Relații economice avantajoase în contextul globalizării

Date:

În scopul de a-și asigura piețe de desfacere și de aprovizionare, de a-și valorifica profitabil resursele de care dispun, două mari economii ale lumii – chineză și rusă – își extind cu succes schimburile comerciale și relațiile de colaborare, dând dovadă de spirit întreprinzător, pragmatism, flexibilitate și disponibilitate pentru compromisuri.
Valoarea schimburilor chino-ruse a ajuns, în 2018, la 108 miliarde dolari, existând premise pentru mai mult, în viitor. Volumul tranzacțiilor comerciale s-a majorat, deja, cu 3,4 la sută, în primul trimestru al anului 2019. Rusia importă din China utilaje, aparatură, componente electronice, tehnologie IT&T, confecții, textile, produse agricole și exportă instalații, echipamente aeronautice și nucleare, energie electrică, hidrocarburi, lemn, cereale, pește, carne, produse lactate. În anul 2018, valoarea produselor agricole rusești exportate în China a fost de 2,5 miliarde dolari. Dispozitivele chinezești de foraj ocupă 45 la sută din piața rusă. Exporturile rusești de armament pe piața chineză reprezintă 70 la sută din totalul acesteia. În cadrul livrărilor se înscriu tipuri de arme de clasă tehnologică superioară, cum ar fi sistemele de rachete antiaeriene S-400 sau avioanele de vânătoare Su-35.

Odată cu sporirea schimburilor comerciale, agenții economici din Rusia și China colaborează în probleme de producție, investiții și inovații, în sectoare tehnologice de vârf, cum sunt aeronautica, IT&T sau energetica nucleară. Cele peste 70 de proiecte de investiții în domeniul extragerii de minerale, agriculturii, industriei și infrastructurii convenite de către companii și instituții din cele două țări, în cadrul acordurilor încheiate cu prilejul vizitei oficiale a președintelui chinez, Xi Jinping, în Rusia, în iunie a.c., însumează peste 120 miliarde dolari (vezi „Izvestia” din 6 iunie 2019). Pot fi menționate, ca semnificative, construirea de către compania Rosatom a două blocuri energetice la centrala nucleară chineză de la Siuidapu, acordul companiilor rusești Novatek și Gazprombank cu compania chineză Sinopec în vederea vânzării gazului lichefiat rusesc în China, acordul ministerului rus al dezvoltării economice cu ministerul chinez al științei și tehnologiei în vederea creării unui fond comun de finanțare a inovațiilor, acordul dintre Fondul Rus pentru Investiții Directe, compania Megafon, compania Mail.ru și compania chinezească IT&T Alibaba privind crearea, în Rusia, a unității de prezentare IT&T AliExpres.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Ziua Copilului: Vânzările de Barbie au scăzut cu 40 la sută în primul trimestru

 Pawel Majtkowski, analistului eToro De Ziua Copilului, am aruncat o privire...

Microsoft Build 2023: noi soluții de inteligență artificială pentru viitorul digital

Microsoft Build 2023 – cel mai important eveniment dedicat...

Bestjobs: Angajații profită de minivacanța dintre 1 și 5 iunie

Cei mai mulți au planuri aproape de casă, dar...