Odată cu începutul noului an, guvernanții de la Moscova au trecut la îndeplinirea planului de dezvoltare pe 2017, în perspectivă trienală, 2017- 2019, aprobat de către parlament (Duma de Stat), descifrarea corectă a oportunităților disponibile rămânând însă problematică, deoarece semnele debutului sunt contradictorii. Cotațiile internaționale pentru țițeiul Brent prezintă mare interes. În primele zile, ele au urcat, ajungând la 58 dolari/baril. Dacă această tendință se va menține pe termen lung, va compensa încasările mai mici pentru cantitățile reduse de țiței asupra cărora OPEC și Rusia au căzut de acord să le extragă și să le livreze pe piață. Ca efect direct al creșterii prețurilor la țiței, se revigorează și cursul rublei. La 3 ianuarie 2017, un euro era cotat cu 64 ruble, iar dolarul cu 61 ruble.

În ce privește exporturile de gaze, este considerat de bun augur faptul că, într-o singură zi, la 1 ianuarie 2017, „Gazprom” a livrat în Europa, prin conducta „North Stream”, o cantitate de gaze record (161 milioane mc). Cu toate că exportul de hidrocarburi și alte materii prime nu sunt considerate de către guvernanți ca relevante pentru o creștere economică sănătoasă, este evident că, atâta timp cât nu vor putea fi valorificate pe plan extern și produse prelucrate industrial, înglobând plusvaloare, el va permite menținerea în echilibru a bugetului federal grevat de ambițioase proiecte de investiții.

Economia își revine în ciuda sancțiunilor internaționale

La ora actuală, Rusia se confruntă cu sechele extrem de rezistente ale crizei economice, care se fac simțite atât în ritmul firav al redresării activităților productive, cât și în modestele îmbunătățiri ale condițiilor de viață ale populației. Dar dacă, în 2015, PIB-ul Rusiei s-a contractat cu 3,7%, în 10 luni ale anului 2016 contracția a fost de numai 0,3%, sperându-se că, în 2017, lucrurile vor arăta și mai bine. În afara industriei auto (creștere de 14% la camioane și de 31% la autobuze), progrese demne de menționat a realizat industria constructoare de mașini (26% la vagoane de transport și 26,8% la mașini agricole), precum și agricultura. În 2015, s-au exportat cereale în valoare de 16,2 miliarde dolari, estimându-se că, în 2017, exporturile agricole vor atinge 17 miliarde dolari (vezi „Rossiiskaia Gazeta”, din 2 decembrie 2016). Datorită intervențiilor Băncii Centrale, inflația este ținută sub control. Dacă, în 2015, nivelul ei a fost de 13%, în 2016 acesta nu a trecut de 6%, existând evaluări optimiste care, pentru 2017, fixează pragul la 4,5-5%. Pentru a putea finanța ritmic economia, în 2015-2016, sistemul bancar a beneficiat de infuzii de capital din partea statului, însumând 827 miliarde ruble (vezi „Komsomolskaia Pravda”, din 2 decembrie 2016). La finele anului 2016, rezervele valutare ale Băncii Centrale se ridicau la 400 miliarde dolari, putând garanta lejer eventuale necesități de împrumuturi externe, neagreate în principiu de către guvernanți.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament