Meseria este brățară de aur

Date:

Odată cu trecerea timpului, cu progresele științei, tehnicii și modei, s-a schimbat radical, și în Rusia, nomenclatorul meseriilor tradiționale, locul fierarilor, lăcătușilor, morarilor, potcovarilor sau birjarilor luându-l electroniștii, programatorii, depanatorii TV, biotehnicienii sau cosmonauții. Iar dacă unele umile ocupații profesionale, ca cea de tejghetar, paznic sau croitoreasă, au supraviețuit până în zilele noastre, ele s-au modernizat fie și măcar prin schimbarea denumirii meseriei lor în retailer, body-guard sau designer. Lăsând la o parte faptul că, în urma evoluției sistemului de învățământ, multe meserii necesitând muncă fizică au intrat în dizgrație, tinerii optând pentru studii „superioare”. Criza economică din ultimii ani a adus corecturile de rigoare unor asemenea mentalități.

Necesitățile materiale crescânde i-au făcut mai puțin pretențioși pe cei aflați în căutare de lucru, numărul persoanelor care, pentru a răzbate pe piața muncii, urmează cursuri de calificare sau recalificare profesională fiind tot mai mare. Meserii ca cea de electrician, instalator, croitor(easă), frizer sau coafor, nu mai sunt inacceptabile, tot mai mulți amatori urmând cursuri de inițiere în aceste meserii. Din investigațiile unor ziariști, reiese că, în 2015, numărul celor interesați de cursurile de croit și cusut a sporit cu 65%, față de anul precedent, procentajul pentru instalatorii sanitari fiind 52%, iar pentru frizeri – 20%. Iar dacă cei care învață să tundă sau să vopsească unghiile o fac pentru a se putea angaja undeva, cei care învață croitorie o fac, în majoritatea cazurilor, pentru uz personal sau familial. Desigur, este tentantă și o calificare la modă, ca cea de designer de confecții, care constituie un atu la o eventuală angajare la un patron.

Apetență pentru munca fizică

Pe ansamblu, în 2015, solicitările pentru calificare în profesii de muncă fizică au crescut cu 20-30%. Femeile preferă ocupații mai ușoare, „artistice”, cum ar fi confecționarea de decorațiuni din flori sau frunze, de bijuterii din rășini, dar la nevoie nu se dau în lături să învețe și cum să modeleze piese de lemn, metal, plastic sau argilă. La Moscova și Sankt-Peterburg, costul unui curs de inițiere în arta croitoriei variază între 15-30.000 ruble (210-420 euro), iar pentru cursurile de tâmplărie sau instalatori sanitari între 11-15.000 ruble. Solicitanții sunt, în majoritatea cazurilor, disponibilizații, foști funcționari de bancă, juriști, administratori de imobile sau de societăți comerciale, vânzători, persoane cu pregătire în domeniul științelor umanitare.

Se întâlnesc, în ultimul timp, numeroase cazuri de persoane din mediul urban, cu precădere tineri, care se decid să-și schimbe radical, nu numai profesia, ci și modul de viață, mutându-se la sate, gata să îmbrățișeze meseriile rurale tradiționale. Învață să conducă tractoare și mașini agricole, descifrează tainele agriculturii cerealiere, ale grădinăritului, albinăritului, creșterii animalelor și, în scurt timp, se integrează în peisaj. Un element important în procesul acomodării rustice îl constituie condițiile de confort pe care și le pot asigura. De regulă, ei sunt ajutați să-și construiască locuințe moderne, cu iluminat electric, încălzire cu gaze naturale sau, uneori, chiar apă curentă, dotarea cu frigider, mașină de spălat, aragaz, televizor și telefon mobil nefiind mai complicată decât la oraș. Potrivit unei anchete de presă, mulți dintre „emigranții urbani” constată că se poate trăi bine, civilizat și „la țară”. În paranteză fie spus, agricultura Rusiei duce mare lipsă de brațe de muncă tinere.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate