Recent, nemulțumit de deficitul comercial uriaș al SUA în relațiile cu China, președintele Donald Trump a amenințat cu taxe vamale unilaterale pentru produse chinezești importate, în valoare de 200 miliarde dolari, urmând ca, dacă partea chineză nu acceptă schimburi în condițiile stabilite de către SUA, de la 1 ianuarie 2019 taxele să fie majorate până la 25 la sută. China a anunțat, și ea, măsuri „în oglindă”, dar mai puțin impresionante, deoarece, datorită dezechilibrului balanței comerciale cu SUA, adică faptului că importă mai puține produse americane, nu va putea taxa decât mărfuri în valoare de 60 miliarde dolari, eventual, de 100 miliarde dolari. SUA au avertizat, însă, că, în acest caz, vor trece la aplicarea de taxe coercitive pentru alte produse chinezești în valoare de 267 miliarde dolari, urmând, astfel, să se aplice taxe pentru aproape toate mărfurile chinezești importate. În anul 2017, totalul lor a fost de 505 miliarde dolari („Vedomosti”, din 18 septembrie 2018).
La 20 septembrie 2018, administrația SUA a decis aplicarea de sancțiuni speciale ministerului aprovizionării armatei chineze pentru că acesta a cumpărat din Rusia avioane de vânătoare Suhoi și sisteme de rachete antirachetă C-400, fapt care a provocat, și el, puternice reacții de protest din partea autorităților chineze. Subliniind că relațiile de colaborare chino-ruse nu sunt îndreptate nicidecum împotriva unor terți, ministerul chinez al afacerilor externe a cerut anularea fără întârziere a acestor sancțiuni nejustificate („Kommersant”, din 21 septembrie 2018).
Ca urmare a unor măsuri unilaterale, contrare Cartei Organizației Mondiale a Comerțului, a instituirii, de către SUA, a unor taxe vamale abuzive (10 la sută pentru importurile de oțel și 25 la sută pentru cele de aluminiu rusesc), Rusia s-a adresat conducerii OMC, solicitând respectarea normelor comerciale unanim convenite de către statele membre. La rândul lor, SUA au reclamat înaltului for comercial adoptarea de către Rusia a unor taxe suplimentare pentru buldozere și alte produse americane importate. Plângeri împotriva SUA au făcut, de asemenea, China, India, UE, Canada, Mexic și Norvegia.

 

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament