca cea de electrician, instalator, croitor(easă), frizer sau coafor, nu mai sunt inacceptabile, tot mai mulți amatori urmând cursuri de inițiere în aceste meserii. Din investigațiile unor ziariști, reiese că, în 2015, numărul celor interesați de cursurile de croit și cusut a sporit cu 65%, față de anul precedent, procentajul pentru instalatorii sanitari fiind 52%, iar pentru frizeri – 20%. Iar dacă cei care învață să tundă sau să vopsească unghiile o fac pentru a se putea angaja undeva, cei care învață croitorie o fac, în majoritatea cazurilor, pentru uz personal sau familial. Desigur, este tentantă și o calificare la modă, ca cea de designer de confecții, care constituie un atu la o eventuală angajare la un patron.

Apetență pentru munca fizică

Pe ansamblu, în 2015, solicitările pentru calificare în profesii de muncă fizică au crescut cu 20-30%. Femeile preferă ocupații mai ușoare, „artistice”, cum ar fi confecționarea de decorațiuni din flori sau frunze, de bijuterii din rășini, dar la nevoie nu se dau în lături să învețe și cum să modeleze piese de lemn, metal, plastic sau argilă. La Moscova și Sankt-Peterburg, costul unui curs de inițiere în arta croitoriei variază între 15-30.000 ruble (210-420 euro), iar pentru cursurile de tâmplărie sau instalatori sanitari între 11-15.000 ruble. Solicitanții sunt, în majoritatea cazurilor, disponibilizații, foști funcționari de bancă, juriști, administratori de imobile sau de societăți comerciale, vânzători, persoane cu pregătire în domeniul științelor umanitare.

Se întâlnesc, în ultimul timp, numeroase cazuri de persoane din mediul urban, cu precădere tineri, care se decid să-și schimbe radical, nu numai profesia, ci și modul de viață, mutându-se la sate, gata să îmbrățișeze meseriile rurale tradiționale. Învață să conducă tractoare și mașini agricole, descifrează tainele agriculturii cerealiere, ale grădinăritului, albinăritului, creșterii animalelor și, în scurt timp, se integrează în peisaj. Un element important în procesul acomodării rustice îl constituie condițiile de confort pe care și le pot asigura. De regulă, ei sunt ajutați să-și construiască locuințe moderne, cu iluminat electric, încălzire cu gaze naturale sau, uneori, chiar apă curentă, dotarea cu frigider, mașină de spălat, aragaz, televizor și telefon mobil nefiind mai complicată decât la oraș. Potrivit unei anchete de presă, mulți dintre „emigranții urbani” constată că se poate trăi bine, civilizat și „la țară”. În paranteză fie spus, agricultura Rusiei duce mare lipsă de brațe de muncă tinere.

De pe urma penuriei brațelor de muncă se resimte și sistemul de sănătate. Deși institutele de învățământ medical superior livrează țării, anual, 20.000 de absolvenți, spitalele, policlinicile și alte unități de profil administrate de către stat nu au suficient personal calificat pentru a-și desfășura activitatea în condiții normale. Deficitul ar fi de 115.300 medici și surori de caritate. Ca principală cauză a acestei situații este incriminată salarizarea inadecvată. Pentru 146 ore prestate, lunar, un medic stagiar primește o remunerație de bază de doar 9.500 ruble (160 dolari), ceea ce-l face să prefere angajarea la o unitate medicală sau farmaceutică privată, unde poate primi un salariu de 3-4 ori mai mare. Aceeași este și cauza insuficienței personalului medical mediu în unitățile de stat. Ori, greul activităților legate de îngrijirea sănătății populației cade în sarcina acestor unități.

Este interesantă inițiativa introducerii în programele de învățământ mediu și superior a unor cursuri de inițiere financiară, vizând, cu alte cuvinte, pregătirea pentru o a doua meserie, cea de administrator al propriului buget. În anul școlar 2016-2017 urmează să aibă loc, la Moscova, o olimpiadă de profil, cu prilejul căreia se va putea vedea capacitatea elevilor de a cheltui rațional, de a face economii, de a evalua riscurile financiare sau de a preveni situațiile de „faliment”. Utilitatea instruirii populației în materie financiară a fost înțeleasă și de către întreprinzători privați, care s-au grăbit să organizeze cursuri de contabilitate pentru persoanele interesate. După cum precizează un reprezentant al filialei moscovite a Alpha-Bank, seminarele consacrate metodelor de gestionare eficientă a bugetelor de familie sunt menite să învețe ce fel de cheltuieli se pot face în raport cu banii aflați la dispoziție și, implicit, cum se poate pregăti o „pernă de siguranță” în eventualitatea apariției unor greutăți neprevăzute.

Sfaturi pentru șomeri

Pentru persoanele depresive, „mai slabe de înger” care, în urma disponibilizării, nu-și pot reveni, nu au tăria de a relua activitatea profesională de la zero, învățând, eventual, o nouă meserie, la Moscova a luat ființă un serviciu gratuit de consiliere psihologică. În această situație ajung mulți dintre disponibilizații în vârstă de peste 50 de ani, care, chiar în cazul recalificării, au puține șanse de a se reangaja.

Iată de ce lucrătorii instituțiilor și întreprinderilor din Rusia se țin cu dinții de slujba pe care o au, oricât de incomodă ar fi aceasta. Bucuria locului de muncă face ca Federația Rusă să fie cotată pe locul 10 (după Belgia, Norvegia, Costa-Rica, Danemarca, R.S.A., Austria, Elveția, Grecia și Cehia), în rândul țărilor cu cei mai fericiți salariați.

Există, în Rusia, fel și fel de moduri de a câștiga un ban. La Moscova, persoane care știu să cânte sau să picteze improvizează concerte de stradă sau fac portrete trecătorilor, mulțumindu-se cu recompensele mai mult sau mai puțin generoase ale acestora. Dar, pentru a primi aprobare de a profesa, muzicanții și portretiștii ambulanți sunt chemați să presteze servicii gratuite la diferite manifestări culturale organizate de către edili. Chiar și șomerii care, potrivit legii, nu au dreptul la alte retribuții în afara indemnizației de șomaj, își pot găsi, uneori, surse suplimentare de câștig. Astfel, în vederea recensământului federal, care urmează să fie finalizat până în 2020, Agenția Federală de Statistică (Rosstat) vrea să recurgă la serviciile lor. Pe lângă ajutorul de șomaj, ei ar urma să primească o indemnizație, lunară, de 6-16.000 ruble. Proiectul de lege inițiat în acest sens a provocat însă dispute, deoarece operațiunea ar crea un precedent de încălcare a legii muncii, care ar putea fi invocat în alte situații. Nu de puține ori, se pretinde șomerilor să presteze „muncă patriotică”, în folosul comunității locale.

Rolul celor 7 ani „de acasă”

Evaluând rentabilitatea prezentă și viitoare a unei profesii, comentatorii atrag atenția asupra rolului familiei în alegerea meseriei de către tineri. În virtutea inerției, este larg răspândită în rândul părinților convingerea că angajarea la o întreprindere sau instituție de stat reprezintă o mai mare garanție de stabilitate, fie și cu un salariu mai mic decât în sectorul privat. Potrivit unui sondaj, chiar dacă își doresc o calificare superioară a copiilor, doar 15% dintre părinți le recomandă meseria de manager. Domeniile cercetării științifice tentează doar 9% dintre părinți. Nu le par profitabile nici activitățile în sectorul industrial (11%) sau agrar (6%), ceea ce, desigur, nu concordă cu ambițioasele proiecte de dezvoltare economică preconizate de către conducătorii țării. Cu cât părinții sunt mai tineri, cu atât mai mult ei ar vrea să-și vadă copiii în postura de întreprinzători privați.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...