Antreprenori la răscruce

Date:

Antreprenor este un cuvânt care este utilizat în prezent foarte frecvent, deși de prin dicționare, singura definiție care i se poate atribui, conform înțelesului actual, este cea de întreprinzător, iar într-o incursiune în istoria destul de recentă, îi vom găsi o rădăcina în des utilizatul apelativ și mai ales, autoapelativ, de patron.
Indiferent cum se denumesc acești oameni, ei reprezintă, în esență, persoane care și-au asumat riscuri în a dezvolta o afacere și de ale căror activități și atitudini au depins atât familiile lor, cât și angajații și chiar familiile acestora.
Fiecare a pornit la drum împins de diverse motive, iar din experiența mea de până acum, după discuții cu foarte mulți antreprenori, fiecare are o poveste fascinantă a începutului și a motivelor pentru care a pornit pe acest drum.
Pe scurt, și-au asumat riscuri și, de cele mai multe ori, nu au fost nici pregătiți, nici dispuși să se supună niciunor reguli, având tendința să stabilească reguli și având pretenția ca cei din jurul lor să le respecte. Până la un punct, este de înțeles acest lucru. În timp însă rigorile au crescut, evoluția mediului de afaceri s-a sofisticat, oportunitățile de afaceri nu mai sunt „pe fiecare gard”, prin urmare, cerințele actuale de desfășurare a unei activități antreprenoriale necesită o abordare diferită față de cele anterioare. Aș îndrăzni să spun că pentru afaceri de succes nu mai este suficientă o atitudine majoritar „lăutărească” (fără a încerca să minimizez rolul acestui domeniu în peisajul artistic general, caracterizat de talent nativ și mai puțină educare muzicală) și că se impune o abordare care să utilizeze din ce în ce mai mult informațiile din „partituri”.
Întâlnim frecvent întrebarea: Te naști sau te poți educa pentru a deveni un antreprenor de succes? Răspunsul meu este că astăzi este strict necesar un mix între cele două. Cred că doar talentul nativ nu este suficient pentru a demara și a crește o afacere pe termen lung, la fel cum nici doar abordarea educată, nesusținută de aptitudini native, nu cred că poate conduce la afaceri de succes.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Adrian Vascu
Adrian Vascu
Senior Partner Veridio

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Evoluțiile săptămânii trecute: bitcoin și ether în ușoară scădere

Bitcoin a avut un început de februarie mai complicat,...

Investitorii împing bursele în sus din teama de a nu rata revenirea piețelor  

Noul an a adus un optimism reînnoit, iar bursele...

Decalogul schimbărilor aplicabile de la 1 ianuarie 2023 în domeniul gestionării deșeurilor

Daniela Neagoe, Senior Manager, Comerţ Internaţional, EY România (foto) În...