Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România, martie 2018

Date:

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a crescut marginal în luna martie

În luna martie 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut cu 0,9 puncte, până la valoarea de 47,6 puncte. Această evoluție s-a datorat componentei de anticipații a Indicatorului.
Astfel, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 2,9 puncte, până la valoarea de 64,2 puncte, în timp ce Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 2,8 puncte până la valoarea de 39,4 puncte.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 83% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7000, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7369.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (martie 2019/martie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,17% (valoarea mediană înregistrată este 4.00%).
Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă (față de valorile actuale) la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 98% și respectiv 90% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,02%, iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 4,51%. Ca urmare, pentru scadențele pe termen scurt sunt anticipate dobânzi real negative.

Începând cu luna februarie 2018, în cadrul sondajului au fost adăugate două noi întrebări și anume:
– Cum consideră participanții la sondaj prețul acțiunilor listate pe Bursa de Valori București (sub-evaluate, corect și supra-evaluate). În exercițiul din luna martie, 43% dintre participanții la sondaj consideră acțiunile corect evaluate.
– Cum consideră participanții la sondaj prețul activelor imobiliare din orașele din România. În exercițiul din luna februarie, aproximativ 55% dintre participanți consideră activele imobiliare ca fiind supraevaluate.
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroeconomice.
Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arata percepția grupului de analiști membri ai CFA România privind evoluția piețelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor și riscurilor, cât și un indicator fundamental de prognoză privind evoluțiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor și inflației.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate