Afganistanul ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei mondiale

Date:

Lumea asistă la o nouă criză majoră – imagini cu talibanii intrând în Kabul, civili care se luptă cu disperare pentru a se îmbarca în avioanele care părăsesc țara. Suferința umană a fost prezentată pe toate posturile de televiziune.

Într-o lume globalizată, o criză precum cea din Afganistan va fi resimțită la scară mai largă.  Deși PIB-ul Afganistanului, de 19 miliarde de dolari, reprezintă un insignifiant 0,02% din economia mondială, această țară izolată și muntoasă a dovedit de multe ori (să ne amintim că a contribuit la prăbușirea Uniunii Sovietice) că are un impact supradimensionat asupra lumii.

Un prim impact economic direct este legat de companiile aeriene care au fost forțate să își devieze zborurile euro-asiatice care trec prin Afganistan, cu costuri suplimentare și timpi de zbor prelungiți, deoarece spațiul aerian al țării a fost rezervat exclusiv pentru operațiuni militare.

La o scară mai mare, retragerea haotică a arătat din nou instinctul izolaționist american, SUA făcând un pas înapoi din rolul de „polițist mondial” pe care adeseori nu s-a simțit confortabilă să și-l asume. Dacă SUA începe să privească spre interior în loc să răspândească valorile democrației și ale piețelor libere, absența sa din lume lasă un gol care va fi umplut de alți actori mai puțin binevoitori. 

De asemenea, retragerea din Afganistan ar putea avea un mare impact asupra politicii interne americane și asupra capacității administrației lui Joe Biden de a-și impune agenda. Dacă săptămâna trecută, într-un consens neobișnuit în ultimii ani, Senatul a adoptat planul de peste 1 trilion de dolari pentru investiții în infrastructură, acum republicanii și unii democrați au început deja să se distanțeze de Biden și de politicile sale. Popularitatea lui Biden a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 7 luni, și este posibil ca după alegerile de anul viitor sa avem un Congres controlat de republicani. Aceasta ar îngheța probabil orice cooperare politică, de la adoptarea bugetelor până la promulgarea de noi legi.

În condițiile în care prestigiul SUA este deja afectat, „un nor întunecat ar putea să planeze și asupra rolului obligațiunilor de trezorerie americane ca activ de refugiu dar și asupra dolarului ca monedă de rezervă a lumii”, a declarat Christopher Smart, strateg șef global și director al Barings Investment Institute. 

Alt potențial efect al crizei afgane poate fi o înăsprire a poziției Iranului în negocierile sale  cu Statele Unite pentru reînvierea acordului nuclear. La rândul lor, americanii ar putea impune mai multe sancțiuni, ceea ce ar putea face ca petrolul iranian să fie mai greu de exportat. 

Afganistanul are, de asemenea, potențialul de a destabiliza țările vecine și chiar Europa, dacă se materializează temerile privind o migrație în masă a refugiaților și chiar a insurgenților. Un potențial semn că se așteaptă ca situația refugiaților să se înrăutățească este faptul că Turcia construiește deja un zid la granița sa cu Iranul pentru a împiedica intrarea refugiaților afgani în drum spre Europa. Pakistanul a afirmat, de asemenea, că granițele sale au fost închise pentru refugiații afgani. Uniunea Europeană și Regatul Unit se pregătesc pentru impact, sperând la o cooperare mai bună în gestionarea migrației decât în urmă cu câțiva ani, când masele de refugiați din Siria și-au croit drum pe continent.

În cele din urmă, ar putea exista, de asemenea, noi evoluții economice majore în interiorul Afganistanului. Un raport recent a arătat că valoarea estimată a depozitelor de minerale rare din Afganistan este cuprinsă între 1 și 3 trilioane de dolari. Deși extracția acestor minerale ar putea dura mulți ani, infrastructura pentru minerit fiind încă inexistentă, dacă Afganistanul va avea pace și un guvern stabil, investițiile ar putea veni din țări precum China, care au nevoie de aceste resurse. 

Pentru moment, în timp ce situația din Afganistan evoluează pe zi ce trece provocând incertitudine, piețele financiare par mai preocupate de posibilitatea încetinirii achiziției de obligațiuni de către Fed, de inflație și de impactul variantei Delta asupra economiilor.             

Este greu de prevăzut evoluția viitoare a Afganistanului, dar un lucru este clar – această țară săracă, cu doar 34 de milioane de locuitori, își va păstra probabil un loc foarte important în afacerile mondiale, cu un impact masiv la o distanță foarte mare de granițele sale.

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Lansarea unei noi game de PC-uri Maguay

Compania Maguay, caracterizată drept „cea mai veche companie...

Ziua Silvicultorului, marcată de Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația...

CCIR și Romanian Board of Trade Toronto susțin parteneriatul economic România-Canada

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

MET România, 15 ani de activitate pe piața locală de energie

Compania MET România, parte a grupului elvețian MET,...