Avocatura digitală, în pas cu schimbarea modelelor de business

Date:

 

ANA MARIA DRĂGĂNUȚĂ BRIARD, avocat (foto)

Când definim avocatura digitală trebuie să avem în vedere cele două componente ale sale. Un avocat digital este un profesionist care are un mod de lucru diferit de cel al unui avocat tradițional. Respectiv, modul de lucru al acestuia se bazează foarte mult pe tehnologie. Un avocat digital lucrează folosind tehnologia și prin intermediul internetului. Pot aduce aici un exemplu pe care îl cunosc foarte bine, compania Legally Remote pe care am înființat-o în 2017, unde punem mult accent pe tehnologie în relația cu clienții. Folosim programe software pentru apeluri online și pentru lucrul la distanță al mai multor persoane pe un singur document, pentru programarea întâlnirilor cu clienții sau a unor sesiuni interne de lucru unde utilizăm calendare online. În plus, acest mod de lucru aduce cu sine noi cerințe, pe care noi deja le-am implementat, cum ar fi softuri de managementul parolelor utilizatorilor sau de management operațional. Considerăm că astfel venim în ajutorul membrilor echipei, ajutându-i să-și eficientizeze munca, dar mai ales în ajutorul clienților, care economisesc foarte mult timp. Când o companie are de rezolvat o problemă de natură legală, timpul cheltuit cu rezolvarea acesteia se limitează astfel doar la rezolvarea efectivă a situației, nu se mai adaugă ore în plus pentru deplasări la sediul firmei de avocatură. În orașe foarte aglomerate, acest beneficiu este resimțit imediat. Dar un avantaj și mai mare cred că îl au clienții care își desfașoară activitatea în alt oraș, poate chiar altă țară decât firma de avocatură. Iar aici beneficiul este major din acest punct de vedere.

A doua componentă a avocaturii digitale se referă la modul în care profesionistul se raportează la dezvoltarea tehnologiei și modul în care înglobează impactul acesteia în aria sa de expertiză. Avocatul digital urmărește îndeaproape modurile în care tehnologia evoluează, creează și se dezvoltă, tocmai pentru a ști tot ce e nou și pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienților săi. Un avocat digital arată deschidere și o înțelegere aprofundată a afacerilor digitale datorită utilizării tehnologiei în activitatea sa. Această abordare îi oferă deschiderea către noi domenii în care serviciile sale aduc valoare cliențior.

Confruntări cu situații privind taxarea internațională

În cazul meu, m-am specializat pe oferirea de consultanță și servicii juridice pentru menținerea conformității afacerilor cu reglementările în vigoare (regulatory compliance), acoperind în special acele reglementări referitoare la contracte comerciale și cele cu element creativ, prezența online, servicii digitale, concurența loială, vânzare de bunuri și servicii online, protecția consumatorilor, protecția datelor și taxarea internațională. Acesta din urmă, pentru mine, este un domeniu de suflet. Având un stil de viață și de implicit de lucru, nomad, m-am confruntat personal cu situații privind taxarea internațională. Mi-am propus să ajut cât mai mulți oameni cu acest stil de viață, așa numiții digital nomads. În ultimii ani s-a dezvoltat din ce în ce mai mult trendul lucrului de la distanță, de oriunde. Există oameni care nu au o reședință stabilă, ci călătoresc mult. Ei locuiesc și lucrează temporar în diferite orașe sau chiar țări. Astfel că se confruntă cu această problemă a declarării corecte a veniturilor, în funcție de țara în care au lucrat sau cu care au cele mai apropiate conexiuni, iar eu îi ajut folosindu-mă de expertiza acumulată, dar și de experiența personală.

Pe lângă domeniile ce țin de dreptul afacerilor, noi oferim servicii care au legătură și cu viață internațională a clienților noștri. Mă refer aici la probleme personale cu element de extraneitate (căsătorii și divorțuri internaționale, moșteniri cu bunuri imobiliare în țări diferite etc.), dezvoltarea afacerii în diverse țări, dezvoltări de afaceri în România de către cetățeni străini, antreprenori din Uniunea Europeană care doresc să se stabilească în România și altele asemănătoare.

În continurea acestei abordări, de lărgire a zonei de expertiză, mă concentrez foarte mult pe client. Îmi ascult clienții și încerc să le cunosc și să le înțeleg mai întâi afacerea și modelul de business și apoi problema cu care se confruntă și pentru care îmi solicită consultanță. Clientul simte că are alături un partener, care îi înțelege nevoia la un un nivel foarte profund, care contextualizează această nevoie și impactul ei și care îi va oferi o soluție ce va lua în considerare afacerea la nivel global, nu doar un consultant extern care rezolvă o problemă punctuală. În plus, atunci când ofer soluții, colaborez cu clienții direct online și, practic, identificăm cea mai bună opțiune împreună, cea care se potrivește cel mai bine ținând cont de particularitățile cazului respectiv.

Măsuri suplimentare de securitate pentru prevenirea atacurilor cibernetice

Dacă ar fi să schițez un portret al avocatului digital aș începe cu faptul că este un profesionist care înțelege, urmărește, citește, se documentează mult cu privire la ce apare nou, atât pentru a-și adapta modul de lucru la cerințele pieței, cât și pentru a-și lărgi continuu aria de expertiză. Este un avocat care se adaptează rapid schimbărilor neprevăzute și explorează mereu.

Atunci când eu am început să profesez în acest mod, avocatura digitală era încă la început. Colegi de breaslă, dar și clienți considerau că este doar ceva trecător, o „modă” care nu va rezista testului timpului și că modul clasic va fi în continuare cel dominant. Tehnologia și-a continuat dezvoltarea într-un ritm accelerat, afacerile clienților și stilul de viață al oamenilor în general s-a adaptat foarte repede, astfel că și avocatura trebuia să țină pasul. Dar primii pași au fost foarte timizi. Trebuie să ținem cont de faptul că această profesie se bazează foarte mult pe relația interumană, pe încrederea pe care cele două părți o construiesc și, în final, de miza rezolvării spețelor.

A fost și este în continuare vorba despre oameni și nevoile lor, foarte diferite de la individ la individ. Acest ritm al transformării profesiei a fost brusc accelerat de realitățile anului 2020 și schimbările pe care le-a impus pe moment, dar și pentru viitor. Nu toate activitățile se desfășoară acum la fel ca în 2020, dar nici ca în 2019. Modul de lucru s-a așezat pe făgașul portivit fiecărei profesii, în funcție de particularitățile acesteia. Mă consider norocoasă că aceste schimbări pe mine m-au găsit pregătită, pentru că adoptasem acest nou mod de lucru cu câțiva ani înainte și apucasem să învăț, să greșesc și să mă adaptez mult mai repede la realitățile pieței. Trecerea la un nou mod de lucru a venit cu provocări și schimbări neprevăzute, importante. Cred că cea mai relevantă a fost nevoia de a introduce măsuri suplimentare de securitate pentru prevenirea unor amenințări din mediul online, respectiv atacurile cibernetice.

Alegerea avocatului dorit fără limitarea locului în care își desfășoară activitatea

Practicarea avocaturii digitale, pe lângă provocări, aduce și multe beneficii. Am menționat anterior factorul timp, cea mai vizibilă schimbare benefică. Timpul pe care atât avocații, cât și clienții îl petrec pentru rezolvarea problemelor specifice s-a diminuat semnificativ, eliminându-se deplasările. Dar pentru clienți mai este un beneficiu major, acela că au posibilitatea de a-și alege avocatul cu care doresc să lucreze, fără a mai exita limitarea locului în care își desfășoară activitatea. Este foarte posibil ca nu în toate orașele să profeseze avocați cu expertiză exact în domeniul în care clientul are nevoie. În spațiul virtual însă, opțiunile pe care un client le are sunt considerabil mai mari. Același lucru este valabil și în cazul avocaților. Aceștia se pot specializa în domenii noi, uneori de nișă, pentru care nu există cerere în orașul lor.

Plecând de la acestă nevoie, în 2019 am înființat o nouă firmă, Avoteca. Proiectul a pornit inițial ca o platformă de intermediere de servicii juridice. Am început proiectul împreună cu soţul meu, iar ideea inițială de dezvoltare a unei platforme de intermediere de servicii juridice a venit când am terminat stagiatura în avocatură, am intrat pe cont propriu pe piaţa juridică și am înțeles că nu există o infrastructură pentru avocaţii care vor să lucreze în mediul online. Obiectivul nostru a fost să conectăm rapid avocații și clienții, oferind mereu soluții actuale, în linie cu nevoile pieței. În timpul pandemiei Avoteca a gestionat în special cazuri civile ori de dreptul familiei, iar această tendință se explică prin reorientarea oamenilor către viața personală vs interesul pentru business. Ulterior, când lucrurile s-au reașezat, iar mediul de business a devenit mai predictibil, oamenii au început din nou să manifeste interes pentru afaceri. Dar lumea s-a schimbat și cerințele s-au modificat. S-au schimbat modele de business, moduri de operare, iar acestea au adus provocări noi. Observând cerințele pieței, Avoteca s-a transformat într-o agenție specializată care îi ajută pe avocați să fie vizibili, prin servicii de branding, PR și creare de conținut pentru clienți.

În ceea ce privește profesia în general, nu cred că există, cel puțin pentru moment, un câștigător al modului în care se va practica avocatura în viitor: modul clasic, tradițional sau cel nou, digital. Cu siguranță că vom asista la mai multe transformări, adaptări și reevaluări, până când vom putea discuta de un nou mod de lucru la nivel general în avocatură. Cred că este important să rămânem deschiși la noi metode de lucru, să ne adaptăm rapid la nevoile clienților, să fim flexibili, dar să nu facem schimbări de dragul schimbării, ci să alegem inteligent ceea ce se potrivește cel mai bine celor pe care dorim să îi ajutăm. Consider că un alt element foarte important, care va defini viitorul acestei profesii este, pe lânga deschidere și flexibilitate, învățarea și accesul la cunoaștere, dincolo de granițele profesiei. Cu cât facilităm învățarea noilor tehnologii, cu atât ne va fi mai ușor să le adoptăm și să le folosim corect și eficient.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate