Orizonturi economice euro-asiatice

Date:

_________________

Cornel Almășan,
jurnalist specializat în economie mondială

Potrivit multor comentatori, Asia devine, pe zi ce trece, un factor important al schimbării echilibrului geo-strategic global, al asigurării stabilității și securității planetei. Niciuna din țările lumii, mai ales marile puteri, nu poate ignora implicațiile situației din Asia asupra echilibrului mondial de forțe, necesitatea de a se raporta corect la ele, pentru a adopta măsurile asigurătorii de circumstanță și pentru a-și promova propriile interese.

După cum se știe, un aspect preocupant pentru guvernanții americani îl constituie securitatea Taiwanului, pericolul ca acesta să ajungă sub controlul Beijingului. Iar perspectiva implicării SUA într-un conflict militar cu China, pentru apărarea Taiwanului, îngrijorează numeroși americani angajați în afaceri cu parteneri din regiune. Totodată, SUA se străduiesc să nu slăbească bunele relații cu India, cu care întrețin relații economice deosebit de avantajoase. În anul 2021, volumul schimburilor comerciale bilaterale s-a ridicat la80 miliarde dolari. Pe de altă parte, SUA încearcă să atragă India într-o alianță antichineză. Washingtonul dorește să-și mențină neslăbită influența și în alte zone ale continentului asiatic, între care, pe prim plan, Golful Persic și Orientul Apropiat.

Schimbările echilibrului strategic în Asia sunt de natură să afecteze interesele a numeroase cercuri de afaceri europene care depind de siguranța piețelor de afaceri de pe continent. O demonstrează recentele luări de poziție ale guvernanților UE. În opinia cunoscutului specialist rus în probleme asiatice Viktor Șumski, ascensiunea talibanilor în Afganistan sau instabilitatea din Myanmar, de pildă, pot antrena perturbări ale echilibrului regional, cu ecouri pe arii mult mai întinse (vezi „Moskovski Komsomoleț”, din 6 decembrie 2021).

În privința poziției față de situația din Asia, nici Rusia nu face excepție. Guvernanții moscoviți urmăresc cu vigilență evoluția relațiilor cu statele din Asia, grăbindu-se să valorifice operativ orice oportunitate diplomatică sau de afaceri apărută. Nu întâmplător, cea de-a XII-a conferință a clubului de dezbateri Valdai, de la Moscova, din 7-8 decembrie 2021, s-a desfășurat sub genericul „Rusia și Asia în procesul schimbării ordinii mondiale”. O exemplificare a acestei orientări este amplificarea schimburilor comerciale și a cooperării în producție cu China, India, Turcia, Iran, Coreea, Vietnam, Emiratele Arabe ș.a., cu unele dintre acestea Rusia având încheiate acorduri comerciale sau de colaborare pe termen lung.

De o mare atenție din partea Rusiei se bucură relațiile cu India. Lăsând la o parte faptul că pozițiile liderilor de la Moscova și de la New Delhi coincid în numeroase probleme politice de ordin internațional, crește interesul celor două capitale pentru extinderea schimburilor și a unei cooperări economice reciproc avantajoase. Vizita din 6 decembrie 2021 a șefului de stat rus în India se înscrie în acest context. Întâlnirea președintelui Vladimir Putin cu premierul Narendra Modi s-a încheiat cu semnarea unui amplu set de acorduri de colaborare, precum și cu o declarație comună privind parteneriatul în numele „păcii, progresului și înfloririi” („Izvestia”, din 7 decembrie 2021). Discuțiile celor doi lideri au vizat un larg cerc de probleme de interes comun (după unii comentatori, 99), incluzând aspecte privind stabilitatea strategică pe continent, situația din regiunea limitrofă Oceanului Pacific, combaterea terorismului, evoluția evenimentelor din Afganistan, precum și intensificarea acțiunilor de colaborare economică dintre cele două țări.

În 2021, se împlinesc 50 de ani de la încheierea acordului bilateral de pace și prietenie, cele două țări fiind legate, din anul 2010, printr-un parteneriat strategic special, ambele colaborând și în cadrul structurilor economice internaționale – Shanghai și BRICS create pentru a combate tendințele monopoliste exclusiviste de pe piața mondială. Anual, alternativ, la Moscova și New Delhi, au loc întâlniri la cel mai înalt nivel ale celor doi șefi de stat.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Rezervările pentru sezonul de iarnă sunt încă sub nivelul de dinaintea pandemiei în Europa 

Abia întorși din vacanța de Ziua Națională a României,...

Relațiile bune cu colegii, al doilea cel mai important motiv pentru a rămâne conectat la job pentru aproape 60% dintre angajați

Reconectarea cu echipa și valorile companiei, după provocările...

Garanții de stat și credite cu dobândă subvenționată acordate de EximBank

EximBank anunță că de la 15 decembrie 2022, companiile...