Concomitent cu măsurile de ordin sanitar, menite să limiteze efectele dezastruoase ale pandemiei de COVID-19, guvernanții Federației Ruse caută și soluții pentru combaterea consecințelor negative ale acesteia asupra economiei, întrucât este de așteptat ca dispariția locurilor de muncă și scăderea nivelului de trai al majorității populației să ducă la apariția unor nemulțumiri în masă, a unor manifestări de natură să perturbe ordinea socială.

Un sondaj de opinie realizat de compania Rosgosstrah și Centrul de Proiecție Socială Platforma relevă creșterea îngrijorătoare a numărului locuitorilor cu venituri mici. Dacă, în luna februarie a.c., procentul locuitorilor cu venituri mai mici de 15.000 ruble (70 ruble = 1 euro) era de 38 la sută din totalul populației, la finele lunii iunie acesta a fost de 44 la sută. Iar dacă, în februarie, procentul locuitorilor cu venituri lunare mai mici de 5.000 ruble era de 6,5 la sută, în luna iunie el a fost de 8 la sută. De menționat că un sondaj de opinie întreprins de agenția RIA Rating, cu un an în urmă, constata că, în comparație cu anul 2018, în anul 2019, procentul rușilor care trăiesc sub pragul sărăciei scăzuse, de la 12,9 la sută, la 12,3 la sută („Izvestia”, din 7 iulie 2020).

Ca urmare a restrângerii activității în mai toate sectoarele de activitate în Rusia, au dispărut sute de mii de locuri de muncă. Desigur, creșterea șomajului datorat pandemiei nu afectează doar Federația Rusă, ci toate țările lumii, putând fi considerată o suferință a întregii planete. Directorul general al Organiziaței Mondiale a Muncii, Guy Ryder, releva că, în câteva luni, în 2020, au dispărut 400.000.000 locuri de muncă, acest rezultat neputând fi fi considerat decât ca provizoriu. În urma crizei economice din 2008, s-au înregistrat pierderi de zeci de ori mai mici.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

DISTRIBUIȚI